Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir

Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir

Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sergey Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün" dedi. Rus Sözcü Türkiye'ye de suçlamalar yöneltti, "Türkiye ateşkes için bir mayın olabilir" ifadesini...

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sergey Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün" dedi. Rus Sözcü Türkiye'ye de suçlamalar yöneltti, "Türkiye ateşkes için bir mayın olabilir" ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, dün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında konuştu ve Suriye'de işleyecek olması halinde bir federal devlet modelinin mümkün olabileceğini söyledi.

Ryabkov, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye yönetimi ile muhalifler arasında 7 Mart'ta görüşmelerin başlamasını umduğu açıklamasına da değindi ve Suriye'de federal bir modelin olabileceğini söyledi. Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün olabilir" dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Süreç henüz başlamadı fakat müzakerelerde böyle bir karar verilirse kimse itiraz etmez. Görüşmelerde Suriye'nin gelecekteki devlet düzenine ilişkin görüşmeler, tartışmalar sonucunda federal modelin birleşik, seküler, bağımsız ve egemen bir Suriye ulusunun korunmasına hizmet edeceği kanaatine varılırsa, buna kim karşı çıkacak?" diye konuştu.

Suriye halkının bir karar vermesi halinde kendilerinin doğal olarak bunu kabul edeceklerini açıklayan Ryabkov, "Bu Suriyelilerin vereceği bir karardır. İsterlerse üniter bir devlet olur, isterlerse federasyon kurulur. Moskova'nın Suriye için bin kilometre uzaktan birilerinin dikte ettirmesiyle hazırlanmış bir model önerisi olmayacak" diye konuştu.

Ryabkov, Suriye'de Kosova senaryosu uygulanmasına ise izin vermeyeceklerini söyledi.

Ryabkov'un gündeminde Suriye'deki ateşkes de vardı, Rus Sözcü Türkiye'ye ağır suçlamalarda bulundu. Sergey Ryabkov, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik eylemlerinin, Suriye konusunda Rusya ve ABD arasındaki anlaşmaların uygulanmasında "bir mayın olabileceğini" ve ateşkesi "sabote edebileceğini" iddia etti.

Sergey Ryabkov, "Maalesef Türk meslektaşlarımız sınır ötesi saldırılarından, bir güvenli bölge oluşturma düşüncesinden vazgeçmediler. Suriye'deki durum, Ankara'nın nasıl davranabileceği açısından çok tehlikeli ve aşırı zor. Eğer ateşkesi güçlendirme süreci böyle devam ederse, Ankara'nın eylemleri Suriye ateşkesinin hayata geçirilmesi önünde bir 'mayın' olabilir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Suriye sınırındaki askeri hazırlıklara ve hareketliliğin üzerinde durduğunu ve bundan dolayı endişelendiğini söyleyen Ryabkov, "Eğer bu eylemleri gerçekleştiren ülkelerin hükümetleri bazı amaçları için güç kullanmaya niyet ederse, geliştirmek için çok çalışılan herşey için bu ölümcül bir darbe olabilir." dedi.

Rusya ve Şam'ın Suriye'de ateşkesi ihlal ettiğine dair haberleri reddeden Ryabkov, ABD öncülüğündeki koalisyonun da Suriye'de "kendilerini dinleyen" grupların kontrolüne odaklanması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın ABD ile "her an her şekilde" görüşmeye hazır olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı, "Moskova, her an her şekilde (ABD) ile işbirliğini yeniden başlatmaya hazır olacaktır, başkanlık komisyonu dahil." dedi.

Ancak Rus yetkili, ABD'nin dile getirdiği Suriye'de bir B Planı'na karşı olduklarını belirterek, "Suriye için B Planı'nın gündeme getirilmesini reddediyoruz. Bu tür yanlış bilgilendirmeye dahil olanlar görüşmeleri sabote etme amacı güdüyorlar." diye konuştu.

"Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir" haberi, 01 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri