Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek siyaset biliminde neye karşılık gelmekte?

Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek siyaset biliminde neye karşılık gelmekte?

Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek s... Cumhuriyet yazarı Özgür Mumcu, AKP'li Ahmet İyimaya'nın '5 yıl, üç yıl, iki yıl Anayasa'sız kalınabilir sözlerini köşesine taşıdı. Mumcu, İyimaya'nın bu sözlerinin, fiili durumun itirafı olduğunu belirterek, "Özetle,...

Cumhuriyet yazarı Özgür Mumcu, AKP'li Ahmet İyimaya'nın '5 yıl, üç yıl, iki yıl Anayasa'sız kalınabilir sözlerini köşesine taşıdı. Mumcu, İyimaya'nın bu sözlerinin, fiili durumun itirafı olduğunu belirterek, "Özetle, yeni anayasa yapılamaması ihtimalinde anayasanın tamamen askıya alınması bile artık memleketin gündeminde" dedi. 

Mevcut Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından palamenter sistemi, başkanlık sistemiyle değiştirmekle görevlendirmiş memur olduğundan hareketle Anayasal kriz yaşandığını belirten Mumcu'nun yazısı şu şekilde; 

Cumhurbaşkanı yurtdışındayken, Başbakan biraz rahatladı. Hem barış sürecinin tekrar başlayabileceğini söyledi hem de akademisyenlerin tutuklu yargılanmasına karşı çıktı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı yurda döner dönmez iki konuda da Başbakan’a ağzının payını veriverdi.

Dükkânı iki günlüğüne çırağına emanet eden esnafın, dönüşte ortalığı dağınık bulup çırağını azarladığı tonda Sayın Davutoğlu’na çıkıştı.

Aslında bu konuda Sayın Erdoğan yerden göğe kadar haklı. Haziran seçimlerinden önce Cumhurbaşkanımız “Parlamenter rejim artık bekleme odasında'' dedi ve başkanlık sistemine geçmek için 400 milletvekili talep etti. Sayın Davutoğlu da bu talebi yerine getirmek üzere partinin başına geçirildi. Neticede “bekleme odasına alınmış'' bir rejimin Başbakanı. Dolayısıyla kendisini o koltuğa oturtan iradeye saygı duyması ve sanki yürürlükte bir anayasa varmış ve Başbakanlık yetkilerine sahipmiş gibi davranmaması gerekir.

Şu anki konumu, Erdoğan’ın bekleme odasına aldığı rejimi başkanlık rejimiyle değiştirmek için görevlendirilmiş bir memurdan fazla değil. Bu görevlendirmeyi kabul ederek AKP genel başkanı ve başbakan olduğuna göre itiraz etmesinin de fazla kıymeti yok. Siyasi kaderi, Erdoğan’ın bir talimatına baktığı sürece siyasi ağırlığı, düzenli aralıklarla azarlanan bir çıraktan öteye gidemeyecek. Elbette bu, punduna getirirse daha fazla güç kazanmak istemediği anlamına gelmiyor. Ancak bu şimdilik kendi iç dünyasını ilgilendiren bir mesele.

Bu sebeple, sanki başbakanmış gibi davranan Davutoğlu’ndan çok rejimin bekleme odasında olduğunun iyice ayırdına varmış siyasetçilerin sözlerine dikkat etmek gerek.

Mesela Ahmet İyimaya. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı. Aynı zamanda AKP’nin Yeni Anayasa Yazım Komisyonu’nda. Şunları birkaç gün önce söyledi:

“Yeni anayasa yapmasak dahi bu parlamentonun kurucu iktidar yetkisi içerisinde yürürlükteki anayasayı yürürlükten kaldırması gerçek bir demokratik kazanım olacaktır. Çok önemli, 5 yıl, 2 yıl, 3 yıl anayasasız kalabiliriz, anayasal kurumlar var, anayasal kurumların bağlı olduğu yasalar yani organik yasa dediğimiz yasalar var, bu çok önemli.''

Özetle, yeni anayasa yapılamaması ihtimalinde anayasanın tamamen askıya alınması bile artık memleketin gündeminde. Buna, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın anayasa önerisinde, “Yeni bir anayasa yaparken eski anayasanın kurallarına uymanın mantıken de tutarlı bir tarafı yoktur'' dendiğini de ekleyelim.

Sayın İyimaya’nın bir süre anayasasız yaşayabileceğimize dair önerisi kendi içinde tutarlı zira şu anda dahi anayasanın yürürlükte olup olmadığı tartışmalı. Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi kararını tanımaması, ilk derece mahkemelerini bu karara direnmeye çağırması ve Anayasa Mahkemesi’ni ihanet içinde olmakla suçlaması da bunu gösteriyor. Bir fiili durum yaratılmıştır. Bu da haliyle bir rejim bunalımına yol açıyor.

Sayın Davutoğlu’nun bile ayak uydurmakta zorlandığı bu fiili duruma memleketin ayak uydurmasını beklemek gerçekçi mi?

“Parlamenter rejimi'' dolayısıyla anayasayı bekleme odasına almak, gerekirse ülkenin anayasasız yönetileceğini ileri sürmek, siyaset biliminde ve kamu hukukunda neye karşılık gelmekte?

Bakalım Sayın İyimaya, anayasayı askıya alma fikrini daha da açacak mı? 

"Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek siyaset biliminde neye karşılık gelmekte?" haberi, 07 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek siyaset biliminde neye karşılık gelmekte? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özgür Mumcu: Anayasa'sız kalabiliriz demek siyaset biliminde neye karşılık gelmekte? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  2. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  3. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  4. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  5. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  6. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  7. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  8. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  9. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  10. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  11. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  12. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  13. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  14. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  15. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  16. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  17. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  18. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  19. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  20. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
Otomotiv Haberleri