Merkez Bankası'ndan faiz kararı!

Merkez Bankası'ndan faiz kararı!

Merkez Bankası'ndan faiz kararı! Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'de, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10'dan yüzde...

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'de, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10'dan yüzde 9.50'ye çekti. Banka geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise yüzde 11,50'den yüzde 11'e indirdi. Dolar/TL, indirimin ardından 2.96 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi ve koridorun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında beklentilere paralel 50 baz puan indirime gitti.

TCMB böylece politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10'dan yüzde 9.50'ye çekti.

Dolar indirimin ardından geriledi

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirim yapması ardından geriledi.

Bu sabah 3 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL, piyasaların bir süredir merakla beklediği yeni ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in yer alacak olması nedeniyle PPK öncesinde zaten 2.98 seviyesinin altına gerilemişti.

PPK kararı öncesi 2.9749 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9620'ye kadar geriledikten sonra saat 14.21 itibariyle 2.9669/2.9684 seviyesinde bulunuyor.

PPK'nın faiz kararının gerekçesi

"Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri Murat Çetinkaya (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Erkan Kilimci, Necati Şahin, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu.

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10'dan yüzde 9.50'ye indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutulmuş,

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulmuş,

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 1600–1700 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 11.50'den yüzde 11'e indirilmiştir.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

"Merkez Bankası'ndan faiz kararı!" haberi, 24 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Merkez Bankası'ndan faiz kararı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merkez Bankası'ndan faiz kararı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  2. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  3. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  4. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  5. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  6. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  7. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  8. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  9. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  10. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  11. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  12. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  13. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  14. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  15. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  16. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  17. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  18. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  19. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  20. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
Ekonomi Haberleri