Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi?

Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi?

Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi? Ömer Ödemiş / ABC GazetesiGeçtiğimiz yıl Kasım ayında, Rus uçağının Suriye sınırında Türk uçakları tarafından düşürülmesi ile başlayan Rusya krizinde önemli bir adım atıldı. Erdoğan’ın düşürülen Rus uçağı...

Ömer Ödemiş / ABC Gazetesi

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, Rus uçağının Suriye sınırında Türk uçakları tarafından düşürülmesi ile başlayan Rusya krizinde önemli bir adım atıldı. Erdoğan’ın düşürülen Rus uçağı için yazdığı özür mektubunun kabul edilmesi ardından planlanan Putin Erdoğan görüşmesi dün gerçekleşti.

Türkiye görüşmeye geniş bir heyetle gitti. Neredeyse Bakanların tamamı bu heyette yer alırken, MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın da bu heyette yer almasını bizzat Putin’nin istediği iddia ediliyor. Görüşmelerin ilk gününde yapılan basın toplantısında her iki ülke adına konuşan liderler görüşmelerin olumlu olduğunu, karşılıklı işbirliği konularının ele alındığını, ilişkilerin kriz öncesi düzeye çekilebilmesi için neler yapılabileceği üzerinde konuştuklarını açıkladılar.

Putin açıklamasında ilişkilerin normalleşmesi için atılması gereken adımlar konusunda tarih ve zaman vermeyerek ocak ayını işaret etmesi ve Suriye konusunun özel olarak ele alınacağının belirtilmesi, dikkat çekti. Özellikle genel konulara ilişkin açıklamaların yapılarak, ekonomik işbirliği konusu öne çıkartılarak iki ülke arasında sıkıntı oluşturan hassas konulara girilmedi. Basının ısrarlı soruları karşısında Putin, "Suriye konusunda farklı düşündüğümüz biliniyor" diyerek konun önemini bir kez daha vurguladı.

Putin-Erdoğan görüşmesi öncesinde heyetler arasında yapılan ön görüşmelerde Suriye konusu belirgin olarak öne çıktı. Rusya'nın, Türkiye’nin Suriye politikasını değiştirerek, oradaki cihatçı güçlere desteğini kesmesini istediği ifade ediliyor. Türkiye’nin bu konuda adımlar atabileceği önsel olarak belirtilirken bu adımların nasıl ve ne zaman atılacağı konusu, liderlerin görüşmesi sonrasına bırakılmıştı. Putin bu süreçte hızlıca sonuca ulaşılması için Suriye sahasında etkin olduğunu düşündüğü Hakan Fidan’ın da bu heyette yer almasını, ellerindeki belge ve bilgileri masaya koyarak, bu süreçten Türkiye’nin nasıl çıkartılabileceğini, atılacak pratik adımların nasıl olacağını öğrenmek istiyor.

Rus heyetinin Suriye'de yaşanan terör konusunda masaya belgeler koyacağı ve belgelerle ilişkili olarak Hakan Fidan’dan bilgi isteyeceği belirtiliyor. Ayrıca Suriye sınırın terörist geçişlere ve lojistik desteklere kapatılması konusunda neler yapılabileceği de masada olacaktır. Rusya yerel kaynakları, Türkiye-Rusya arasında bir askeri işbirliği anlaşmasının da olabileceğini belirterek, özellikle Suriye'de öbeklenen IŞİD ve benzeri cihatçı gruplara karşı işbirliği yapılmasının Rusya açısından önemli olduğunun altını çiziyorlar.

Erdoğan bu nedenle darbe sürecinde kendisini bilgilendirmeyen ve dereden geçerken at değiştirilmez diyerek, gidici olduğunu belirttiği Hakan Fidan’ı Putin’nin isteği üzerine istemeyerekte olsa heyete aldığı belirtiliyor. Aynı kaynaklar, Türk-Rus ilişkilerinin önümüzde ki günlerde alacağı boyutun, Suriye sorununa bağlı olduğunu, Türkiye’nin cihatçı terör guruplarına desteğini çekmesinin ön koşul olduğunu belirtiyorlar.

Erdoğan bölge liderliği için çıktığı yolda, Halep'te kahvaltı yapmayı ve Emevi camiinde namaz kılmayı hedeflerken, şimdi cihatçı gurupların hedefi haline gelecek tehlikeli bir noktaya varmış görünüyor. Direnen Suriye halkı bedeli ağır bir savaşı kazandı. Yanlış hesap Şam’dan döndü, Erdoğan kaybetti.

"Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi?" haberi, 10 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Putin, Hakan Fidan'ı neden istedi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Dünya Haberleri