Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak

Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak

Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak Sözcü yazarı Oray Eğin, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanması nedeniyle panikleyen havuz medyası ve yandaşlara 'sakin olun' mesajı verdi, tutuklamadan umutlanan muhalif kesimlere de 'boşuna umutlanmayın' uyarısında bulundu.Eğin'in...

Sözcü yazarı Oray Eğin, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanması nedeniyle panikleyen havuz medyası ve yandaşlara 'sakin olun' mesajı verdi, tutuklamadan umutlanan muhalif kesimlere de 'boşuna umutlanmayın' uyarısında bulundu.

Eğin'in yazısında değindiği bir diğer konu ise gazeteciliği bıraktığını açıklayan Cengiz Çandar! Oray Eğin, Cengiz Çadar'a 'gazeteciliği' bıraktırdığı için Erdoğan'a teşekkür etti.

İşte Ortay Eğin'in bugünkü yazısında Reza Zarrab ve Cengiz Çandar hakında yazdıkları:

Reza konuşunca kimleri yakacak?

Türk savcılarına konuşmayan Reza Zarrab ABD’de bildiklerini anlatır mı?

Yeteri kadar bölündüğümüz yetmiyormuş gibi Reza Zarrab’ın Amerika’da tutuklanmasının ardından bir de umutlular ve endişeliler olarak ikiye ayrıldı Türkiye. “Ucu bize dokunur mu?'' diye korkanlarla umudunu New York’taki bir savcıya bağlayıp Türkiye’de siyasi iklimin değişeceğini düşünen aşırı iyimserler.

Zarrab geçen hafta Miami’den New York’a doğru yola çıktı.

Davanın ne zaman görüleceği belli değil. New York’a ulaşması bir hafta, 10 günü bulacak gibi. Çeşitli hapishanelere transfer edilip sonunda New York’a varacak. Hatta dolambaçlı bir yolla Ohio üzerinden nakli yapılabilir.
Bir kısım, görülecek davadan büyük bir yolsuzluk dosyası çıkacağını, 17-25 Aralık’ın yeniden açılacağını ve kasette sesini duyduğumuz insanların yargılanacağını umut ediyor.

Kasetlerde başrolü oynayanlar, bakanlar ve işadamları da dahil, ciddi ciddi Zarrab’ın anlatacaklarından endişeliler.
17-25 Aralık’ta kimin elinin kimin cebinde olduğunu anlamanın güç olduğu bir orjiye tanıklık ettik. İç içe geçmiş ilişkilerden dolayı her an herkes güme gidebilme korkusu yaşıyor. Türkler için kilit isim Reza Zarrab; her şeyin ortasında onun yer aldığı düşünülüyor.

Amerikalılar içinse Türkiye’deki yolsuzluk iddialarının, kol saatlerinin, tepsilerde giden paraların, Vakko kravatların falan hiç önemi yok. Nitekim Zarrab’ın tutuklanma dilekçesini okursanız neyle itham edildiği de çok net anlaşılıyor.
Ne yazık ki iki kesim de okumuyor. Yandaşlar aslında okusa rahat edecek, “Konu bizle ilgili değil'' diye işin içinden çıkacak. Oysa savcı FETÖ’cüymüş gibi saçmalamakla vakit harcıyorlar.

İddianamenin ana odağı İran’a yönelik ambargonun delinmesi olacak. Amerika’nın tek derdi ve ilgilendiği konu bu.
Anlaşılan o ki mahkeme İran’la para trafiğini sorgulayacak, ambargoyu İran’ın nasıl deldiğinin detaylarını öğrenecek. Zarrab gibi onlarca işadamı İran Hükümeti tarafından taşeron olarak kullanılıyor dünyanın çeşitli ülkelerinde, Türkiye sadece bunlardan biri. Kasetler sayesinde bu Türkiye-İran ilişkisi ayyuka çıktı sadece. İran’ın kendisine Zarrab gibi figürler üzerinden iş yapacak ülke bulmasını Amerika asla kabul edemiyor.

