Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu Kolombiya hükümeti ile Devrimci Silahlı Güçler (FARC) arasındaki barış görüşmeleri ağustos ayında 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma üzerinde uzlaşıya varılmasıyla son bulmuştu. Savaşı bitiren tarihi anlaşma ise aralarında...

Kolombiya hükümeti ile Devrimci Silahlı Güçler (FARC) arasındaki barış görüşmeleri ağustos ayında 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma üzerinde uzlaşıya varılmasıyla son bulmuştu. Savaşı bitiren tarihi anlaşma ise aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de olduğu bir törenle 27 Eylül'de imzalanmıştı. Ancak Kolombiya halkı bu anlaşmayı 2 Ekim günü yapılan referandumla reddettmişti.

Nobel Komitesi, anlaşmanın halk tarafından reddedilmesine rağmen barışın mimarlarından olan Kolombiya Devlet Başkanı Santos'u bu yılki Barış Ödülü'ne layık gördü. Komite, Norveç'in başkenti Oslo'daki törende referandumdan çıkan sonuca rağmen, barış için sarfedilen çabaların takdire şayan olduğunun altını çizdi.

'BU ÖDÜL BARIŞ SÜRECİNE KATKI YAPAN TÜM TARAFLARA BİR ARMAĞAN'

Açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: "Bu yılki Barış Ödülü'ne, ülkesinde 50 yıldan uzun süren ve en az 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6 milyon kişinin de yerlerinden olmasına neden olan iç savaşı sona erdirmek için kararlı bir biçimde çaba harcayan Devlet Başkanı Santos layık görüldü. Ödül, aynı zamanda  yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir" ifadeleri kullanıldı. Seçmenlerin çoğunluğunun barış anlaşmasına 'Hayır' demesinin barış sürecinin bittiği anlamına gelmediğine dikkat çeken Komite'nin açıklaması şöyle devam etti: "'Hayır' oyu kullananların reddettiği barış değil, belirli bir barış anlaşmasıydı. Norveç Nobel Komitesi, Devlet Başkanı Santos'un tüm tarafları barış sürecinde ilerleme kaydetmek için geniş tabanlı bir ulusal diyaloğa davet etmesinin önemine dikkat çekiyor. Barış anlaşmasına karşı çıkanlar bile bu tür bir diyaloğu memnuniyetle karşıladı. Tüm tarafların barış görüşmelerinde üzerlerine düşen sorumluluğu alacağını ve sürece yapıcı katkıda bulunacaklarını umut ediyoruz." Bu arada Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Santos, 8 milyon Norveç kronu (yaklaşık 930 bin Amerikan doları) değerindeki ödülün de sahibi oldu.

SANTOS'TAN İLK AÇIKLAMA

Santos ise Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasının ardından Komite’nin genel sekreteri aracılığı ile yaptığı ilk açıklamada ''şaşkın ve müteşekkir’ olduğunu söyledi. Santos daha sonra ise Twitter adresinden bir açıklama yaparak ödülü, 'Bu savaşta mağdur olan Kolombiya halkı adına' kabul ettiğini belirtti.

NOBEL KOMİTESİ BAŞKANI: BAŞKA ADAYLAR HAKKINDA YORUM YAPMIYORUZ

Öte yandan Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, Santos'la birlikte FARC'ın 'Timochenko' adıyla anılan lideri Rodrigo Londono'ya Barış Ödülü verilmediği sorusuna yanıt vermekten kaçındı. Five, "Asla başka adaylar ve başka ihtimaller hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

FARC LİDERİ LONDONO: NOBEL DEĞİL SADECE BARIŞ İSTİYORUM

FARC lideri Londono ise kendisiyle ilgili başlayan tartışmaya yanıt olarak "Ben sadece barış istiyorum, Nobel değil" dedi. Londono, kendisi için barışın Barış Ödülü'nden önemli olduğunu söylese de bu, Nobel Komitesi'nin çok taraflı barış süreçlerinde taraflardan bazılarını ödüllendirmesinin ilk örneği değil.

NOBEL KOMİTESİ'NİN TEK TARAFLI BARIŞ ÖDÜLLERİ TARİHİ

1971 yılında Doğu Almanya ile diyalog kurma çabalarından dolayı Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olmuştu. 1998 yılı paskalyasında imzalanan ve Kuzey İrlanda'da barışın önünü açan anlaşmanın taraflarından Katolik siyasetçi John Hume ve Protestan siyasetçi David Trimble Nobel Komitesi tarafından ödüllendirilirken, IRA Barış Ödülü'nün dışında tutulmuştu. Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki uzlaşı çabalarını da ödüllendiren Komite, 2000'de sadece dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung'u ödüllendirmişti. Öte yandan Komite'nin barış görüşmelerinin her iki tarafını da ödüllendirdiği yıllar da oldu. Bunlardan biri İsrail ile Mısır arasındaki Camp David Anlaşması'na imza atan dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat ile dönemin İsrail Başbakanı Menahem Begin'e 1978 yılında verilen Barış Ödülü'ydü. 1994 yılında ise İsrail ile Filistin arasındaki müzakereleri sürdüren Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat ile dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmıştı.


 

"Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu" haberi, 07 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  2. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  3. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  4. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  5. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  6. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  7. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  8. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  9. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  10. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  11. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  12. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  13. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  14. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  15. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  16. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  17. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  18. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  19. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  20. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
Dünya Haberleri