Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler neden ihraç edilmedi?

Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler neden ihraç edilmedi?

Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler nede... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla 16 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi, 99 albay general ve amiralliğe terfi ettirildi. Toplantıdan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları için "göreve...

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla 16 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi, 99 albay general ve amiralliğe terfi ettirildi. Toplantıdan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları için "göreve devam" kararı çıktı. YAŞ kararlarıyla TSK'deki tek değişiklik, Jandarma Genel Komutanlığı'nda oldu. Görev süresi sona eren, Orgeneral Galip Mendi'nin yerine, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler atandı.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Fikri Işık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Dere geçilirken at değiştirilmez" sözlerini hatırlatarak, kuvvet komutanlarının görev sürelerinin Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) değerlendirilmediğini, bunun üçlü kararname ile düzenlendiğini söyledi. 

Işık, darbe girişiminde yer alan emir subaylarının neden ihraç edilmediğine yönelik soruya ise "İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var" şeklinde yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV'de hem TSK'daki ihraç ve YAŞ kararları, hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı. 

"KUVVET KOMUTANLARININ DURUMU GÖRÜŞÜLMEDİ"

Bakan Işık, YAŞ'ın bir danışma organı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 

"Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve Genelkurmay Başkanı'nın devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu, görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim, Başbakan'ın ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez."

ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI

Askeri Liselere Giriş Sınav sorularının çalındığı iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Işık şunları söyledi:

"2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. TSK ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var."

Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması konusunda Bakan Fikri Işık, "Bizim sistemimizde anayasamıza göre ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanıdır. Artık Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması daha doğru olur. Kuvvet komutanlarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması doğru olur" diye konuştu.

"ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiasıyla gözaltına alınan Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Tevfik Gök hakkında, "Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda. Çok konuşmak istemiyorum" dedi. Bakan Işık, firari askerlerin listesinin Genelkurmay'da olduğunu söyledi. 

"İKİNCİ BİR LİSTE VAR"

YAŞ kararlarında yaverlerin ihracına ilişkin bir karar bulunmamasını değerlendiren Işık, "Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız." dedi.

DARBE GİRİŞİMİNİN BİR NUMARASI

MSB Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin bir numarasının Fethullah Gülen olduğunu vurgulayarak, "Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil, 'astsubay'a 'paşa' lakabı takmışlar. Generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle, üç tane tuğamiral, tuğgeneralin yönettiğni biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki 'Ne işin vardı Akıncı Üssü'nde?' 'Merak ediyordum, görmemiştim, görmeye geldim' diyor. Bu yapının bir numarası Pensilvanya'daki o kişi" dedi. 

İSTİFA EDEN PİLOTLAR

Hava Kuvvetleri'nden istifa eden pilotların geri dönmek istediğini söyleyen Işık, "Hava Kuvvetlerimiz bir zaaf yaşamayacak. Ayrılan pilotların geri dönme talebi var. İstifa edip gidenlerin dönme talebi var" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ YAVER İSTEMİYOR"

Cumhurbaşkanlığı Yaveri Yarbay Ali Yazıcı'nın darbe girişimine katılması üzerine başlayan yaverlik tartışması hakkında, "Cumhurbaşkanmımız yaver kullanmak istemiyor ben de bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik" ifadelerini kullandı. 

BİR GÜN ÖNCE TASFİYE TOPLANTISI

Fikri Işık, darbe girişiminden bir gün önce Erdoğan ile Marmaris'te TSK'daki ihraçlar hakkında detaylı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Işık, "Birinci kahraman millet ikinci kahraman Cumhurbaşkanımız Erdoğan üçüncü kahraman Başbakanımız ve hükümettir. Bu 3 unsur birleşince bu darbe başarısız oldu. Halk sokağa çıkınca bunların hesabı şaştı. Türkiye 50 yılını kurtardı. Bir hazırlık vardı. Cumhurbaşkanımız bazı sebeplerden dolayı tasfiyeyi daha önce yapamadı. YAŞ'ta tasfiye yapılacağını öğrendiler. Tasfiye konusunda Cumhurbaşkanızın kaldığı otelde bir gün önce ciddi bir çalışma yapmıştık. İkincisi de hakim ve savcılarla ilgili bir kanun çıktı o yürürlüğe girince yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi biraz öne çekmek zorunda kaldılar" dedi.

"Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler neden ihraç edilmedi?" haberi, 29 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler neden ihraç edilmedi? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milli Savunma Bakanı açıkladı: Yaverler neden ihraç edilmedi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  2. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  3. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  4. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  5. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  6. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  7. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  8. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  9. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  10. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  11. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
  12. 22:05 Netanyahu açıkladı: "Varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıyayız"
  13. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  14. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  15. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  16. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  17. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  18. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  19. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  20. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
Gündem Haberleri