Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturulamaz

Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturulamaz

Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturu... Bartın Barosu'nun 25'inci kuruluş yılı etkinliğine katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, basın mensuplarına açıklama yaptı.Türkiye'nin yakıcı bir gündemi olduğunu ve bunun içinde Başkanlık rejiminin...

Bartın Barosu'nun 25'inci kuruluş yılı etkinliğine katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Türkiye'nin yakıcı bir gündemi olduğunu ve bunun içinde Başkanlık rejiminin de yer aldığını ifade eden Feyzioğlu, "Bazılarını belki daha rahat ettirmek için adına 'Başkanlık' değil 'Cumhurbaşkanlığı' da denmiş olabilir. Ama bu bir Başkanlık sistemi. Ama demokratik Başkanlık sistemi mi?

Bir hükümet sisteminin demokratik olabilmesi için, kuvvetler ayrılığının bulunup bulunmadığına bakmak lazım. Başka bir şey değil. Anayasa Mahkemesi'nin oluşumuna ve HSYK'nın oluşumuna baktığınızda bu Anayasa değişikliği yargı ve yasama güçlerini Cumhurbaşkanı'na bağlıyor. Çünkü Cumhurbaşkanı aynı zamanda meclisteki iktidar partisinin çoğunluk partisinin genel başkanı oluyor.

Dolayısıyla da Anayasa'da Cumhurbaşkanı yazan her maddede Cumhurbaşkanı'nı çizip, iktidar partisi genel başkanı yazdığınızda o hükümler içinize siniyorsa tamam. Ama, 'İktidar partisi genel başkanına bu yetki verilir mi?' diyorsanız, o zaman gelin Türkiye için hep birlikte doğrusunu yapalım. İktidar partisi de doğrusunu yapsın. Bugün iktidar, yarın olmayabilir" dedi.

Feyzioğlu, Anayasa değişiklik teklifinin geçmesi durumunda Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 7 üyesini iktidar partisi genel başkanı, yani Cumhurbaşkanı'nın doğrudan, 5 üyesini de mecliste oylama sonucu atayacağını, Anayasa Mahkemesi'nde de 15 üyenin 10'unu atayacağını söyledi. Feyzioğlu, "Bugün bu yetkiyi vermek istemediğiniz bir kişiye yarın verebileceğiniz bu sistem için düşünerek karar vermek lazım. Yani kişiye göre sistem oluşturulmaz. Kim gelirse gelsin demokratik olması lazım. Risk vardır, uyarmak bizim görevimizdir. Hiçbir siyasi gözlüğü takmaksızın kuvvetlerin ayrılığının sağlanıp sağlanmadığı noktasında tüm toplumu aydınlatacağız" diye konuştu.

Gazeteci Hüsnü Mahalli'nin tutuklanmasını da değerlendiren Feyzioğlu, "Türkiye’nin Suriye politikası yakın zamana kadar çok yanlıştı. Biz bunu uzun süredir söylüyoruz. Bunu söyleyenlerden biri de Ortadoğu'nun profesörü Hüsnü Mahalli'dir. Hüsnü Mahalli'nin yıllardır yaptığı uyarılar dikkate alınsaydı eğer, Türkiye'ye Ortadoğu'nun terörü bu ölçüde sıçramamış olurdu. Karşımızda mezhep ve etnik kökene göre oluşmuş küçük küçük devletimsiler yerine merkez hükümetler bulunurdu. Bugün, ortada karartılacak bir delil yoktur, hakaret suçlamasıdır. Kaçma tehlikesine karşı hiçbir sebep somut sebep ortaya konmamıştır. Şu halde bu tutuklama, 'gazetecilik faaliyetine' yönelik gibi gözükmektedir. En azından gazetecilik faaliyetini baskı altına almaya yöneliktir" dedi.

"Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturulamaz" haberi, 17 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturulamaz haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metin Feyzioğlu: Kişiye göre sistem oluşturulamaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  2. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  3. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  4. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  5. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  6. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  7. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  8. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  9. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  10. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  11. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  12. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  13. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  14. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  15. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  16. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  17. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  18. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  19. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  20. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
Politika Haberleri