Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’liler tutanakları CHP’den sakladı

Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’liler tutanakları CHP’den sakladı

Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’li... Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı toplantısında CHP’li Ali Haydar Hakverdi ve Akif Hamzaçebi ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasında sert tartışma yaşandı. Dün yapılan toplantıda CHP’liler 06.04.2016 tarihinde...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı toplantısında CHP’li Ali Haydar Hakverdi ve Akif Hamzaçebi ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasında sert tartışma yaşandı. Dün yapılan toplantıda CHP’liler 06.04.2016 tarihinde yapılan Divan toplantı tutanağını talep etti. Ancak tutanak CHP’lilere teslim edilmeyerek Meclis Başkanı Kahraman’a verildi. Bunun üzerine CHP’li üyeler usule uygun olmayan tutuma itiraz etti.

Öte yandan Ali Haydar Hakverdi’nin geçtiğimiz günlerde Meclis’te yapmak istediği basın toplantılarının engellenmesi Divan gündeminde yer aldı. AKP’liler keyfi bir şekilde engellenen basın toplantılarına dair mesuliyet kabul etmezken, CHP’li Hakverdi bu uygulamanın sorumlusu bürokratın cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Başkanlık Divan toplantısında yaşananları CHP’li Hakverdi şu şekilde anlattı;

11 Ekim 2016 tarihinde yapmış olduğumuz Meclis Başkanlık Divanı toplantısının başlangıcında Cumhuriyet Halk Partili Divan üyeleri olarak 06.04.2016 tarihinde yapmış olduğumuz Divan toplantı tutanağını talep ettik. Bunun üzerine Genel Sekreter tutanakları getirerek Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a verdi. Bunun üzerine Tutanağı biz talep ettiğimiz halde İsmail Kahraman’a verilmesine itiraz ettik ve tutanakları istedik. Meclis Başkanı İsmail Kahraman “Ben bir inceleyim verilip verilmemesine karar vereceğim.'' şeklinde bir yorumu oldu. Bu tutum sebebi ile Divan toplantısı gergin başladı. Divan üyeleri olarak yaptığımız ve kayda alınmış konuşmalarımızın bize verilmemesi hiçbir usulde olmadığı gibi etik olarak da kabul edilemezdi. Tutanakların bizden saklanıp, kaçırılmaya çalışılması usule aykırı ve açık bir art niyetin ürünüdür. Hukuken ve usulen böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getirdikancak toplantı bitene kadar Meclis başkanı tarafından bu tutanak bize verilmedi.

Olağan gündem görüşülürken gündemin bütçe maddesine gelindiğinde, bütçenin uygun yapılmadığına dair bizim çekincelerimiz ve itirazlarımız oldu ancak oy çokluğu ile bütçe onaylandı. Toplantının sonunda söz alarak “Meclis Basın Toplantı Salonunda geçtiğimiz günlerde yapmak istediğim iki basın toplantısına güvenlik güçleri ve meclis bürokratları tarafından müdahale edilerek misafirlerimin toplantı salonuna alınmadığını hatırlattım.  Oysa divanda alınan karar gereği yeni hizmet binası altında yeni basın toplantı salonu yapılıp tam anlamıyla faaliyete geçene kadar hali hazırda bulunan toplantı salonunda misafirlerimizle birlikte basın toplantısı yapabileceğimiz kararlaştırılmıştı. Bu karara rağmen basın toplantısı yapmamızı kimin engellediğini'' sordum.

 “Engellenen ilk basın toplantımda konunun meclis başkanının Che Guevara hakkında sarf ettiği sözler olduğunu, bu nedenle basın toplantımın bizzat meclis başkanının güvenlik güçlerine verdiği talimatla engellediğini düşündüğümü dile getirerek meclis başkanından bu konuda bir açıklama talep ettim.'' Meclis Başkanı Kahraman ise ; “Kesinlikle öyle bir şey yok ben talimat vermedim'' diyerek kendini savundu.

Ardından söz alan AKP Meclis İdare Amiri Salim Uslu “Mecliste ne uygulama olsa benim ismim kullanılıyor oysa ben de böyle bir talimat vermedim.'' açıklamasında bulundu. Yine AKP’li Divan üyeleri “Böyle bir karara rağmen sizin şahsınıza yönelik o uygulama doğru değil yanlış olmuştur.'' şeklinde açıklamalarda bulundular. Bu sözler üzerine ben de orada bulunan bürokratlara; “Bu uygulamayı kim yaptı ise söylesin kim bu keyfiliğe izin verdi kim bu şekilde davrandı'' dedikten sonra Divana dönerek “Bu uygulamayı bana ve diğer vekil arkadaşlarıma reva gören bürokrat hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istediğimi'' dile getirdim.

Meclis Başkan Velimiz Sayın Akif Hamzaçebi’desaklanmaya çalışılan Divan tutanaklarının getirilmesini, bizim okumamızı, böyle bir uygulamanın olmaması gerektiğini savunarak itirazda bulundu. Bunun üzerine Meclis Başkanı Kahraman önündeki tutanakları okumaya başladı. Tutanakların sonunda karar verilmiştir şeklinde yazmasına rağmen meclis başkanı oy birliği ile karar verilmiştirdiyerek tutanakta sözlü ve yazılı şerhi olan divan üyelerinin iradesini görmezden gelmiştir. Sayın Hamzaçebi’de bu duruma sinirlenerek itiraz etmiş, Meclis Başkanı ve Sayın Hamzaçebi arasında çok ciddi bir tartışma yaşanmıştır. Son olarak “Burada yalan var ve yalanın olduğu yerde ben daha fazla dayanamayacağım “ diyen Sayın Hamzaçebi’nin haklı tepkisi üzerine CHP’li üyeler olarak Meclis Başkan Velimiz Sayın Akif Hamzaçebi birlikte toplantıyı terk ettik.

                                                                                 Ali Haydar HAKVERDİ

                                                                                 CHP Ankara Milletvekili

TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi

"Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’liler tutanakları CHP’den sakladı" haberi, 12 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’liler tutanakları CHP’den sakladı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Meclis Divan toplantısında gerginlik, AKP’liler tutanakları CHP’den sakladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  2. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  3. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  4. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  5. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  6. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  7. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  8. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  9. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  10. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  11. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  12. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  13. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  14. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  15. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  16. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  17. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  18. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  19. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  20. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
Politika Haberleri