Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek

Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek

Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikası... Gazeteci Mehmet Ali Güller'e göre Türkiye, Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek. Rusya ile Esad'ın akıbetine dair görüş ayrılığının sürdüğünü anımsatan Güller, "Moskova'nın PYD'den vazgeçtiğine dair sinyal...

Gazeteci Mehmet Ali Güller'e göre Türkiye, Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek. Rusya ile Esad'ın akıbetine dair görüş ayrılığının sürdüğünü anımsatan Güller, "Moskova'nın PYD'den vazgeçtiğine dair sinyal yok. Bu, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere vereceği desteğe karşılık Rusya'nın elinde bir kart olarak duracağa benziyor" dedi.

Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme adımlarının ardından Batı’nın gözü Türkiye’nin üzerinde. Rusya, ilişkilerin ekonomik ve siyasi anlamda rayına oturması için Suriye’de adım atılması gerekitiğini açıkça dile getirirken, Ankara’nın izleyeceği rota meçhul. Olası değişikliklerin Suriye çatışmasında çözüme etkileri ve Türkiye’nin duruşunda yaratacağı değişiklikler tartışılıyor.
Suriye meselesinde karşı karşıya gelen Rusya ile Türkiye, Ortadoğu çatışmasında kritik önem taşıyan bu meselede yeni başlangıç yapabilir mi? Bunun Türkiye’ye etkileri neler olur? Mehmet Ali Güller Rusya'nın Sesi FM'de Ceyda Karan'a anlaatı...

'HEMEN BİR DEĞİŞİKLİK YOK'

Suriye konusunda Türkiye’nin bir politika değişikliğine gideceğinin işaretleri olsa da bunun çok hızlı ve köklü bir değişiklik olmayacağını öngören Güller’e göre Suriye’deki tabloyu değiştirmek isteyen Moskova’nın temel stratejisi ''Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik düşmanlığı ortadan kaldırmak’.
Güller, ''yarının dostluğundan’ çok bugünün düşmanlığını gidermenin siyasal anlamda çok daha büyük bir kazanım olduğunu belirterek şu saptamaları yaptı: "Beş yıldır çok sayıda Suriye muhalif grubu destekleyen, lojistik destek veren sınırlarını açan Türkiye, savaşın kaderini de tayin eder nitelikte. Bunun ortadan kaldırılması sahadaki gidişatı baştan sona değiştirecek. Hemen değişiklik beklenmese de gerek Ankara’dan gerek Moskova’dan yapılan açıklamalar üç konuda mutabakata ve hemfikirliliğe varıldığını gösteriyor.''

'ESAD’IN AKIBETİ KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR’

Güller, mutabakata varılan konuları şöyle sıraladı:

“İlki istihbaratın, diplomatların ve askerlerin olduğu üçlü bir mekanizma kuruldu. Genelkurmay başkanlıkları arasında direkt hat kuruldu. Angajman kurallarında değişikliğe gidilmesine dair anlaşıldı. Bunların dışında üç konuda da hemfikirlilik söz konusu. Özellikle Erdoğan-Putin görüşmesinde çatışmaların durdurulması, siyasi geçiş ve toprak bütünlüğünün korunmasında hemfikir olundu. Ancak bunların mutabakat olmadığını hatırlatmak gerek. Zira bunların nasıl olacağı konusunda hala görüş ayrılıkları var. Özellikle geçiş süreci Esad ile mi olacak yoksa Esad’sız mı olacak hala görüş ayrılıklarının sürdüğü bir konu.''
'AÇIKLAMALAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR'

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi’nin "Suriye’deki siyasi liderlerin müzakere sürecinde yer almasını istiyoruz'' yönündeki açıklamasına değinen Güller, bunun Esad’lı geçişe bir yeşil ışık olarak okunabilse de, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarının buna uymadığını söyledi. Güller, “Bunlar bir işaret olsa da şu anda mümkün olmadığını gösteriyor. Çavuşoğlu zaten hiç mümkün olmadığını söylüyor. Yani bugünden yarına değişiklik sinyalleri olmakla birlikte köklü bir değişiklik olacak gibi görünmüyor'' dedi.
'SURİYE’DE YENİ DÜZENE DAİR MUTABAKAT YOK'

