Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a hakaretten iki kişi cezaevinde!

Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a hakaretten iki kişi cezaevinde!

Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a... Olağanüstü Hal yönetimi (OHAL) döneminde bir ilk daha yaşandı. İktidar, kendisine yönelik eleştirileri bastırma, toplumu susturma ve devlet zoru yoluyla muhalefeti etkisizleştirme yöntemini yaygınylaştırarak sıradan bir uygulamaya...

Olağanüstü Hal yönetimi (OHAL) döneminde bir ilk daha yaşandı. İktidar, kendisine yönelik eleştirileri bastırma, toplumu susturma ve devlet zoru yoluyla muhalefeti etkisizleştirme yöntemini yaygınylaştırarak sıradan bir uygulamaya dönüştürmeye başladı.

Faşist rejimlere ve diktatörlüklere özgü bu uygulama, Türkiye'nin sınırlı demokrasiden de kopuşu anlamına geliyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 kişi tutuklandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın son Bakanlar Kurulu’nda sadece Cumhurbaşkanı’na değil tüm devlet büyüklerine sosyal medya üzerinden hakaret iddiası karşısında resen soruşturma başlatılması talimatı verdiği öğrenildi.

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak tarihli son toplantısının ardından Başbakanlık’tan sosyal medya paylaşımları ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Değerler ve yaşam tarzları üzerinden yapılan eleştirilerin, kutuplaşmaya sevk edici paylaşımların teröre hizmet edeceği unutulmamalıdır. Terör eylemlerini haklı gösterebilecek bu tür söylemler tehlikeli birer tuzaktır. Ülkemizin ve milletimizin menfaatleriyle bağdaşmayan bu tür paylaşımlar aynı zamanda suç teşkil edebilecektir. Halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek bu paylaşımları yapanlarla ilgili yasal süreçlerin başladığını kamuoyunun bilgisine sunarız'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın ardından çok sayıda sosyal medya hesabı ile ilgili soruşturma başlatıldığı bilgisi verildi. Aynı Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yıldırım’ın devlet büyüklerine hakaret iddiası ile ilgili bir talimat verdiği öğrenildi. Sadece Cumhurbaşkanı’na hakarette değil tüm devlet büyüklerine hakaret iddiası karşısında resen soruşturma başlatılmasını istediği belirtildi.

KURTULMUŞ İÇİN İKİ TUTUKLAMA

Talimatın ardından başlayan uygulamanın ilk örneği 5 Ocak’ta yaşandı. Düzce Akçakoca Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’a hakaret ettiği iddiası üzerine iki kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerin evlerine operasyon düzenlendi. Arama sırasında bazı dokümanlarına el konulan iki kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen iki kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre tutuklama kararı “devlet büyüklerine hakaret'' gerekçesine dayandırıldı.

TÜRK CEZA YASASI’NDA YOK

Türk Ceza Yasası’nda “devlet büyüklerine hakaret'' başlıklı bir suç bulunmuyor. Sık sık tartışma konusu olan 301. maddede, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişinin'' cezalandırılacağına işaret ediyor.

Ancak Düzce’deki tutuklama Kurtulmuş’un şahsına hakaret gerekçesine dayanıyor. Burada kovuşturma için Adalet Bakanının izni gerekiyor. Ayrıca, TCK’nin 125. maddesi ise hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde cezanın alt sınırının bir yıldan az olamayacağını düzenliyor.

Aynı maddede kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakareti de düzenliyor. Maddede, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi halinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır'' ifadeleri kullanılıyor.

“Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu'' ise TCK’nin 299. maddesinde düzenleniyor. Bu maddede Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişinin, bir yıldan dört yıla kadar hapis ile cezalandırılacağı hükme bağlanıyor. Ancak suç ile ilgili işlem yapılması Adalet Bakanı’nın iznine bağlanıyor

"Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a hakaretten iki kişi cezaevinde!" haberi, 12 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a hakaretten iki kişi cezaevinde! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pes! Olmayan maddeden tutuklama; Kurtulmuş'a hakaretten iki kişi cezaevinde! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri