Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kararı olmasaydı, 'paralel'in tuzağı sürecekti

Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kararı olmasaydı, 'paralel'in tuzağı sürecekti

Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kara... Yeni kurulan Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru olmasaydı, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün hapishaneden çıkamayacağını ve Türkiye’de...

Yeni kurulan Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru olmasaydı, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün hapishaneden çıkamayacağını ve Türkiye’de ''paralel’in tuzağının süreceğini ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesi’nin Dündar ve Gül’e tahliye yolunu açan ''hak ihlali var’ kararı nedeniyle AKP içinde bireysel başvuru hakkının kısıtlanmasına ilişkin tartışmaları eleştiren Ocaktan, ''’Türkiye’deki siyaset etme anlayışını kökünden değiştiren, yenilikçi ve değişimci bir ruhla demokrasi ufkumuzu zenginleştiren AK Parti iktidarının bütün demokratikleşme tezlerinden vazgeçerek vesayet Türkiye’sine geri dönmesi mi isteniyor acaba’’ ifadelerini kullandı. 

Ocaktan’ın bugün (9 Mart 2016) ''’AK Parti demokratikleşmede geri adım atar mı?’’ başlığıyla yayımlananan yazısı şöyle:

Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili verdiği karar sonrasında başlayan tartışmalar, Türkiye’nin demokrasi ufku açısından hiç de hoş olmayan bir noktaya doğru gidiyor.

Sosyal medyada akıllara ziyan trol çılgınlığını bir tarafa bırakıyorum, zira onlar için haysiyet cellatlığı vaka-i adiye haline gelmiş durumda. Ancak siyasi ve entelektüel kimliğe sahip pek çok insanın, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasından tutun da, bireysel başvuru hakkının geri alınmasına kadar bir dizi antidemokratik taleplerde bulunuyor olması hayli düşündürücü.

Nasıl bir istikamete doğru yol alıyoruz Allah aşkına... Türkiye’deki siyaset etme anlayışını kökünden değiştiren, yenilikçi ve değişimci bir ruhla demokrasi ufkumuzu zenginleştiren AK Parti iktidarının bütün demokratikleşme tezlerinden vazgeçerek vesayet Türkiye’sine geri dönmesi mi isteniyor acaba...

“Böyle bir saçmalık olur mu'' diye itiraz edenleri duyar gibiyim. Ama maalesef bizzat AK Parti içinden ''bireysel başvuru’ hakkının kıyısından köşesinden kırpılmasını isteyen öneriler dillendiriliyor ki, bu son derece hüzün vericidir.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı özellikle hukuk tekniği açısından elbette eleştirilebilir. Ama bunu bizzat AK Parti’nin getirdiği demokratik haklardan geriye gidişe yol açacak bir mecraya taşımak, her şeyden önce AK Parti’ye haksızlık olur.

Evet Anayasa Mahkemesi’ne yönelik sert eleştirilerin temelinde bu mahkemenin özellikle geçmişteki vesayet döneminde verdiği sıkıntılı kararların olduğu muhakkak.

Böyle bir geçmişten geldiği için de maalesef AYM her zaman siyasilerin eleştirilerine açık bir konumdadır. Doğal olarak bu tartışmalı gelenek yüzünden mahkemenin verdiği her karar da tartışmalara yol açıyor.

Mahkemenin Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili son kararında da tartışmalı noktalar olmakla birlikte, sonuç olarak olumlu bir karardır.

Maalesef Türkiye’de yargı henüz modern demokratik standartlarda bir hukuksal geleneğe kavuşamadı. Ancak her şeye rağmen AYM çok önemli bir görevi yerine getiriyor.

Yani yerel mahkemelerin birtakım fevri kararları konusunda çözümler üreterek toplumdaki kutuplaşmayı azaltan bir işlevi yerine getiriyor.

Yine hepimiz biliyoruz ki, Anayasa Mahkemesi Ergenekon ve Balyoz davaları konusunda verdiği kararlarla çok önemli bir mağduriyet parantezini kapatmıştır. Eğer AK Parti’nin 12 Eylül 2010 referandumu ile getirdiği bireysel başvuru hakkı olmasaydı, ''Paralel’in Türk demokrasisine ve hukuka kurduğu tuzak bugün hala devam ediyor olacaktı. Dolayısıyla hiç tereddütsüz belirtmek gerekir ki bireysel başvuru hakkı, devrim niteliğinde bir demokratikleşme adımıdır. Ancak bu değişimin yasal alt yapısı düzenlenemediği için AYM bir bakıma süper mahkeme konumuna getirilmiştir.

Belirtmek gerekiyor ki bu durum, hukuk tekniği açısından çok doğru bir yapılanma değildir. En önemlisi de bu yeni halin bir bakıma bütün mahkemeleri boşa çıkarabilecek bir mekanizmaya dönüşme riski taşımasıdır.

Hukuksal anlamda eleştirilecek yönleri olmakla birlikte AYM, mağduriyetlerin önlenmesi ve adaletin tecellisi noktasında önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Ancak talihsizliğe bakın ki son olayda yargı ve siyaset eksenindeki zincirleme hatalar, hiç de hak etmediği halde Can Dündar’ı bir demokrasi kahramanına dönüştürmüştür. Oysa bana göre özellikle Can Dündar antidemokrasi safında yer alan bir isimdir.

MİT TIR’ları üzerinden hayali IŞİD komutanlarının ağzından hayali röportajlarla Türkiye’yi IŞİD’le eşitleyen bir haber yapmak kelimenin tam anlamıyla bir operasyon gazeteciliğidir ve cemaat trolcülüğüdür. Ayrıca yapılan gazetecilik filan da değildir. Zira aynı haber daha önce Aydınlık Gazetesi ve internet siteleri tarafından yapılmış ve tüketilmiştir.

Eğer mesele gerçekten habercilikse, burada Cumhuriyet’in bir habercilik faaliyetinden asla söz edilemez. Bu olsa olsa bir dezenformasyon faaliyeti olabilir.

Hal böyleyken, Can Dündar’ı ucuz demokrasi kahramanı yapan tutuklu yargılamayı anlamak da mümkün değildir. Maalesef bütün hayatları boyunca cuntacılara taşeronluk yapanlar demokrasi kahramanı yapılmıştır, işte bu insana acı veriyor...

"Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kararı olmasaydı, 'paralel'in tuzağı sürecekti" haberi, 09 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kararı olmasaydı, 'paralel'in tuzağı sürecekti haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Ocaktan: AYM'ye bireysel başvuru kararı olmasaydı, 'paralel'in tuzağı sürecekti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  2. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  3. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  4. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  5. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  6. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  7. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  8. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  9. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  10. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  11. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  12. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  13. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  14. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  15. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  16. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  17. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  18. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  19. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  20. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
Otomotiv Haberleri