Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçilerinin yanındayız

Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçilerinin yanındayız

Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçileri... Mektupta, işten atılan işçilerin tekrar işe alınması ve Bursa’nın Oyak-Renault fabrikasında bağımsız seçimlerin tertiplenmesini öngören 4 Şubat anlaşmasını hayata geçirilmesi talep edildi. Mektubun tamamı şu şekilde:29...

Mektupta, işten atılan işçilerin tekrar işe alınması ve Bursa’nın Oyak-Renault fabrikasında bağımsız seçimlerin tertiplenmesini öngören 4 Şubat anlaşmasını hayata geçirilmesi talep edildi. Mektubun tamamı şu şekilde:

29 Şubat 2016 pazartesinden itibaren, Türkiye’deki Oyak Renault fabrikasında işçilerin Renault’yu terk etmesi için keyfi işten atmalar, polis şiddeti, gözaltına almalar ve tehditler yaşanıyor. Polis güçleri ve Oyak Renault yönetimi el ele vererek saldırganlaşıyor ve söz hakkı, talep etme hakkı, istediği sendikaya üye olma hakkı gibi en temel haklara karşı saldırıyor.

Yıllardır Oyak-Renault işçileri, gitgide gerileyen sosyal koşullara itiraz edip daha iyi koşullar talep ettiklerinde, sendikal bir baskıya (tehditler, cezalar ve işten atmalar…) maruz kalıyor. Yıllardır işçiler, Erdoğan hükümetine yakınlığı ile bilinen ve Renault yönetiminin hizmetinde olan patron destekçisi sendika Türk Metal’in meşruiyetini tartışıyorlar. Kasım 2012’de Oyak-Renault işçileri Türk Metal örgütünün işyerini terk etmesi için harekete geçmişti. Bu eylemlere Polis saldırmış ve haksız yere 36 kişi işten atılmış, yalnız Türk adaleti Renault grubunu bundan dolayı mahkum etmişti. CGT Sendikası Renault yönetimine tavrını bildirmiş, bu davranışları mahkum etmiş ve Bursa’daki işçilerle dayanışma içinde olmuştu.

Geçen Mayıs ayında, Türk Metal ve patronlarla iş birlikçi politikalarına karşı tarihsel grevler gerçekleşti. Oyak Renault fabrikası bu grevlerden büyük oranda etkilenmiş ve o güne kadar fabrikada tek örgüt olan sendikadan uzaklaşmışlardı. 8 işçi sözcü olarak belirlendi ve bunlar grup yönetimi tarafından, Renault grubu, Renault grubu ve İndustriAll Global Union sendikal Federasyon arasında 2 Temmuz 2013’de imzalanan sosyal, toplumcu ve çevreci sözleşmeyi çiğnemeleri için temsilci olarak kabul edildi

Bu sözleşme işyerine Uluslararası İş Örgütü’nün (OİT) sendikal özgürlük, sendikal hakları koruma, örgütlenme hakkı ve kolektif müzakerelere dair belirttiklerine uymayı zorunlu kılıyor. Bundan itibaren, Oyak işçileri kitlesel olarak bağımsız sendika olan ve geçen sonbahardan bu yana iş yerinde çoğunluğu ele geçiren Birleşik Metal-İş’e üye olmaya karar verdiler. Bu yeni durumu tanımak için, işçiler ve sendika Renault yönetime işçilerin temsilci ve yerel yönetimde muhataplarını belirlemek için seçimler düzenlemesini istedi.

Geçen 4 Şubat’ta, İndustriAll Global Union, Oyak işçilerin çoğunluğunu temsil eden Birleşik Metal-İş ve Renault yönetimi bir anlaşmaya vardılar ve 29 Şubat’ta işçi temsilciği seçimleri gerçekleşecekti. Anlaşma işçi temsiliyeti ve seçimleri örgütleme hakkı üzerine yürütülen tartışmaların sonucu olarak bir Sosyal diyalog komitesinin bileşimi ve görevleri üzerineydi. Seçim gününden birkaç gün önce bunun illegal olduğunu belirten Erdoğan hükümetinin baskılarından dolayı seçimler iptal edildi. Oyak işçilerinin tepkisinden korkarak 29 Şubat günü fabrika kapatıldı. Bu fırsatı değerlendirerek, 2’si sözcü olan 10 Birleşik-İş Metal üyesidir işçi işten atıldı. 1 Mart günü işe başlayan işçiler işten atılan işçilerle dayanışmak için tepkilerini gösterdiler. Polis şiddetle müdahale etti. 24 kişi gözaltına alındı, haklarında dava açıldı ve hapis cezası tehditliyle karşı karşıyalar. Bu satırları yazdığımız anda, 60 işçi işten atılmış, 100 kişi ya istifa ederek paralarıyla ayrılmak ya da işten atılarak en asgariyle ayrılmaları için yönetim tarafından çağrılmıştı. Toplam Oyak’da 200’e yakın işçi ya işten atılmış ya da atılmak üzereler. İş yerindeki Türk yoldaşlar tedirginliklerini ifade ediyorlar.

CGT sendikası Oyak Renault işçilerinin başlattığı demokratik sürecin başından bu yana desteğini sundu ve desteğini göstermek üzeri birkaç defa işçilerin yanına gitti. CGT, Renault yönetiminin yönettiği şiddet ve baskıları en ağır şekilde mahkûm ederken, Bursa Renault fabrikasının işçileriyle, işten atılan işçilerle ve bağımsız ve demokratik sendika Birleşik Metal-İş ile dayanışma içinde olduğunu ifade eder.

CGT Renault yönetiminden şirketin dünyadaki tüm fabrikaları için geçerli olan sosyal sorumluluğuna dair anlaşmaya saygı göstermesini, işten atılan işçilerin tekrar işe alınmasını ve Bursa’nın Oyak-Renault fabrikasında bağımsız seçimleri tertiplemeyi öngören 4 Şubat anlaşmasını hayata geçirmesini talep ediyor.

"Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçilerinin yanındayız" haberi, 04 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçilerinin yanındayız haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metal İşçileri Federasyonu: Renault işçilerinin yanındayız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  2. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  3. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  4. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  5. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  6. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  7. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  8. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  9. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  10. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  11. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  12. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  13. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  14. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  15. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  16. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  17. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  18. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  19. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  20. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
Ekonomi Haberleri