Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey!

Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey!

Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey! Ağa ile marabanın hikayesi pek bir bilindiktir. Maraba ile ağa, ağanın arabasında kasabaya doğru gidiyorlar. Yolun yarısında, arabayı çeken hayvan patır kütür yola pisliyor. Ağa marabasının arabada gözü olduğunu biliyor....

Ağa ile marabanın hikayesi pek bir bilindiktir. Maraba ile ağa, ağanın arabasında kasabaya doğru gidiyorlar. Yolun yarısında, arabayı çeken hayvan patır kütür yola pisliyor. Ağa marabasının arabada gözü olduğunu biliyor. Hem marabayı küçük düşürmek hem de eğlenmek için, “Şu b.ku yersen, arabayı sana verecem'' diyor.

Bizimki bir an düşünüp kararını veriyor, arabadan iniyor ve taze at pisliğini yiyor. “Tamam'', diyor ağa “araba senin'' Bizimkinin midesi dönmüş, gururu çiğnenmiş, kendinden iğreniyor. Ağa ise bir dakikalık bir eğlence uğruna arabasından olduğuna pişman.

Dönüş yolunda ikisinin de ağzını bıçak açmıyor, ikisi de kurdukça kuruyorlar. Tam marabanın pislik yediği noktaya geldiklerinde ağa dayanamıyor; "Bir halt ettim, şaka uğruna araba elden gitti, b.k yemenin ederini vereyim, arabayı geri alayım.'' Marabanın ağzında hâlâ pislik tadı var ve öfkesi dinmemiş. “Olur ağam ama bir şartla: sen de aha şu kalan kurumuş b.kları yiyeceksin ki ödeşelim.'' Ağanın gözü kararmış, iniyor bir miktar pislik de o yiyor. Çiftliğe yaklaşırlarken, maraba düşünceli, kederli soruyor: “Ağam, araba giderken de senindi dönerken de senin, peki biz bu kadar b.ku neden yedik?''

***

Dünkü dokunulmazlık oylaması ve CHP’nin bu oylamadaki tutumu insana ister istemez ağa-maraba hikayesini hatırlattı. Dokunulmazlıklar hususunda sürekli yalpalayan ve en sonunda evet oyu vermesi beklenirken parti olarak neredeyse blok halinde hayır oyu veren bir siyasi yapılanmadan bahsediyoruz aslında.

Basiretsizliğin Kitabını Yazdılar

Dokunulmazlık meselesi ilk açıldığında son günlerdeki daimi müttefiki olan MHP’den yeşil ışığı alan AKP yönetimi daha doğru bir ifadeyle Erdoğan yönetimi gözünü CHP’ye çevirmişti, zira bu dokunulmazlıkların 367 üzeri oyla kabulü için CHP’den de evet oylarına ihtiyacı vardı. CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise baştan bu yana dokunulmazlıkların tamamen kaldırılmasını ilkesel olarak destekleyen bir tutum sergilemişti.

Haliyle insanı ümitlendiren bir durum vardı, zira AKP içerisinde fire ihtimali de düşünüldüğünde CHP’nin ve lideri Kılıçdaroğlu’nun AKP’lilerle pazarlığa oturması düşünülüyordu. En başta dokunulmazlıkların tamamen kalkması şart koşulabilirdi, 17-25 Aralık soruşturmasında isimleri olan 4 Eski Bakan’ın veya diğer isimlerin yargılanması ''kırmızı çizgi’mizdir denilebilirdi veyahutta AKP’lilerin dokunulmazlık dosyalarını açmasına sebep olan ''terör ve PKK’ya yardım’ suçlamasına çözüm süreci sayesinde dahil olmuş bütün AKP’lilerin yargılanması için dokunulmazlıklarının kaldırılması istenebilirdi. Bütün bunlar esasında AKP’nin gerçek yüzünü ortaya çıkarmakta yardımcı olacak pazarlıklardı, zira bunlara yanaşması pek muhtemel görünmeyen AKP’nin gerçek yüzünü meydanlarda rahatlıkla gösterebilecekti CHP lideri Kılıçdaroğlu.

Ama bahsettiğim pazarlık aşamalarının neredeyse hiçbiri gerçekleşmedi. Tam tersine Kılıçdaroğlu ve ekibi hiçbir direnç göstermeden, toplumun artan terör olaylarından doğan tepkisini göz önüne alıp iktidarın yarattığı bu korku ortamından etkilenme güdüsüyle ''Evet’ oyu vereceklerini söyledi. İşte dananın kuyruğu da burada koptu, partisindeki vekillerle istişare dahi etmeden bu kararı alıp bir de bunu kamuoyu nezdinde açıklayan Kılıçdaroğlu, parti içinde ciddi tepki alınca ne yapacağını şaşırdı. Bu süreç zarfında sürekli yalpalayan ve bir türlü parti içinde yönetimi elinde tutamayan Kılıçdaroğlu’nun bu basiretsizliği ve başta herhangi bir pazarlık yapmadan boyun eğişi, Hayır etrafında bir toplumsal baskı unsuru oluşturularak zaten parti içinde sürekli kaynamaların olduğu AKP’den firelerin artmasını da engellemiş oldu.

