Oya Baydar, "Özeleştiri gerekiyor, AKP'nin gerçek yüzünü ve özünü göremedim" dedi

Oya Baydar,

Oya Baydar, "Özeleştiri gerekiyor, AKP'nin g... Eski solcu/sosyalist, bir dönemin AKP destekçisi ve bugünkü dinci faşizan rejimin temellerini atan 12 Eylül 2010 referandumunda "Yetmez ama evet" diyen liberal yazar Oya Baydar da "kandırıldım, pişmanım" dedi. Baydar, "76 yıllık...

Eski solcu/sosyalist, bir dönemin AKP destekçisi ve bugünkü dinci faşizan rejimin temellerini atan 12 Eylül 2010 referandumunda "Yetmez ama evet" diyen liberal yazar Oya Baydar da "kandırıldım, pişmanım" dedi. Baydar, "76 yıllık yaşamının en umutsuz, en karanlık günlerini yaşadığını" da söyleyerek, “Ama şafaktan önceki an gecenin en karanlık ânıdır, denir; bununla teselli bulalım'' diye konuştu.

Oya Baydar'ın AKP konusunda yanıldığını ve "siyasal islamın özü itibarıyla demokrasiyle bağdaşmadığının ortaya çıktığını" belirtmesine karşın, bugünkü partizan ve siyasallaşmış yargı düzenini kuran 12 Eylül 2010 referandumunda  verdiği "evet" oyunu hala savunduğu dikkati çekti. Bu tutum, Baydar'ın yaptığı özeleştirinin semimiyeti konusunda kuşku yarattı.

SİYASAL İSLAM DEMOKRSİYLE BAĞDAŞMIYOR

Oya Baydar'ın Yarına Bakış gazetesinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

" (...)

"Sizi bu iktidarda en çok ne rahatsız ediyor?

"Bu iktidarın beni en çok rahatsız eden yanı, tek adamın keyfî uygulamalarının norm haline getirilmesiyle totaliter bir toplumun hedeflenmesi. En tepeden başlayan lümpen dilin, nefret söyleminin kitlelere yayılarak toplumu cepheleştirmesi, çürütmesi, vicdan ve ahlâk erozyonu yaratması.

"Türkiye’nin sorunu  Erdoğan’da mı düğümleniyor?

"Bu; Erdoğan’ı da aşan bir zihniyet ve bu zihniyet temelinde bir rejim değişikliği sorunu. Ne var ki, bu zihniyet ve siyaset tarzı Erdoğan’da somutlanıyor. Tarihte kişinin rolü önemlidir. Mesela İkinci Dünya Savaşı kaçınılmazdı ama Hitler olmasaydı Yahudi soykırımı olmazdı. Erdoğan’ın kişiliğinin ve partisi üzerindeki mutlak otoritesinin vahim gidişattaki payı görmezden gelinemez.

"Gerek Ergenekon davaları sürecinde gerekse 2010 referandumunda “yetmez ama evet'' diyerek AK Parti’ye destek vermiştiniz. Pişman mısınız?

“Yetmez ama evet'' meselesi başıma bela oldu, ulusalcı kesimlerde de siyasî değil, psikolojik bir hastalığa dönüştü. “Sol'' mahalleye, ulusalcılara, demokrasiyi sadece kendileri için isteyen seçkincilere, istemezükçülüğü muhalefet sananlara yetmez ama evet’in anlamını anlatmak mümkün değil.

(...)

"Eleştirilere yine de bir cevabınız vardır…

"(...) 2010 referandumunda evet oyu kullandım çünkü getirilen değişiklikler daha demokratikti, sivilleşmeye dönüktü, darbe anayasasında delikler açıyordu. Bugün de olsa, belki birkaçı hariç, o maddelere yine evet derim. (...) 

"Bir özeleştiri yapmam gerekiyorsa, ki gerekiyor; demokrasiyi ilerletebilecek o maddelere evet dediğim için değil, AKP’nin gerçek yüzünü ve özünü doğru değerlendirmemiş, özellikle Erdoğan faktörünü hesaba katmamış olduğum içindir bu. Şimdi, Müslüman demokrat olunabileceğini ama siyasal İslam’ın özü itibarıyla demokrasiyle, özgür sivil toplumla bağdaşmadığını düşünüyorum.

"(...)

"Yazılarınızda gelecekle ilgili fazla ümitvar konuşmuyorsunuz. 'Bekleyin, daha dibe vurmadık…' diyorsunuz…

"Evet, 76 yıllık yaşamımın en umutsuz, en karanlık dönemini yaşıyorum. Ama şafaktan önceki an gecenin en karanlık ânıdır, denir; bununla teselli bulalım.

"(...)

"Cemaat’e dönük operasyonlar iktidarın kendisine muhalif gördüğü bütün kesimleri yok etme, kaynaklarını kurutma kararlılığının bir parçası. Aynı zamanda da, devlete ve orduya tek başına hakim olarak öngördüğü rejim değişikliğini gerçekleştirme operasyonu. Ancak Cemaat’in başına gelenlerden daha vahimi Kürt hareketine karşı uygulandı, uygulanıyor; bunu da unutmayın."

DÜRÜST ÖZELLEŞTİRİ İHTİYACI

Söyleşinin gelen akışına bakıldığında Oya Baydar'ın, "Ergenekon davalarında Cemaate bağlı yargının büyük hatalar yaptığı ve adalete olan güveni sıfırladığı" şeklinde ifadeler kullansa da, bu tertibin özünün hala doğru olduğunu düşündüğü anlaşılıyor. Sadece bu yaklaşımı bile olayın özünü kavramadığı gibi, dürüst bir özeleştiri yapmaktan kaçındığını, muhasebe yaparken verği kaçırmaya çalıştığını ortaya koyuyor. 

Ne demeli, doğru dürüst özeleştiri yapıp "pişman" bile olamayan liberallerin, gericiliğe verdikleri desteğin utancını örtmek için hala insanları aptal yerine koymaları sıkıyor artık. Döneklik ve liberal ahlak böyle bir şey demek ki!

"Oya Baydar, "Özeleştiri gerekiyor, AKP'nin gerçek yüzünü ve özünü göremedim" dedi" haberi, 08 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Oya Baydar, "Özeleştiri gerekiyor, AKP'nin gerçek yüzünü ve özünü göremedim" dedi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oya Baydar, "Özeleştiri gerekiyor, AKP'nin gerçek yüzünü ve özünü göremedim" dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  2. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  3. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  4. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  5. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  6. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  7. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  8. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  9. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  10. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  11. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  12. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  13. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  14. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  15. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  16. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  17. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  18. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  19. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  20. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
Politika Haberleri