Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberallerden Altan kardeşler çağrısı!

Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberallerden Altan kardeşler çağrısı!

Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberall... ''Darbe girişimini bir gün önce televizyondan duyurdukları' iddiasıyla gözaltına alınan eski Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni, yazar Ahmet Altan ile Prof. Dr. Mehmet Altan'a dünyaca ünlü yazar ve entelektüellerden destek geldi.Diken'in...

''Darbe girişimini bir gün önce televizyondan duyurdukları' iddiasıyla gözaltına alınan eski Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni, yazar Ahmet Altan ile Prof. Dr. Mehmet Altan'a dünyaca ünlü yazar ve entelektüellerden destek geldi.

Diken'in Guardian'dan aktardığına göre, aralarında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, JM Coetzee, John Berger, Elena Ferrante ve Alberto Manguel gibi yazar, düşünür ve aydınlar, ortak bir mektup yazarak Altan kardeşlerin gözaltına alınmasını ''McCarthy tarzı bir cadı avı' diye niteledi.
''DÜNYANIN TÜM DEMOKRATLARINI TÜRK HÜKÜMETİNİN SİNDİRME VE BASKI HAREKÂTINA KARŞI DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Hükümete her 2 ismin de serbest bırakılması çağrısı yapılan bildiride, "Biz aşağıda imzası bulunanlar, dünyanın tüm demokratlarını, Türkiye'yle ve Türkiye'nin önemli bir rol oynadığı Ortadoğu'nun geleceğiyle ilgilenen herkesi, Türk hükümetinin, farklı fikirleri savunan Türkiye'nin en parlak düşünür ve yazarlarına karşı yürüttüğü sindirme ve baskı harekâtına karşı durmaya çağırıyoruz" dendi. ''TÜRKİYE HALKI BU SALDIRIYA DİRENMEMİŞ OLSAYDI YILLAR BOYU SÜRECEK BİR SEFALET OLACAKTI' Bildirinin tamamı şöyle: "Bu mektubun arka planında 15 Temmuz 2016'da neyse ki başarısızlıkla sonuçlanan ve başlamasından sonra kısa sürede bastırılan darbe girişimi yatmaktadır. Türkiye halkı, ülke kurumlarına karşı yapılan bu saldırıya direnmemiş olsaydı, ortaya çıkan yıllar boyu sürecek bir sefalet olacaktı.
''CADI AVI YÜRÜTMEK İÇİN BİR BAHANE OLARAK KULLANILMAMALI'

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümetin geçici olarak OHAL ilan etmesi anlaşılabilir. Ancak başarısız darbe girişimi, McCarthy tarzı bir cadı avı yürütmek için bir bahane olarak kullanılmamalı ve OHAL'de yaşananlar temel hakları, delillerle ilgili hukuk kurallarını ve hatta genel sağduyu kurallarını hiçe saymamalıdır. Yazar, akademisyen ve ifade özgürlüğü savunucuları olarak bizler, tanıdığımız ve saygı duyduğumuz meslektaşlarımızın OHAL düzenlemeleriyle hapsedilmesinden özellikle rahatsızlık duyuyoruz. Şahin Alpay ve Nazlı Ilıcak gibi gazeteciler ve yazar Aslı Erdoğan demokrasiyi daima yüksek sesle savunmuş ve militarizm ve her türlü baskı rejiminin her zaman karşısında olmuşlardır.

''ALTAN'LARIN GÖZALTINA ALINMASINDAN ÖZELLİKLE RAHATSIZLIK DUYUYORUZ'

Tanınmış romancı Ahmet Altan ve önde gelen bir iktisat profesörü aynı zamanda yazar olan kardeşi Mehmet Altan'ın 10 Eylül 2016 tarihinde bir şafak baskınıyla gözaltına alınmış olmasından özellikle rahatsızlık duyuyoruz. İki yazar 14 Temmuz akşamı, yani darbe girişiminden bir gece önce yayınlanan bir televizyon programında darbe destekçilerine bir şekilde subliminal mesajlar vermiş olmakla suçlanıyor. Ahmet Altan, kitapları milyonlarca satan ve birçok dile çevrilmiş olan bir romancı ve Türkiye'nin en önemli yazarlarından biridir. Aynı zamanda kamunun bilme hakkını savunan Taraf gazetesinin 5 yıl süreyle genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. Yazarlık kariyeri boyunca birçok kez soruşturmaya uğramıştır. 1990'larda Türkiye'de okurların ülkedeki Kürt gerçeğini anlamasını sağlamaya çalıştığı için ve daha yakın geçmişte 2011 Roboski/Uludere katliamı sonrasında ülkenin başbakanını özür dilemeye çağırdığı için soruşturmaya uğramıştır. En son olarak 2 Eylül 2016 tarihinde bambaşka 2 davanın dosyalarından büyük oranda kesme-yapıştırma yapılarak hazırlanmış bir iddianameyle açılan bir davada devlet sırlarını ifşa etme suçlamasıyla hâkim karşısına çıkmıştır.


Birçok kitabında Türkiye'nin kimliğini yeniden kurarken ırk veya din üzerine değil, insan haklarına saygı anlayışı üzerine inşa etmesini savunmuş olan köşe yazarı Mehmet Altan, İstanbul Üniversitesi'nde iktisat profesörüdür. Kardeşi Ahmet Altan ve şu an demir parmaklıklar ardında bulunan birçok diğer meslektaşı gibi, suçu bir darbeyi desteklemiş olması değil, şu an iktidarda olan ve başlangıçta demokrasi yönünde kat ettiği yolda şu an maalesef geri viteste gitmekte olan hükümete yönelttiği etkili eleştirilerdir.

Bu nedenlerle Türk Hükümeti'ne ülkenin kıymetli yazarlarını soruşturmaktan vazgeçmesi ve Ahmet ve Mehmet Altan'la birlikte haksız yere suçlanan birçok diğer dost ve meslektaşımızın hızla tahliyesini sağlaması çağrısında bulunuyoruz.

" KİMLER İMZA VERDİ?

Bildiriye imza veren isimler şöyle: A.L. Kennedy, Adam Hochschild, Adam Thirlwell, Alberto Manguel, Allan Megill, Ayesha Jalal, Breyten Breytenbach, Catherine Farin, Chloe Aridjis, Chris Hedges, Claudia Mattalucci, Clementina Liuzzi, Constanze Güthenke, Dan Simon, Yayıncı, Daniel Rondeau, Daphné Breytenbach, Daron Acemoğlu, Dirk Moses, Elena Ferrante, Enrique Murillo, Eugene Schoulgin, Françoise Nyssen, Glenn W. Most, Hans Jürgen Balmes, Héctor Abad, Hisham Matar, Jamie Byng, Jim Hicks, JM Coetzee, John Berger, Laurens van Krevelen, Laurent Mignon, Mark Lilla, Maureen Freely, Orhan Pamuk, Paul W. Morris, Peter Carey, Profesör Anthony T. Grafton, Profesör Philippe Sands QC, Profesör Salvatore Settis, Profesör Rosental Calmon Alves,Regula Venske, Rick Moody, Rita Felski, Roberto Saviano, Russell Banks, Sandra Ozzola, Sandro Ferri, Tim Parks, Tom McCarthy, Violaine Huisman, Warren Breckman, Wolf Lepenies.

"Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberallerden Altan kardeşler çağrısı!" haberi, 12 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberallerden Altan kardeşler çağrısı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Orhan Pamuk'un da aralarında olduğu liberallerden Altan kardeşler çağrısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  2. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  3. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  4. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  5. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  6. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  7. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  8. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  9. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  10. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  11. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  12. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  13. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  14. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  15. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  16. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  17. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  18. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  19. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  20. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
Gündem Haberleri