Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı

Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı

Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski katliamı ve sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini anlatan belgesel filmi “Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın)'', 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek...

28 Aralık 2011’de 19’u çocuk, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski katliamı ve sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini anlatan belgesel filmi “Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın)'', 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali programından çıkarıldı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan Ezgi Atabilen imzaı habere göre belgesel filmin ''Ulusal Belgesel’ kategorisinde ön elemeyi geçmesi ve gösterim gününün dahi belli olmasına karşın son anda programdan çıkarılması, kültür sanat çevrelerinde sansür tartışmalarını doğurdu. Filmin programdan çıkarılma gerekçesi ise, film ekibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kayıt - tescil belgesi almayı kabul etmemeleri.

Filmin yönetmeni Selim Yıldız, “İstanbul Film Festivali’nde ''Bakur’ filmine uygulanan sansürü bize de uyguluyorlar. Oysa ticari olmayan gösterimler için kayıt-tescil belgesi alma zorunluluğumuz yok'' dedi. Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönettiği “Bakur'' adlı belgesel filmin, 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösterimi, aynı gerekçeye dayanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın engellemeleri sonucu, gösterime bir gün kala iptal edilmişti. Selim Yıldız’ın sözünü ettiği kayıttescil belgesi, pek çoğu ticari gösterim yap(a)madığı için kayıt - tescil belgesi almak zorunda olmayan belgesel filmlerinin festival programlarından çıkartılması için, bir sansür aracı olarak kullanılmasıyla biliniyor.

"Havuz festivalleri"

Selim Yıldız, gazetemize yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: “Bu sene pek çok Kürt filmi adından, duruşundan ya da başka sebeplerden ötürü festivallere alınmadı. Havuz festivallerine doğru bir gidişat var, bunu hissediyoruz. Ancak film Roboski filmi olduğu için değil, biz sinemanın bağımsızlığı açısından kayıt-tescil belgesi almayı kabul etmediğimiz için programdan çıkarıldı. Belki başvursak alınmayacaktı. O zaman Roboski filmi olduğu için sansürlendi diyebilirdik. Bu yapılan da sansürdür. Keşke buralara gelinmeseydi. Biz dayatılan bu belgeyi kesinlikle kabul etmiyoruz.''

Festival Başkanı İnci Demirkol ise Cumhuriyet’e özel yaptığı açıklamada, “O belgesel, hak sahipleri, kayıt tescil belgesi almamak yönünde verdikleri karar çerçevesinde program dışı kalmıştır. Karşılıklı bilgi alışverişi dışı bir karar uygulanmadı. Herhangi bir sansür mekanizmasının işlediğinden söz edilemez. Kayıt tescil belgesi etrafında süren özgür sinema tartışmalarında tüm yükün festivallerin omuzlarına yüklenmesinin yanlış olduğu kanısındayız. Konu tüm duyarlı sinemacıların girişimiyle, Kültür Bakanlığı nezdinde çözülmelidir.'' dedi.

"Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı" haberi, 26 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  2. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  3. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  4. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  5. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  6. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  7. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  8. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  9. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  10. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  11. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  12. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  13. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  14. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  15. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  16. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  17. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  18. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  19. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  20. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
Kültür Sanat Haberleri