Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl görüyor?

Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl görüyor?

Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl gör... Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikastin ardından, Karlov "Rusya Federasyonu Kahramanı" nişanıyla ödüllendirilirken, Rusya'da suikaste dair tartışmalar başladı.'SUİKASTTEN KİM FAYDALANDI?'soL'un Maxim A. Suchkov'un Al-Monitor için...

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikastin ardından, Karlov "Rusya Federasyonu Kahramanı" nişanıyla ödüllendirilirken, Rusya'da suikaste dair tartışmalar başladı.

'SUİKASTTEN KİM FAYDALANDI?'

soL'un Maxim A. Suchkov'un Al-Monitor için yazdığı yazıdan aktardığı habere göre, Rusya'da siyasiler ve uzmanlar arasında herkesin cevabını düşündüğü sorunun suikastten kimin faydalandığı olduğunu belirten Suchkov, bu sorunun üç cevabı olduğunu söyledi.

Suchkov'a göre bunlardan ilk, Rusya-Türkiye yakınlaşmasını istemeyen gruplar olarak gösteriliyor, bundan ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan sorumlu tutuluyor.

İkinci cevaba göre, saldırının arkasında yine Türkiye-Rusya yakınlaşmasından memnun olmayan İslamcı gruplar bulunuyor. Bu durumda "Türkiye'nin güvenlik kurumlarından birilerinin dahil olabileceği" iddia ediliyor.

Üçüncü cevaba göreyse saldırının arkasında, Halep'te "askeri ve siyasi yenilgiye uğrayan" ve Rusya'dan intikam isteyen Türkiye'nin dışındaki "terörist gruplar" var.

SUİKASTİN ZAMANLAMASI

Üç cevabı savunanlar da suikastin zamanlamasına dikkat çekiyor. Suikast Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ve Rusya-İran-Türkiye görüşmelerinin olduğu sıralarda yapılıyor.

Rusya-İran-Türkiye üçlü görüşmelerinin ABD'yi dışladığı, İngiltere'nin eleştirilerini içermediği ve Suudi Arabistan'ın Suriye'deki konumuna da darbe vurduğu söyleniyor. Ayrıca üçlü görüşmelerin Surye'deki cihatçılar tarafından da istenmediği öne sürülüyor.

'TÜRKİYE'YE YÖNELİK GÜVENSİZLİK'

Rus siyasetçilerin ve uzmanların verdikleri cevapların "Batı'ya ve aşırı İslamcılara duyulan antipati ve Türkiye'ye yönelik güvensizliği" gösterdiği söyleniyor.

ÇEÇEN LİDER: MERT ALTINTAŞ IŞİD'İN İRADESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Çeçen lider Ramazan Kadirov'unsa, Instaram üzerinden yaptığı açıklamada 22 yaşındaki polis Mevlüt Mert Altıntaş'ın "İblis Devleti'nin iradesini gerçekleştirdiğini" söylediği belirtiliyor. Kadirov'un IŞİD için "İblis Devleti" ifadesini kullandığı belirtiliyor.

Çeçen lider, hem IŞİD'in hem de El Kaide'nin fikir babasının Batılı istihbarat servisleri olduğunu vurguluyor.

'TEK BAŞINA YAPTIĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR'

Saldırının Rusya-Türkiye ilişkilerine darbe vurmak için yapıldığı kanısının genel kabul gördüğü söylenen yazıda, buna karşın suikastin yalnızca Altıntaş'ın iradesiyle gerçekleştirildiğinin düşünülmediği söyleniyor.

Altıntaş'ın Rusya'nın Suriye'deki faaliyetlerine karşın "gerçekten olumsuz duygular taşıyor olabileceği", ancak suikastin gerçekleştirilme biçiminin iyi örgütlenmiş grupların başarabileceği bir hesaplama becerisine işaret ettiği aktarılıyor.

ANKARA'NIN GÜLEN TEORİSİ

Ankara'nın "Gülen teorisinin" de çok az kişi tarafından paylaşıldığı belirtilen yazıda, Moskova merkezli Ortadoğu Enstitüsü başkanı Yevgeny Satanovsky'nin "Fethullah Gülen böyle şiddet metodları uygulamıyor" sözlerine işaret ediliyor.

Rusya'nın 150 kadar Gülen okulunu kapattığı ve Türkiye ile bu konuda ortak hareket ettiği bilinirken, buna karşın Rusya'nın, Türkiye tarafından düşürülen uçağın Gülen tarafından düşürülmüş olduğunu da kabul etmediği bildiriliyor.

Rusya'nın uçağın Gülen tarafından düşürüldüğü iddiasını siyasi gereklilikler sebebiyle reddetmediği, ancak suikast için bu iddiayı kabul etmeyeceği belirtiliyor.

'TÜRKİYE SÖYLEDİĞİNDEN FAZLASINI BİLİYOR'

Al Monitor'e konuşan, ismi verilmeyen Rusya yetkilileri, Türkiye'nin söylediğinden fazlasını bildiğine işaret ediyor. İddiaya göre Türkiye, suikasti Rusya'yı kendi düşmanlarına -"Gülenciler ve Kürtlere"- karşı harekete geçirmek için kullanmak istiyor.

Suchkov bu sebeple Türkiye'nin suikasti gerçekten şeffaf olarak araştırmadığını, Altıntaş'ın öldürülmesinin de çok şüphe çektiğini söylüyor.

Altıntaş'ın öldürülmesi o an için gerekli olsa bile, Türkiye'nin kendi söylemlerini kabul ettirme çabasının, suikastin üzerine şüphe düşürdüğü aktarılıyor.

"Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl görüyor?" haberi, 29 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl görüyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya, büyükelçi Karlov suikastini nasıl görüyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Dünya Haberleri