Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı ödenecek TL olarak mı?

Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı ödenecek TL olarak mı?

Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı öd... ABC Gazetesi - 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını hakkında açılan dava, İsrail'in 20 milyon dolar tazminat karşılığı AKP hükümeti ile vardığı anlaşmanın ardından dün görülen duruşmada...

ABC Gazetesi - 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını hakkında açılan dava, İsrail'in 20 milyon dolar tazminat karşılığı AKP hükümeti ile vardığı anlaşmanın ardından dün görülen duruşmada düşürüldü. 

28 Haziran’da İsrail’le varılan anlaşma uyarınca Türkiye Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması koşulundan vazgeçtiği gibi Mavi Marmara baskınına katılan İsrail askerlerine yönelik dava açılamayacağına dair bir yasa da çıkarmak zorundaydı.

Hazırlanan yasa tasarısına göre Türkiye, Mavi Marmara’ya düzenlenen operasyonda hayatını kaybedenler için İsrailli askerlerden davacı olmayacak, ayrıca İsrail’e açılan Mavi Marmara davaları düşecekti.

Meclis’e sunulan kanun tasarısı Meclis dışişleri komisyonunda yapılan oylamayla kabul edilmişti.

Dün görülen duruşmada da dava düşürüldü.

czq1bqvxaaihgwb-001.jpg

20 MİLYON DOLAR ADALET BAKANLIĞI'NIN HESABINDA

İsrail devletini doğrudan ödemediği ve bir vakıf üzerinden Adalet Bakanlığı'nın hesabına geçtiği 20 milyon dolar, Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine henüz ödenmedi. Mavi Marmara kurbanlarının aileleri, İsrail'le sürdürülen görüşmelerde tazminat şartına başından beri karşı çıkmış ve "Ne davamızı ne kanımızı İsrail'e satmayız" diyerek tepki göstermişlerdi.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ: REFERANDUMDAN ÖNCE ÇÖZÜN

Gemi baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerin mahkeme salonuna alınmak istememesi nedeniyle gergin başlayan duruşmada, davanın düşmesi ile ailelerin tepkisi daha da şiddetli oldu. Duruşma salonunda ve çıkışında hem mahkemenin kararı hem de hükümetin İsrail'le yaptığı anlaşmaya tepki vardı.

Mavi Marmara kurbanlarının aileleri ile ilgili sorunun bir an önce çözülmesini isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise bu konuda kurmaylarına talimat verdiği öğrenildi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin desteği ile çok istediği başkanlığa bu kadar yaklaşmışken referandumda tatsız bir sürpriz yaşamak istemeyen Erdoğan, Mavi Marmara davasının düşürülmesinin muhalefet tarafından kullanılabileceğini ve bunun da muhafazakar seçmen üzerinde etkili olabileceğini göz önünde bulundurarak "Çatlak sesleri kısın, referandumdan önce bu sorunu çözün" diyerek, ailelerin ikna edilmesini istedi.

Erdoğan'ın bu konuda Mavi Marmara seferini organize eden IHH'nın ve Gazze seferi sırasında gemide bulunan AKP'ye yakın bazı gazetecilerle görüşülerek ailelerin ikna edilmesi için devreye girmelerini isteyebileceği de öğrenildi.

DOLAR MI DÖDENECEK TÜRK LİRASI MI?

Öte yandan bir başka tartışma konusu ise, ailelerin tazminatı almaya ikna edilmesi halinde ödemenin dolar olarak mı yoksa Türk Lirası ile mi ödeneceği konudunda yaşanıyor. Son dönemde dolardaki artış nedeniyle vatandaşlara 'Dolarlarınızı bozdurun, Türk lirasına dönün' çağrısında bulunan Erdoğan'ın, Mavi Marmara kurbanlarının yakınlarına da böyle bir çağrı yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

AİLELER PARAYI FİLİSTİN'E BAĞIŞLAYABİLİR

Öte yandan, Mavi Marmara davasının düşürülmesi kararına tepki gösteren ailelerin ise, İsrail'in ödediği 20 milyon dolarlık tazminatı kabul etmeden doğrudan Gazze'de yaşayan Filistinliler için bağışlamayı düşündükleri biliniyor. Erdoğan ise bu seçeneği de göz önünde bulundurarak, her ne şekilde çözülecekse bir an önce çözülmesini ve referandum için meydanlara çıktığında Mavi Marmara sözü duymak, pankartı görmek istemediği öğrenildi.

"Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı ödenecek TL olarak mı?" haberi, 10 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı ödenecek TL olarak mı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mavi Marmara tazminatları dolar olarak mı ödenecek TL olarak mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  2. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  3. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  4. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  5. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  6. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  7. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  8. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  9. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  10. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  11. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  12. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  13. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  14. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  15. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  16. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  17. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  18. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  19. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  20. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
Gündem Haberleri