Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası

Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası

Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'' kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan müzisyen ve hak savunucusu Şanar Yurdatapan ve yayıncı İbrahim...

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'' kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan müzisyen ve hak savunucusu Şanar Yurdatapan ve yayıncı İbrahim Aydın Bodur’u 6 bin TL para cezasına mahkum edildi. Yurdatapan ve Bodur’a örgüt propagandası yaptıkları iddiası ile verilen 1 yıl 3 ay hapis cezaları da ertelendi. Yurdatapan savunmasında, mahkeme heyetine seslenerek, “Gerçekleri söyleyenleri cezalandırırsanız çok değil birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdanlarınıza ne diyeceksiniz'' diye sordu. Mahkemenin kararları Özgür Gündem davalarının da ilk mahkumiyet kararları oldu.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yurdatapan’ın yargılandığı duruşmaya dayanışma için Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve oyuncu Lale Mansur, sanatçı Melika Demirağ da katıldı. Yurdatapan duruşmada 10.5 yıla kadar hapsinin istendiği mütalaaya karşı beyanda bulundu. Yurdatapan, savunmasına “Neyi savunacağımı gerçekten bilemiyorum'' sözleriyle başlayarak, iddianamede ve mütalaada suç sayılabilecek hiçbir ithamın olmadığını vurguladı. Yurdatapan, görüş bildirme hakkının ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “İddianamenin ve onun kopyası olan esas hakkındaki görüşün hesaba katmadığı bir şey var: Öldürülen bu insanlar yumurtadan çıkmadı. Onlar da hepimiz gibi anne babalarının, aile ve yakınların yavruları, canları ciğerleri. Onların cenazelerine katılanları, orada söylediklerini, bunları haber yapanları bile yargılamak olacak iş mi'' diye sordu.

BEN BURADAYIM EVREN NEREDE?

Yurdatapan 1981 yılında Kenan Evren’in kendisini vatan haini ilan ederek, yurttaşlıktan attığını anımsatarak, “Gördüğünüz gibi, ben buradayım. O nerde? Böyle bir iddianamenin hiç hazırlanmaması, hazırlanıp verilmişse mahkemece kabul edilmemesi, hadi bunların hepsi bir kere oldu diyelim, mahkemenin ilk celsede aklanma ile sonuçlanması gerekirdi. Sevgili Aziz Nesin’in 1995 yılında sadece ''Kürt’ kelimesini kullandığı için DGM’de yargılanırken söylediklerini tekrar ederek bitireyim: Korku yaşımı aştım. İşte yapılan zulüm ortada, ona karşı çıkanlar ve ben buradayız. Gerçekleri söyleyenleri cezalandırırsanız çok değil birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdanlarınıza ne diyeceksiniz'' ifadelerini kullandı. Mahkeme heyeti de Yurdatapan’a “terör örgütünün açıklamalarını yayınlamaktan'' 10 ay hapis cezası vererek, bunu 6 bin TL adli para cezasına çevirdi. “Örgüt propagandası yapmak'' suçundan verdiği 1 yıl 3 ay hapis cezasını ise erteledi.


Aynı mahkemede yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un yargılandığı duruşmada da savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaasında Bodur’un “terör örgütünün açıklamalarını yayınlamak'' ve “örgüt propagandası yapmak'' iddialarıyla 10.5 yıla kadar hapsini istedi. Mahkeme Yurdatapan kararını Bodur için de uyguladı.


Özgürlükçü Demokrasi gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ersin Çaksu ve Yazı İşleri Müdürü Harun Epli’nin aynı mahkemede yargılandıkları dosyada ise esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı Çaksu ve Epli’nin “terör örgütünün açıklamalarını yayınlamak'' ve “örgüt propagandası yapmak'' suçlarından 18 yıl 4 aya kadar hapislerini talep etti. Avukatlar da mütalaaya karşı beyanlarını sunmak için süre istedi. Mahkeme de savunma için 1.5 saat süre vererek duruşmayı aynı gün saat 16.00’a erteledi. Avukatlarının 1.5 saat içinde beyanlarını hazırlamasından sonra yeniden başlayan duruşmada heyet Çaksu ve Epli’ye “terör örgütünün açıklamalarını yayınlamak'' suçundan 1 yıl 10 gün hapis cezasına, “örgüt propagandası'' suçundan da 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edip hükümlerin açıklanmasını geri bıraktı. Çaksu ve Epli’nin 5 yıl boyunca denetime tabi tutulmalarına karar verdi.

Canan Coşkun- Cumhuriyet

"Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası" haberi, 13 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 13 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şanar Yurdatapan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  2. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  3. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  4. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  5. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  6. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  7. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  8. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  9. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  10. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  11. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  12. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
  13. 00:00 Yeni virüs korkutuyor! Günde 3500 kişi ölüyor, ölümler artıyor
  14. 23:52 Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir
  15. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  16. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  17. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  18. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  19. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  20. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
Gündem Haberleri