MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu olay üç günlük değil, 70'li yıllardan beri var!

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu olay üç günlük değil, 70'li yıllardan beri var!

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu ... 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan operasyonları ve Gülen Cemaati'nin nasıl devlet içine sızdığını RS FM'de yorumlayan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, "Ben kendi pratiğimden biliyorum. Bu iş 70'li yıllarda...

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan operasyonları ve Gülen Cemaati'nin nasıl devlet içine sızdığını RS FM'de yorumlayan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, "Ben kendi pratiğimden biliyorum. Bu iş 70'li yıllarda başladı. 2002’de Cemaat-AK Parti diyaloğu ile devlet içindeki kadrolaşma yükseldi" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası devletin zirvesindeki kademelerin en yakınının cemaat mensubu olduğu anlaşıldı. Ardından gelen soruşturmalar yargıdan üniversitelere, bakanlıklardan kamuya, kadar her alana sıçradı. TSK’da neredeyse tüm paşalar tutuklandı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Yaveri Yarbay Levent Türkkan'ın verdiği ifadelerde ise dehşet verici detaylar ortaya çıktı. Türkkan, Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i sürekli olarak dinlediklerini ve cihazı da cemaat abisine teslim ettiğini söyledi. 

RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'Bidebunudinle' programında bu ifadelerin önemine dikkat çeken MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, soruşturmalar sürerken Gülen Cemaati’nin benzeriyle karşılaşma riski konusunda uyardı, "Önlem alınmalı, geçmişe dönük herkes eleştiri yapmalı. Ben kendi dönemimdeki pratiklerden biliyorum" dedi. Öneş, çeşitli bakanlıklarda çeşitli tarikatların kadrolaşma riskine işaret etti.

''İYİ Kİ YAPILMIŞ DEDİM’

Öneş, “Ben bu görüntü karşısında sonuçlanmadığı için iyi ki bu darbe yapılmış dedim. FETÖ dediğimiz yapılanmanın kadrolaşma şekli bağlantıları dikkate alındığında net şekilde şu gerçeği gösterdi: Bu olay 3 günlük ya da birkaç senelik bir olay değil. Ben kendi pratiğimden biliyorum. Bu iş 70’li yıllarda başladı. 2002’de devlet içindeki kadrolaşma Cemaat-AKP diyaloğu ile yükseldi. Üstelik sadece Gülen Cemaati de değil. TBMM’de ideolojik ve siyasi amaçlarla başka yapıların, şu tarikatın şu mensuplarına kadro verilmesi gibi bir arayış olduğunu gördük" diye konuştu.

'DEVLETİN HER ZAMAN GÜNDEMİNDEYDİ'

Türkkan’ın ifadesindeki başka bir detay ise 1989 yılında Harp Okulu sınavlarında cemaatçilerin kendisine soruları verdiğini söylemesiydi. Hükumet ile işbirliği yapan cemaatin uzun süre tehlike görülmediği pek çok kesimin dilinde. Erdoğan’ın, Fethullah Gülen ile aralarının ilk açıldığı dönemde “Ne istediler de vermedik'' sözleri de akıllardan çıkmış değil. Öneş, meseleyi Gülen’in İzmir’de imamlık yaptığı döneme kadar dayandırdı ve konunun devlet kademelerinde her zaman konuşulduğunu söyledi:

"Bu konu devletin her zaman gündemindeydi. Her zaman MGK’da konuşuldu, ilgili aktörlere bilgi verlldi. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren siyasal İslami gelişmelerin ortaya çıkması ve iç politikada siyasal İslam söyleminin kullanılması devlet kadrolaşmalarına da yansıdı. Yandaşlık haline dönüştü. İdeolojik beraberlik hep vardı. 2000 yılından önce tehlike bu kadar büyük değildi. Olaya irticai boyutlarla bakış vardı.''

'BİAT EDEN CEMAAT KÜLTÜRÜ TEHLİKELİ'

Cemaatin eğitim alanında başarılı olduğuna da değinen Öneş, bu sayede de dindar olmayan kesimde dahi sempati kazandıklarını ifade etti, “Ancak her zaman söylüyoruz denetlenmeyen şeffaf olmayan yapıların hizmet ve inanç boyutu siyasete karıştırıldığında iktidar mücadelesine giriliyor'' diye konuştu.
Devletin en etkin, en kritik yerlerindeki kadrolaşmaya dikkat çeken eski MİT Müsteşarı, "Dini istismar ederek, cemaatin biat kültürü ile  siyasal amaçlı hareket eden bir yapı var.  Asıl tehlike de bu" ifadelerini kullandı.

''DARBENİN 4 SAATTE ENGELLENMESİNİ BEKLEMEK YANLIŞ’

MİT'in Genelkurmay'ı darbe girişimi konusunda saat 16'da uyardığı ve Genelkurmay’ın da 16.30 harakete geçtiği biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise meselelerden 20.00 sularında haberinin olması hala konuşulanlar arasında. Aradan geçen süredeki sis perdesi aralanmadı. Cevat Öneş konuya ilişkin, “Bu zamana kadar düşünülmemiş ve çözümü aranmamış meselenin 3-4 saatte önlenmesini beklemek yanlış olur'' yorumunda bulundu.

'FİDAN'A KARŞI CEMAATTE ZATEN BİR TEPKİ VAR'

Darbe gecesi MİT’in, Meclis’in bombalanmasına da değinen Öneş, "Gülen’e karşı tedbirler artınca mesele darbe boyutuna kadar geldi. Darbe yapınca, öncelikli yapısı Genelkurmay emniyet teşkilatı ve istihbarattır. Bu kurumlara baskı uygulayıp devreden çıkarmak istediler. Hakan Fidan’a karşı da cemaat içinde zaten bir tepki var bunu da ifadeye çağrılmasından gördük" şeklinde konuştu.

''TEMEL SORUN, DEMOKRATİK LAİKLİK MESELESİDİR’

Türkiye’nin yaşadığı kaotik ortamının çözümü içinse koalisyonu işaret etti. Siyasette birlik ve beraberlik mesajları verdi:
“Sorunların çözümü için 7 Haziran’da kaçırdığımız koalisyon fırsatının bugün düşünülmesi gerekir. Sorun sadece iktidarın çözebileceği gibi değil. Siyaset, sorumluğu toplumla paylaşmadıkça alınan yeni tedbirler çözüm getirmez. Bugünün temel sorunu  demokratik laiklik meselesidir. Müslümanlar da özgürlüklerini ancak demokratik  laiklik içinde kullanabilirler. Asıl meselemiz kendi içimizdeki birliğin sağlanmasıdır.''

"MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu olay üç günlük değil, 70'li yıllardan beri var!" haberi, 21 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu olay üç günlük değil, 70'li yıllardan beri var! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu olay üç günlük değil, 70'li yıllardan beri var! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri