Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu

Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu

Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu Çalışanlara yapılan açıklamada fabrikanın durmasına gerekçe olarak arıza gösterildi. Ancak fabrikada 2 sendika arasında yaşanan üye tartışmalarının ardından bugün yapılması planlanan 'Sosyal Diyalog Komitesi' seçimleri...

Çalışanlara yapılan açıklamada fabrikanın durmasına gerekçe olarak arıza gösterildi. Ancak fabrikada 2 sendika arasında yaşanan üye tartışmalarının ardından bugün yapılması planlanan 'Sosyal Diyalog Komitesi' seçimleri sebebiyle üretime ara verildiği belirtiliyor.

FABRİKA YÖNETİMİ SEÇİMLERİ İPTAL ETTİ

Renault’ta asgari ücret farklarının maaşlara yansıtılması talebiyle son günlerde vardiya çıkışlarında yapılan sessiz eylemler yeni bir boyuta ulaştı. İşçilerin büyük bir bölümünün Türk Metal Sendikası’ndan ayrılmasını ardından gündeme gelen 'Sosyal Diyalog Komitesi' seçimlerinin bugün yapılması planlanıyordu. Ancak fabrika yönetimi seçimleri iptal etti. Ardından da dünden itibaren 16.00-24.00, 24.00-08.00 ve 08.00-16.00 vardiyaları 'arıza' oluğu öne sürülerek iptal edildi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ'TEN AÇIKLAMA

Renault'da yaşanan gelişmelere karşı açıklama yayınlayan Birleşik Metal-İş Sendikası işçilerin sendika seçme özgürlüğüne müdahale edildiğini söyledi. Renault işçileri 'Hükümet-Türk Metal-MESS ve işverenin kapsamlı saldırısıyla karşı karşıya' denilen açıklamada Renault işçilerinin Birleşik Metal-iİş Sendikası çatısı altında örgütlülüğünü hedef alındığı belirtildi. 

Açıklama şu şekilde; 

Renault’ta İşçilerin Sendika Seçme Hakkına Saldırı!
Son günlerde, ek zam talebi ve işçilerin kendi temsilcilerini seçme hakkının tanıması için işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi yapan Renault işçileri, Hükümet-Türk Metal-MESS ve işverenin kapsamlı saldırısıyla karşı karşıya. Yapılan bu son kapsamlı saldırı ile Birleşik Metal-iş Sendikasının işyerindeki varlığına son verip,  tekrar Türk Metal’in fabrikada örgütlenmesi hedefleniyor. Bu saldırı,  işçilerin sendika seçme özgürlüğüne yapılan bir saldırı olup, hem ulusal mevzuatı hem de uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına almıştır.
Bilindiği gibi, Metal Fırtınanın öncüleri Renault İşçileri, Birleşik Metal-iş Sendikası’nda örgütlenme kararı aldılar. 5 bini aşkın çalışanı olan Oyak/Renault fabrikasında işçilerin 4 bini Birleşik Metal-İş Sendikamıza üye oldu.
6356 sayılı kanunun ilgili maddesine dayanarak, Renault işçileri Türk Metalden istifa edip Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmalarına rağmen, halen bir avuç üyesi kalmış olan Türk Metal sendikası sadece kağıt üzerinde yetkili sendika olarak varlığını devam ettiriyor.
Uluslararası sözleşmelere aykırı bu durum karşısında, Küresel Sanayi İşçileri Sendikaları Federasyonu (IndustriALL)’un da dahil olduğu süreçte, Renault işvereni ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında fiili olarak görüşmeler başladı. Yapılan görüşmelerin ardından “Sosyal Diyalog Komitesi'' adı altında işçi temsilcilerinin seçilmesi konusunda bir mutabakat sağlandı.  29 Şubat 2016 tarihinde seçimlerin yapılacağı işçiye duyuruldu.
Uzun süredir, Birleşik Metal-iş Sendikası’nın Renault fabrikasında örgütlenmesinden rahatsız olan ve işyerini Birleşik Metal-İş’e geçmesini engellemek adına çeşitli entrikaları hayata geçiren ama başarısız olan Türk Metal Sendikası,  Türk-İş’i de yanına alarak AKP hükümetin sürece müdahale etmesini sağladı.
Tam da bu dönemde 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren işyerinde çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri çok yönlü bir denetime başlayarak işvereni baskı altına aldı. Ardından birlikte işçilerin sendika seçme hakkına saldırıya başladılar. Günlerce işyerinden çıkmayan müfettişler işyerinde yapılacak olan işçi seçimlerinin yapılmaması konusunda fikir beyanında bulundular.
15 Şubatta, Türk-İş yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretiyle başlayan Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüğüne müdahale, bakanlıklara kadar genişledi. Ardından 16 Şubat’ta Renault yönetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı ve müsteşarların katıldığı bir toplantıya çağırdılar ve gün boyu toplantı devam etti.
24 Şubat’ta, Türk-İş Başkanlar Kurulunu Bursa’da yaptı. Aynı gün sadece toplantı yapılmadı, valilik ve emniyet müdürlüğüne de ziyaretler yapıldı. Ardından, Türk-İş Başkanlar Kurulu adına Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Renault işçilerine mobbing yapılıyor diye basın açıklamasında bulundu. Tüm bunlar kapsamlı bir operasyonun başlangıcı oldu.
Bu süre içinde işçilerin sosyal diyalog komitesi seçimlerine katılmaması için çağrı yapan, Renault yönetimi, diğer bir yandan işçileri işten atmakla, cezalandırmakla tehdit etti. 28 Şubat günü 24/8 ve ardından 08/16 vardiyalarında çalışan işçilerin vardiyaları iptal edilerek, üretim fiili olarak işveren tarafından durduruldu. 29 Şubat sabahından itibaren de (bugün) işçilere mesajlar gönderilerek iş akidlerinin fesih edildiği bildirildi. Şu ana kadar 10 işçiye işten atıldığı bildirimi ulaşmış durumda.
Renault işçilerinin Birleşik Metal-iİş Sendikası çatısı altında örgütlülüğünü hedef alan bu saldırı asla kabul edilemez. Sendikamız ve üyelerimizin birlikteliği geçmişte, saldırıları nasıl boşa çıkartmışsa bunu da boşa çıkartacaktır.
BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu

"Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu" haberi, 29 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Renault yönetimi seçim günü üretimi durdurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri