"PKK'ya katılım artıyor"

"PKK'ya katılım artıyor" Gazetenin muhabiri Piotr Zalewski'nin, Aralık ayından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin terk ettiği ve çatışmaların sona ermesiyle dönmeye başladığı Cizre izlenimleri şöyle: "Aylar süren silahlı...

Gazetenin muhabiri Piotr Zalewski'nin, Aralık ayından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin terk ettiği ve çatışmaların sona ermesiyle dönmeye başladığı Cizre izlenimleri şöyle: "Aylar süren silahlı çatışmaların arından Cizre'de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Esnaf, delik deşik kepenklerini açmaya başladı. Bir fırıncı çatışmalarda camları paramparça olan pencerelerini değiştirmiş, yeniden taze ekmek yapmaya başlamış."
"(…) Analistler, hükümetin özellikle Cizre gibi yerlerde yaptıklarının, birçok genci giderek radikalleşen bir ayaklanmanın kollarına sürüklediğini söylüyor."
"Diyarbakır'daki Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Bakanı Mehmet Kaya, 'Kürtler PKK'ya kızgın ama devlete daha çok kızıyorlar. Bölgede yeni bir barış süreci için umut yok, nefret var. Şimdi PKK'ya, daha önce tarihte hiç olmadığı kadar çok katılım var' diyor."
BBC Türkçe'nin aktardığı yazıya göre gazete, Diyarbakır'da düzenlenen bombalı saldırıda polislerin hayatını kaybettiğini de aktardığı haberine Uluslararası Kriz Grubu'nun rakamlarıyla devam ediyor: "Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'na göre, hükümetin güneydoğuda operasyonlara başladığı zamandan bu yana, en az 253'ü sivil, 376'sı güvenlik güçleri mensubu 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günkü açıklamasında, 22 Temmuz'dan bu yana Türkiye ve Kuzey Irak'taki askeri operasyonlarda '5000'den fazla PKK'lının 'öldürüldüğünü, yaralandığını veya yakalandığını' söyledi."
"Cizre'nin bir kısmı hala şiddet olaylarından belini doğrultamadı. Şehrin batısındaki Cudi'de bütün mahalle, ters dönen arabalar, enkaz tümsekleri, top ateşinden paramparça olmuş binaların bulunduğu bir mezarlığa dönüşmüş."
'Neler yaşandığı bilinmiyor'
"Tüm bunlar, yazdan bu yana buraya kapanıp barikatların, bubi tuzaklı çukurların arkasında polisi hedef alan saldırılar düzenleyen PKK'lıların bıraktıkları izler."
"Son kayıplarının ardından PKK, güneydoğudaki geleneksel üslerinin dışında sivilleri hedef almaya başlamış gibi görünüyor. Şubat ve Mart aylarında Ankara'da düzenlenen ve PKK'nın uzantısı bir grubun üstlendiği terör saldırılarında 66 kişi yaşamını yitirdi."
"İkinci saldırıdan günler önce, PKK'nın üst düzey komutanlarından biri 'gerillalara verilen tüm talimatlar meşru görülecektir' açıklaması yaptı."
"Bu çağrılar, militanlara desteği kemikleşmiş olan Cizre gibi bazı yerlerde halk arasında yankı yapıyor. İsmini vermek istemeyen ve çatışmalarda ağabeyi ile babasını kaybeden bir Cizreli 'Bizim insanlarımızı öldürdüler, gerillanın onların insanlarını öldürmemesi için bir neden yok' diyor."
"Fakat Cizre'de yeni kazılan bir mezarlığın yanında duran bir grup erkek, intikam saldırılarına karşı çıkıyor. İçlerinden biri 'Kanı kanla yıkayamazsınız' diyor."
"Hükümetin Cizre'deki operasyonlarının son günlerinde neler yaşandığı net değil. Bu da bölgede oluşan öfkenin nedenlerinden biri. Yerel aktivistler ve HDP liderlerine göre, 170 kadar militan ve sivil bodrumlarda mahsur kaldı ve operasyonun son günlerinde öldürüldü."
Haberde, operasyonların sonlarında Türk yetkililerin 'Cizre'nin temizlendiği' yönünde açıklamalar yaptığı ve medyaya telefonla bağlanan Mehmet Tunç'un da ölenler arasında olduğu hatırlatılıyor.
'Bakanlık ve Vali'den yanıt yok'
Tunç'la ilgili olarak "Onun ve diğerlerinin ölümüne ilişkin kesin ayrıntılar hala bilinmiyor" deniyor. Financial Times'ın haberi şu satırlarla sonlandırılıyor: "Türkiye İçişleri Bakanı, bodrum operasyonlarıyla ilgili yazılı sorulara yanıt vermedi. Vali röportaj talebini reddetti. Türk ordusu, Cizre'deki operasyonlarda 666 militanın öldürüldüğünü söyledi ama sivil ölümlerine ilişkin bilgi vermedi. Ay başında ordu, sokağa çıkma yasaklarıyla beraber üç yerde daha, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova'da da operasyon başlattı. Dört aya yakın süredir bir kısmı ayakta kalan Diyarbakır'da yıkımını ölçüsü bilinmiyor. Polis, çatışmalardan etkilenen çoğu bölgeye erişime engel oluyor." 
"Türkiye başbakanı Ahmet Davutoğlu, şehri merkezini 'mimari yapısına zarar vermeyecek şekilde' yeniden inşa etme sözü verdi. Aynı zamanda da Diyarbakır halkı, her iki taraftan silahların yarattığı tehditten şikâyet ediyor. Bağlar'dan kaçan terzi Metin 'İnsanlar ne yapabilir ki? Devlete karşı da duramayız, onlara karşı da duramayız' diyor."

""PKK'ya katılım artıyor"" haberi, 01 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan "PKK'ya katılım artıyor" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "PKK'ya katılım artıyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Gündem Haberleri