Neye Seviniyorsunuz?

Dün ilk gelen rakamlar AKP içerisinde ciddi bir firenin olabileceğine dair yorumlara yol açmıştı. Açıkçası ben de öyle düşünmüştüm lakin CHP’li ''Hayır’cı vekillerin ve bilimum liberal solcu/cemaatçi cenahın zafer çığlıkları AKP’nin, üstelik kendi içinde böylesine karışık bir iç çatışma yaşadığı dönemde bile neredeyse firesiz bir şekilde bu oylamaya iştirak ettiğini gösteriyor. Bu zafer çığlıklarının ne kadar anlamsız olduğunu aslında tartışmak bile abes. Zira Erdoğan’ın bu öneri ile birlikte Başkanlık meselesini de paket referandum olarak birleştirme çabasını görmemek için ahmak olmak gerekiyor. Zaten MHP’nin desteği ile 330 bandını geçen AKP için CHP’nin sayısal desteğini almanın çok ciddi bir önemi olmadığı kanaatindeyim. Lakin Başkanlık sistemi için meydanlara inecek Erdoğan’ın ''önce Evet dediler, ama hayır oyu verdiler, bunlar terörist destekçisi’ diyerek aslında yıllardır başarı ile tatbik ettiği seçmen konsolidasyonunu Başkanlık için de sağlaması zor olmasa gerek. Yani aslında burada hem Başkanlık için kendi partisi ve diğer partiler üzerinden nabız yoklaması yaptı Erdoğan, hem de CHP’yi kurumsal olarak zor duruma düşürüp bunu meydanlarda bir argüman olarak sunmayı başardı.

Zafer çığlıkları atanların unuttuğu nokta şu, siyaset duygularla yapılan bir şey değil. Elbette dokunulmazlıkların AKP tarafından bu şekilde kaldırılmasının ne Anayasa’ya ne de hukuka uygunluğundan bahsedemeyiz. Lakin sorun bunu toplumsal tabana nasıl anlatacağınızın meselesi. Eğer Kılıçdaroğlu en başta dokunulmazlıklar konusunda kırmızı çizgilerini çekmiş olsa ve bu çizgileri AKP kabul etmemiş olsa (ki yüksek ihtimal), işte o zaman meydanlarda toplumsal bir destek arayışı ile ''Hayır’ yönünde bir kampanya oluşturabilir ve bunda da beklemediği ölçüde başarılı olabilirdi. Bunu yapmayan Kılıçdaroğlu daha da vahim olarak başta ''Evet’ diyeceğini söyledi lakin partisine söz geçiremeyince verdiği sözden de cayamayarak tam anlamıyla basiretsiz bir davranış sergiledi. CHP’nin bu tutumunu fırsat gören havuz gazetelerinin manşetlerine bakabilirsiniz. En azından tavşan oylama denilen bu 1.turda taktik icabı vekillerin bir kısmı ile ''Evet’ oyu verilse ve AKP’nin fire sayısı tespit edilmeye çalışılsa ve akabinde 2.turda nihai karar verilse, bu bile daha mantıklı olacaktı.

***

Şimdi referandum sürecinde tabanına ne anlatacak Kılıçdaroğlu? ''Evet’ oyu verelim dediği paket için ''Hayır’ oyunu nasıl isteyecek? O havuz medyası bu yalpalamayı her gün manşetlerine taşımayacak mı? CHP’nin hem ''sözüne güvenilmez’ bir parti olduğunu hem de PKK’ya yardım ettiğini yazıp durmayacak mı? Çözüm sürecinden dolayı haklı olarak bütün oklar AKP’nin üzerinde dolaşırken, bu süreçle PKK’ya destek veren AKP’liler bütün suçu CHP’ye bu şekilde attığında, daha doğrusu buna bu şekilde fırsat verildiğinde Kılıçdaroğlu ne diyecek? En basitinden sade bir vatandaş sormayacak mı, "peki Müdür Bey, madem Hayır diyecektik neden en başta parti lideri olarak partinin Evet diyeceğini söylediniz, biz bu haltı neden yedik acaba?.."

Çağlar Ezikoğlu

Aberystwyth Üniversitesi

Uluslararası Siyaset Departmanı

Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

"Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey!" haberi, 18 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Peki biz bu haltı neden yedik Müdür Bey! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  2. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  3. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  4. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  5. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  6. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  7. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  8. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  9. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  10. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  11. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  12. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  13. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  14. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  15. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  16. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  17. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  18. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  19. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  20. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
ABC Kritik Haberleri