Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor

Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor

Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor HP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, mülteciler konusunda yerelde yaşanan sorunların çözümüne yönelik gerçekleştirdiği saha çalışması kapsamında Bodrum'a geldi. CHP'li belediyelerin mülteci sorunu konusunda yalnız bırakıldığını...

HP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, mülteciler konusunda yerelde yaşanan sorunların çözümüne yönelik gerçekleştirdiği saha çalışması kapsamında Bodrum'a geldi. CHP'li belediyelerin mülteci sorunu konusunda yalnız bırakıldığını söyleyen Pavey, iktidarın ise uluslararası alanlardan gelen insani yardım desteğini dağıtırken bölgedeki seçmenin oyuna göre davrandığını öne sürerek eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, mülteciler konusunda yerelde yaşanan sorunların çözümüne yönelik yapılan saha çalışması kapsamında Bodrum'a geldi. CHP Bodrum İlçe Başkanlığı'nda partililerle bir araya geldi. Toplantıya İlçe Başkanı Recai Seymen ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Bodrum İnsanca Yaşam Derneği Başkanı Ayça Kubat da derneğin yönetim kurulu üyeleriyle katıldı.
'BELEDİYELER ÇOK YALNIZ BIRAKILDI'
Toplantıda ilk olarak konuşan İlçe Başkanı Seymen, mülteci sorununda devleti suçlayıp çözüm için yine hükümeti göstererek, "Göç sorunu Bodrum'un yabancı olduğu bir sorundu. Yanlış dış politikadan dolayı böyle bir sorunla yüz yüze kaldık. Yazın turizm yapmaya çalışırken, parklarda yatan mültecilerle bir anda empati kuramadık haliyle. Bu işten ciddi paralar kazanan insan tacirleri, Bodrum'dan karşıya bir insan ticareti başlattılar. Geçen sene günde 270 kişi geçiyordu. Mültecilere verilen serbest dolaşım kartıyla Türkiye, çok ciddi bir taahhüdün altına giriyor. O insanlara Bodrum'da bulunan partimiz de dahil pek çok sivil toplum kuruluşu yardımcı olmaya gayret ettik. Fakat bu devlet göreviyken buradaki birkaç insana bırakılmış bir işmiş gibi kaldı. Bu da devletin ayıbı. Geçen hafta Bodrum ve Datça'nın da dahil olduğu bazı ilçe kaymakamları, Ankara'da göç idaresine çağrıldı. Önümüzdeki süreçte izlenecek yol kendilerine anlatıldı. Bodrum mülteci barındıracak bir yer değil işin açıkçası. Bu konuda belediyeler çok yalnız bırakıldı. Yine de Bodrum insanı bu işi çok gözü kapalı da seyretmedi" dedi.
'EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ KOORDİNASYONSUZLUK'
Ardından konuşan CHP'li Milletvekili Pavey, hükümete yüklendi. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde mülteci sorunuyla ilgili bir konuşma yaptığını belirten Pavey, "Hükümet hem savaş çıkarıp kışkırtıp, bütün bu mülteci sorununa neden olduğu yetmiyormuş gibi aynı zamanda da bunun derdini çeken insanların bu sıkıntıyı çözmesi için gerekli olan uzman STK'ları ve kurumları bu işin içine sokmamak için diretiyor. Normalde uluslararası mülteciler için yapılan ve uzman STK'lara yer verilen programlarda bütün herkes birbirinin ne yaptığından haberdar olur. En büyük eksiğimiz koordinasyonsuzluk. Hükümet önümüze koskocaman engeller çıkarıyor. Asıl sorumlu olan devlettir. İnsani yardım politikalarını yönetecek olan Göç İdaresi başkanlıklarıdır" dedi.
YARDIMLARIN DAĞILIMI OYA GÖRE İDDİASI
Hükümetin uluslararası alanlardan gelen insani yardım desteğini dağıtırken bölgedeki seçmenin oyuna göre davrandığını öne süren Pavey, ayırımcılığın kabul edilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:
"Göç İdaresi Başkanlığı için Meclis'ten ortak karar çıktı. Bundan faydalanamıyoruz. Çünkü seçmenin oyuna göre, rengine göre yardım verdiği yerleri belirliyor. Ayrımcılıkla ve bu kabul edilemez. Bu yardımların hiçbiri bizim belediyelerimize verilmiyor. Yerel yönetimlerimiz maalesef verilen hiçbir insani yardımdan payını alamıyor. Merkezi hükümet tarafında ayrımcılığa uğrayan Edirne, Çanakkale, Edremit, İzmir, Aydın, Muğla bizim belediyelerimiz." 
Sosyal demokrat belediyeler üzerinden yapılabilecek pilot projeleri tespit etmeye çalıştığını belirten Pavey, şöyle devam etti:
"Bunun için Avrupa ve uluslararası fonlardan belediyelerimize birebir direkt gelecek fonlar bulmaya çalışıyorum. Bu acil sosyal yardım çalışmalarından tutun, altyapı çalışmalarına kadar her şeyi içine alıyor. Belediyelerimiz nefes alamıyor zaten, sosyal devlet çökmüş durumda. Yerelde mülteci sorununu yaşayan belediye, esnaf ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik destekleyici fonların ne olabileceğine ilişkin taban çalışması yapmak üzere Bodrum'da bulunuyorum. Çünkü bütün bedelini biz ve zavallı mülteciler ödüyor. İnsan kaçakçılığı ve güvenlik bambaşka bir alan, acil insani yardım ve insan hakları bambaşka bir alan. Bu bölge tamamen turizmden ve tarımdan, küçük ve orta çaplı girişimlerden parasını kazanan bir yer. Bu durum halkın gelirini de zedeleyen birşey. Bu geçici ev sahipliğini en kolay nasıl atlatırız? Kendimize ve onlara en az zararla dönecek şekilde ortak çözümler bulmayı umuyoruz. Bütün bu konularda çalışma yapan arkadaşlarımızın bir araya gelip fikir ve çözüm önerilerini acil olarak kısa, orta ve uzun vadeli olacak şekilde raporlamalarını istiyorum. Mülteci sorununda ev sahibini güçlendirmezsen hiçbir çözüm bulamazsın. Çünkü insanların da sunacak bir şeyleri olmaz. Çorbamızı paylaşabiliriz, kıyafetlerimizi paylaşabiliriz. Bir sivil ancak bunu yapar. Ama bunun daha büyük ölçekli çözümleri için uğraşıyoruz."
İlçe Başkanlığı'ndaki açıklamaların ardından Pavey, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'u makamında ziyaret etti.
DHA

"Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor" haberi, 24 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pavey: Mülteci yardımı da oya göre yapılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Politika Haberleri