Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş soyunarak tepki gösterdi

Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş soyunarak tepki gösterdi

Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş so... Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevre Düzeni Planı’na alınıp alınmayacağı konusunda yetkisinin olmadığını ileri sürerek topu Ankara’ya attı ve plana nükleer santralin girmesi kesinleşti....

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevre Düzeni Planı’na alınıp alınmayacağı konusunda yetkisinin olmadığını ileri sürerek topu Ankara’ya attı ve plana nükleer santralin girmesi kesinleşti. Çevreciler ve CHP’liler belediye meclisinin kararını ıslıklar ve sloganlarla protesto etti. Salondan çıkarılan vatandaş da meclis üyelerini tepkisini soyunarak gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılında yaptırdığı 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda, Akkuyu Nükleer Santrali de yer almıştı. MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl yaptırdığı Çevre Düzeni Planı’nda, bakanlığın planına aykırı şekilde, Akkuyu bölgesini orman alanı olarak işaretlemişti. 

Bakanlığın nükleer santralin olmadığı bir planı kabul etmeyeceğini bildirmesi üzerine belediye planı yeniden ele aldı. Sürecin başında, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ret oyu vereceğini ilan eden MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz son anda karar değiştirdi ve mecliste MHP ile AKP grupları arasında anlaşma sağlandı.  Anlaşma uyarınca, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili karar alma yetkisinin olmadığı tezine dayanılarak, belediyenin yaptırdığı plan, nükleer santrale konu olan alan boş bırakılmak kaydıyla oylandı ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin plana işaretlenmesi işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna bırakıldı. 

Belediye meclisinde sert tartışma 
 
Çevre ve imar komisyonlarında CHP’nin şerhine karşın MHP ve AKP oylarıyla kabul edilen bu önerge Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü oturumunda gündeme geldi.  Çevreci derneklerin yanı sıra CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ile Hüseyin Çamak’ın da izlediği meclis toplantısında sert tartışmalar yaşandı, hakaretler havada uçuştu. Önergenin genel kurula okunmasının ardından CHP grubu adına söz alan Esen Tuba Tol, belediyenin ilin bütününe dair planlama yapabileceğini, herhangi bir alanı boş bırakamayacağını, tasarruf yetkisini merkezi idareye devredemeyeceğini söyledi. Tol’un açıklamaları üzerine söz alan AKP’li meclis üyesi Kadir Canlı, parti olarak nükleer santrale karşı olmadıklarını söyledi ve çevrecileri “Mersin’in ve Türkiye’nin gelişmesini önlemeye çalışmakla, Almanya’dan gelenlerin sözleriyle hareket etmekle'' suçladı.  

Bu kapitülasyondur

meclisicerik1.jpg

Bu sırada izleyici sırasında bulunan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başkan Kocamaz’a “Nükleere evet mi diyorsunuz'' diye seslendi. Kocamaz, “Sayın milletvekili burada konuşmaya hakkınız yok. Hiç kusura bakmayın. Sizin konuşacağınız yer Ankara. Bu yasalar çıkarken engel olabiliyorsanız mecliste olacaktınız'' diye karşılık verdi. Atıcı’nın “Şimdi siz engel olacaksınız. Nükleere evet mi diyorsunuz. Millet bunu anlamak istiyor. AKP-MHP koalisyonu var mı bunu anlamak istiyoruz'' diye karşılık vermesi üzerine Kocamaz meclis toplantısının provoke edilmesine izin vermeyeceğini söyledi ve izleyicilerin dışarı çıkmasını istedi. 

Kocamaz, “Terbiyesizlik etmeyin. Buraya provakasyon için gelemezsiniz. Çok ayıp'' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine zabıta ve özel güvenlik görevlileri, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu alanı ablukaya aldı. Çevreciler ve CHP’liler de duruma sloganlar ve alkışlarla tepki gösterdi. İzleyiciler arasında bulunan bir vatandaş “Bu bir kapitülasyondur. Mersin’i Rusya’ya peşkeş çekiyorlar'' diye bağırınca Kocamaz izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Ancak milletvekilleri ve izleyiciler salondan çıkmadı. Tepki gösteren bir vatandaş ise arkadaşları ve zabıtalar tarafından salondan çıkarıldı. 

AKP ve MHP evet, CHP hayır dedi

meclisicerik2.jpg

Tartışmaların ardından Kocamaz meclis üyelerine söz hakkı vermedi ve oylama geçti. Oylama sonucunda AKP ve MHP’nin evet, CHP ve HDP’nin hayır oylarıyla önerge kabul edildi. Önergenin kabul edilmesiyle Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin planda ne şekilde yer alacağı konusunda yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bırakmış oldu. Oylama sonrasında çevreciler ve CHP’liler tepkilerini sloganlarla dile getirirken MHP’li başkan Kocamaz, “CHP’nin genlerinde mi var her şeyi anarşiye çevirmek'' diye bağırdı.

Bu sırada Kocamaz’a tepki gösteren CHP kadın Kolları Başkanı Pakize Güler ile bir özel güvenlik görevlisi arasında arbede yaşandı. Meclis toplantısı sonrasında da MHP’li ve AKP’li meclis üyelerine tepkiler sürdü. Islıklar çalarak salondan çıkan çevreciler “Nükleer santral istemiyoruz'', “Tarih ihaneti unutmayacak'' şeklinde sloganlar attı. Salondan çıkarılan vatandaş da meclis üyelerini tepkisini soyunarak gösterdi.

"Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş soyunarak tepki gösterdi" haberi, 10 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş soyunarak tepki gösterdi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Meclis 'nükleer' için onay verdi, yurttaş soyunarak tepki gösterdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  2. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  3. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  4. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  5. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  6. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  7. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  8. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  9. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  10. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  11. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  12. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
  13. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  14. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  15. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  16. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  17. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  18. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  19. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  20. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
Gündem Haberleri