Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den selam var

Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den selam var

Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den se... Alev DOĞAN/ABC GAZETESİBilindiği gibi Polonya'da kadınlar, ülkede kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarısını protesto etmek için bugün greve gitti. “Kara Pazartesi'' adı verilen eylemliliklere başta başkent...

Alev DOĞAN/ABC GAZETESİ

Bilindiği gibi Polonya'da kadınlar, ülkede kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarısını protesto etmek için bugün greve gitti. “Kara Pazartesi'' adı verilen eylemliliklere başta başkent Varşova olmak üzere diğer kentlerde de, çok sayıda kadın katılırken, eylemciler siyah kıyafetleri ile yasa tasarısını protesto etti.

Grevin organizasyonu için, 1975 yılında İzlanda’da yine kadınlar tarafından gerçekleştirilen protestolardan ilham alınırken, greve destek olan bazı şirketler, kadın çalışanlarına greve katılması için izin verdi.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip Polonya’da; kadının hayatının tehlikede olduğu, fetüs için ciddi ve geri döndürülemez hasar yaratabilecek riskli, hamileliğin tecavüz ya da ensest ilişki sonucunda olduğu durumlar kürtaj için istisna oluşturabiliyor. Ancak tecavüz ya da ensest ilişki sonucu oluşan gebeliklerin, savcılık tarafından teyit edilmesi gerekiyor. Bu durum istismarın önünü açarken, Polonya'da, yasadışı kürtajların sayısının yasal olanlara göre çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

İlerici Kadınlar Derneği: Polonya’daki kadınların direnişini selamlıyoruz

Türkiye’de ise durum Polonya’dan pek de farksız değil. Halihazırda yürürlükte olan Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu ilgili hükümlerine göre 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde isteğe bağlı çocuk aldırmak, gebelik sonlandırmak serbest. Ancak 10 haftayı aşan bir hamilelik altta yatan mazeret ne olursa olsun, hatta tecavüz sonucu gebe kalınmış olsa bile, gebe kalan kişi -çocuk yaşta da olsa-  suçlu sayılıyor. 

Türkiye’de de kadınlar için oldukça karanlık olan bu tabloya ve bu durumla nasıl mücadele edileceğine ilişkin, İlerici Kadınlar Derneği (İKD) GYK Üyesi Avukat Aysel Tekerek’in görüşlerine başvurduk. Açıklamalarına, İKD olarak Polonya’daki kadınların direnişine destek verdiklerini belirten Tekerek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Biz Türkiyeli kadınlar ise sadece kürtaj konusunda değil kadınlığımızdan başlayarak siyasi iktidar tarafından, hakaretlere, yasaklamalara fiilen maruz kalıyoruz. Bu yasalarla da desteklenmiyor değil. Kürtajın hafta hesabı yapılarak değil kadının tüm bilimsel, ekonomik ve toplumsal şartlar altında vazgeçilmez bir hakkı olduğunu bizdeki yasa kabul etmiyor ve bu hakka sınırlama getiriyor. Ceninin yaşamı annenin yaşamının karşısına konularak bilimdışı kılıflar ile kadınlar esir alınıyor, Son olarak şunu ifade etmeliyiz ki kürtaj bir haktır ve nedeni sorgulanamaz, yasaklanamaz ve kadının bu hakkı tüm hastaneler tarafından sağlıklı ve ücretsiz bir hizmetle karşılanmalıdır. Kapitalist iktidarların gericilik makyajı bizlerce ikiyüzlü bu siyasi adımları örtememektedir. Dünya bir mezbahaneye çevrilirken yaşamdan dem vuranlar önce kadın ve çocukları öldürmektedirler. Bu tablo biz kadınların kabul edemeyeceği ve değiştirmek için mücadeleyi bir an bile bırakmayacağı bir tablodur.''

"Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den selam var" haberi, 04 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den selam var haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Polonya’daki kadın direnişine Türkiye’den selam var 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:14 Ahmet Davutoğlu: "15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin"
  2. 19:54 Emeklilere Müjde! 15 Bin TL'ye Kadar Nakit Promosyon Fırsatı Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!
  3. 19:54 ÇAYKUR'da İş İmkanı! İşte Başvuru Şartları ve Tarihleri
  4. 19:54 Kuş Gribi Kabusu Geri Geldi: Yumurta Fiyatları Artıyor!
  5. 19:54 Petek Dinçöz'ün Annesi Estetik Yaptırdı! Görüntüsü Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  6. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  7. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  8. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  9. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  10. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  11. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  12. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  13. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  14. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  15. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  16. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  17. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  18. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  19. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  20. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
Dünya Haberleri