İran’la ambargoyu delmek Türk ekonomisine de katkı sağlıyor; hükümet işin uluslararası kısmını görmezden geliyor, zira istikrarlı ekonomi yurtiçinde oy deposu anlamına geliyor. Türk Hükümeti’nin Hürriyet gazetesindeki temsilcisi Verda Özer gibi ''kaynaklarım’ diyeceğim: Geçenlerde konuştuğum hükümete yakın bir isim “Reza gibi isimler sayesinde kriz Türkiye’yi teğet geçti'' dedi. AKP’lilerin gerçekten de inandıkları bu. Uluslararası hukuk belirleyici değil.

Zarrab’ın tutuklanmasıyla beraber ABD’nin eline İran’a karşı büyük bir koz daha geçmiş oldu. Ucu bir süre sonra İran’ın iş yaptığı ülkelere de dokunabilir ama ABD en fazla bu aşamada Türkiye’ye “Bir daha yapmayın'' diye resmi ve sert bir uyarıda bulunabilir.

Türkiye’de dağıtılan rüşvet, ihaleler, havuzlar, siyasetle işadamlarının haddinden fazla yakın ilişkileri Reza Zarrab’la ilgili soruşturmanın kapsamında değil.

Şimdilik, mesela Mehmet Cengiz’e iyi haber bu… Twitter muhaliflerine ise başkalarından bir şey beklemektense ellerini taşın altına koymayı öğrenmek için yeni bir fırsat.

Cengiz Çandar’ın vedası: 40 yıllık meslek ayıbı

Geçenlerde Cengiz Çandar T24 sitesine verdiği bir söyleşide kendince özeleştiri yapıyor. Cumhuriyet’ten Orhan Bursalı’nın deyimiyle özetleyebiliriz: “Toptan bir güruhun önde gelen bir temsilcisinin sefaletini okudum. Ne acıdım, ne üzüldüm, sadece mide bulantısına kapıldım.''

Radikal’in İnternet sitesi kapanınca Hürriyet’te yazdırılmadığı için öfkelenen Çandar böylece 40 yıllık meslek hayatını da bitirmiş. Bana kalırsa büyük bir temizlik oldu, oluyor. Gazetecilik ilkelerine tecavüz edilen ve kötüye kullanılan bir 40 yıl.

Bunun en büyük kanıtı da Hazal Özvarış’ın Balyoz ve Ergenekon davalarıyla ilgili sorduğu şu soru ve Çandar’ın yanıtı:
“Peki, davaya bir şekilde taraf olmuşken “Sonra teknik detaylar işin içine girdi, o benim işim değildi'' demeye ne kadar hakkınız var? Gazeteci olarak yapmanız gereken, mide bulantınıza rağmen, belki onun da işaretiyle detayları öğrenmek değil miydi?'' diye soruyor Özvarış.

Arkasından ağıt yakılan 40 yıllık gazeteci Cengiz Çandar ne yanıt veriyor dersiniz?

“Gazetecilik, o meslek alanına giren her konunun ayrıntısıyla ilgilenilmesi gereken bir şey değil ki. Buna mecbur biri değilim ki. Benim asıl alanım, uluslararası politika, Orta Doğu vs. gibi konular. (…) Sürecin her teknik ayrıntısıyla ilgilenecek bir konumda ve bilgide değildim. Adliye muhabiri de değildim. O nedenle, mesleki anlamda ve bağlamda, bana yönelik bazı taleplerin bir zemini yok.'' Yuh.

Türk basını 40 yıldır en temel gazetecilik ilkesini çiğneyen bir adamı besledi demektir bu. Birinci ağızdan gazeteci olmadığını, gazeteciliği bilmediğini itiraf ediyor Çandar. Neyse ki, 40 yılın sonunda bu ayıba son verildi. Basının kendi kendine ilk günden yapması gereken Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde oldu; ne diyeyim teşekkürler.

"Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak" haberi, 17 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oray Eğin yazdı: Reza konuşunca kimleri yakacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  2. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  3. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  4. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  5. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  6. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  7. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  8. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  9. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  10. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  11. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  12. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  13. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  14. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  15. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  16. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  17. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  18. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  19. 14:08 İmamoğlu’ndan ‘torpil’ konuşması: "Akrabam yönetici olduğum yerde kapıdan giremez"
  20. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
Politika Haberleri