Güller’e göre Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması hususunda Moskova ile Ankara hemfikir. Ancak bunun nasıl olacağına karar veremiyorlar. Suriye’deki yeni düzeninin kanton sistemi şeklinde mi, otonom yapılardan oluşarak mı ya da üniter devlet modeli şeklinde sürdürülerek mi devam edeceğini konusunda görüş ayrılıkları olduğunun altını çizen Güller, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu konuda henüz açıklamalar mutabakat olduğunun işaretini vermiyor. Çünkü bir yandan Türkiye, Rusya’yla IŞİD'le mücadeleyi kapsayan bir anlaşma yapıyor. Rusya ise ne taviz verecek bilmiyoruz. Moskova’nın PYD’den vazgeçtiğine dair herhangi bir sinyal yok. Bu, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere vereceği desteğe karşılık Rusya’nın elinde bir kart olarak daha duracağa benziyor.''

'İKİ LİDERİN DE KULLANDIĞI KARTLAR…'

Moskova’nın Erdoğan’la çok hızlı ilişki kurma derdinde olmadığına dikkat çeken Güller, ekonomik konuda her iki ülkenin ortak çıkarları olsa da gelip düğümlenen konunun Suriye meselesi olduğunu anımsattı. Rusya’nın Erdoğan’ın sıkışmışlığını kullanarak Suriye’deki durumu düzeltmeye çalışacağını, Erdoğan’ın ise Rusya’yı Batı’yı dengelemek için kullanmaya devam edeceğini söyleyen Güller "Erdoğan, Rusya ile yaptığı anlaşmayı Batı ile pazarlığında —daha öne Çin füzesi anlaşmasında kullandığı gibi- kendi iktidarını konsolide etmenin bir aracı olarak kullanacaktır. Bunu bir eksen değişikliği ya da kamptan kampa geçilmesi olarak algılamak doğru değil'' vurgusu yaptı.
Erdoğan için “Abdülhamitlerin birinci versiyonu gibi dengeciliği gözeten ve bununla iktidarını sürdürmeyi başaran bir çizgideler ve bunu devam ettirecekler'' yorumunda bulunan Güller, ekledi: “Ancak Türkiye’nin Suriye politikasını değiştirmesi sahada çok sayıda şeyi değiştirecek. Rusya’nın vaat ettiği gelişmeler sahada da gerçekleşirse, Suriye’deki tablonun çok farklı olacağını göreceğiz."

'RUSYA CLINTON GELMEDEN HAREKETE GEÇTİ'

Güller, Suriye çatışmasında siyasal İslamcı bir perspektifle pozisyon alan Türkiye yönetiminin Rusya ile normalleşmenin gereği bile olsa, çözüm çizgisini seçmeyebileceği, bunun yerine liberal müdahaleci çizgideki olası Clinton yönetimiyle anlaşmayı tercih edebileceği anımsatıldığında şu yanıtı verdi:
"Erdoğanların yönetmediği bir ülkenin Rusya ve bölgeyle ilişkileri daha sağlıklı olacaktır. Bu iktidarla ne kadar ilerlenebileceği kaygıları var. ABD’de Demokratların başkan adayı Hillary Clinton’ın uçuşa yasak bölge kurmaktan Suriye ordusunu bombalamaya bir ajandayla başkan olma durumu Erdoğan’ın başından beri istediği. Bu süreci gören Moskova’nın Türkiye’yi (Rus uçağının düşürülmesinden ötürü) özre zorlayan politikalar izlediğini görüyoruz. Rusya, kasımdaki ABD başkanlık seçimlerinde gidilen süreçte Clinton gelmesi halinde programındakileri zorlaştıracak konumları elde etmenin peşinde. Bu açıdan eylül ve ekim çok sıcak aylar olacak. Rusya daha da ağırlığını koyacaktır.''

"Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek" haberi, 13 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Ali Güller: Türkiye Suriye politikasında acil değişikliğe gitmeyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Politika Haberleri