Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık affedilebilir!

Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık affedilebilir!

Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık... Papası Franciscus pazar günü sona eren Merhamet Yılı onuruna Katolik Kilisesi papazlarına kürtaj günahını itiraf edenleri af etme yetkisi verdi. Haber Vatikan'ın basın servisi tarafından 'Rahmet ve Barış' adlı gönderide yayınlandı....

Papası Franciscus pazar günü sona eren Merhamet Yılı onuruna Katolik Kilisesi papazlarına kürtaj günahını itiraf edenleri af etme yetkisi verdi. Haber Vatikan'ın basın servisi tarafından 'Rahmet ve Barış' adlı gönderide yayınlandı. Papa adına yapılan açıklamada, "Allah'ın mağfireti ve tövbe edenler arasındaki engelleri kaldırmak için ben tüm papazlarımıza kürtaj günahını affetme yetkisi verdim'' denildi.

Papa, kürtajın masum bir hayatın sona erdirme eylemi olduğunu, ölümcül bir günah olduğunu söylemesinin ardından "Tanrı'nın merhametine kapsamına girmeyecek hiçbir günah yoktur" açıklamasında bulundu.

2015 yılının Aralık ayına kadar Vatikan sadece piskoposlar ve baş papazlara kürtajı affetmek yetkisi tanıyordu. Merhamet Yılı onuruna Katolik Kilisesine tüm papazlarına bu izin verildiği açıklandı.

Bu yılın Şubat ayında Papa Franciscus Meksika’dan dönüş yolculuğunda kürtaj hakkında şu sert açıklamayı yapmıştı:

"Kürtaj gebelikten korunma günahı ile karıştırmayın. Kürtaj ideolojik değil, insani sorundur. Çünkü Kürtaj kötülüğün ta kendisidir. Bu mafyanın, kendisini korumak için başkalarını öldürmesine benzeyen bir suçtur. Gebelikten korunma ise daha az günahtır''.

Katolik Kilisesi öğretilerine göre kürtaj, kadınların otomatik olarak aforoz edilmesine yol açan ve sadece üst düzey din adamlarınca, başrahipler ya da episkoposlarca bağışlanabilen büyük bir günah.

BOŞANMAYI DA KOLAYLAŞTIRMIŞTI

Fransciscus geçtiğimiz yıl Katolik kilisesinin evliliklerin iptal edilmesine ilişkin 300 yıllık uygulamayı da esnetmişti.

Franciskus Papalık Nizamnamesi'nde "Motu Proprio" yani "kendi inisiyatifini" kullanarak kilise tarihinde son 300 yıldır uygulamada olan evliliklerin sonlandırılması prosedüründe yasa değişikliğine gitmişti. 

Papa’nın açıkladığı yasa değişikliği, inanç eksikliği, birlikte yaşamanın kısalığı, kürtaj ve evlilik dışı ilişkiler gibi geçerli açık nedenlere dayanan evlilik sonlandırma taleplerine eskinin aksine iki değil tek rahibin bakmasına ve konuya bakan rahibin de Katolik Kilisesi'nin evrensel işlerinin idaresini sağlayan Papalık Kabinesi’nin (Roman Curia) izni gerekmeksizin, yargıç gibi tek celsede karar almasına imkan tanıyor.

JÜBİLE YILI SONA ERDİ

Papa, geçtiğimiz yılın 8 Aralık'ında başlayıp, bbu yıl 20 Kasım 2016'da son bulacağını ilan ettiği "günahları bağışlama ve bağışlanma" ile "merhamet" temalarının ön planda olacağı Jübile Yılı boyunca, kürtajdan pişmanlık duyanların daha fazla bağışlanmasını da böylece sağlamış oldu

Katolik Kilisesi öğretilerine göre kürtaj, kadınların otomatik olarak aforoz edilmesine yol açan ve sadece üst düzey din adamlarınca, başrahipler ya da episkoposlarca bağışlanabilen büyük bir günahtı.

Kutsal yıl olarak bilinen Jübile Yılı, Katolik Kilisesi’nde, belirli koşulların gerçekleştiği özel durumlarda ve her 25 yılda bir, yıl boyunca papanın inananlara özel bir endül-jans bağışlaması ve günah çıkarılan papazlara özel yetkiler verilmesi biçiminde uygulanan bir kutlama.

Jübile Yılı uygulaması, Eski Ahit’e göre Yahudilerin 50 yılda bir her işi bırakarak kölelerini azat ettikleri ve onlara miraslarını iade ettikleri jübile (İbranice yobhel, Levililer 25:8-17) benzeri bir uygulama.

İlk kez 1300’de Papa VIII. Bonifatius 100 yılda bir kutlanmak üzere Kutsal Yıl uygulamasını başlattı. 1342’de Papa VI. Clemens süreyi 50 yıla, 1470’te de Papa II. Paulus 25 yıla indirdi.

Jübile Yılı uygulaması, her 25 yılda bir yapılıyor. Ancak sonuncusu 2000 yılında gerçekleştirilmesine karşın Papa Francesco, zamanın ihtiyaçlarından dolayı "olağanüstü" bir şekilde bu yıl yapılmasına karar vermişti.

"Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık affedilebilir!" haberi, 22 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık affedilebilir! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Papa'dan bir seküler adım daha: Kürtaj artık affedilebilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Dünya Haberleri