Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'yi de ekledi!

Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'yi de ekledi!

Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'... New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Miami'de tutuklanan Reza Zarrab'a ilişkin hazırladığı iddianameyi yenileyerek mahkemeye sundu. Başsavcı, iddianameye ''New York ile birlikte, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri...

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Miami'de tutuklanan Reza Zarrab'a ilişkin hazırladığı iddianameyi yenileyerek mahkemeye sundu. Başsavcı, iddianameye ''New York ile birlikte, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse'' ifadesini ekledi.

Hürriyet'te yer alan Rıza canikligil imzalı habere göre, İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ı ABD'de tutuklatan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara yenilediği iddianamenin 'suçlamalar' bölümünde değişikliğe giderek, Türkiye, New York ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni 'suçların işlendiği yerler' olarak belirtti.

TÜRKİYE'Yİ EKLEDİ

Başsavcı Bharara, 15 Aralık'ta mahkemeye mühürlü olarak sunduğu 21 sayfalık iddianamede bazı değişikliklere giderek yine 21 syafadan oluşan yeni iddianameyi 30 Mart'ta ABD Federal Adalet Sistemi resmi kayıtlarına sundu. Yeni iddianamedeki 13, 15, 19 ve 22'nci paragrafların her birinde yapılan rötuşla ''New York ile birllikte Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse'' ifadesi eklendi. 

t-003.jpg

İlk iddianamenin birinci suçlama bölümünde, Zarrab ve arkadaşlarının ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran'a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlarının ABd yargı bölgesi dışında başladığı belirtilmişti.

''TÜRKİYE'DEN BİLGİ VE BELGE İSTEYEBİLİR''

New York Güney Bölgesi Mahkemesi'ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut, iddianamedeki rötuşu değerlendirdi:
''Bharara, bu defa açıkça suç işlenen ülkeler arasında Türkiye'yi işaret ediyor. Bu önceki iddianamede bir eksiklik ya da tamamlayıcı bir düzeltme olabilir. Türkiye'nin suçların işlendiği ülkeler arasına alınması, dava sürecinde Türkiye Adalet Bakanlığı'ndan bilgi ve belge talep edilebileceğini gösteriyor.''

AMERİKA'NIN SESİNDE DETAYLI BİLGİLER

ABD’nin saygın kamu yayın kuruluşu “Amerika’nın Sesi'' Miami’de 19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Rıza Sarraf için New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianamenin yenilenmiş haline ulaştı. Can Kamiloğlu imzalı habere göre 30 Mart’ta yenilenen iddianamede Türkiye ilk kez suçun işlendiği ülkeler arasında sayıldı.

4 ayrı suçlama

Savcı ilk iddianamede Sarraf’ın bazı şirketleri aracılığıyla Dubai ve Türkiye’de işlemler yaptığını özet olarak geçiyordu. Suçların hangi ülkelerde işlendiği yazmıyordu. Son iddianamede ise Türkiye bu suçların işlendiği yer olarak açık bir şekilde 4 ayrı suçlamayla ilişkilendirildi. Sarraf’a yöneltilen ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği ve kara para aklama suçlamalarının işlendiği yer olarak New York ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte Türkiye de kaydedildi. Suç Türkiye’de işlendiği için savcı Sarraf’ın bu suçları kimlerle birlikte ve nasıl işlediğini araştırma hakkına ve dosyasına koyma, ifadesini alma hakkına sahip oldu. İlk iddianameyle bunu yapamazdı. Şimdi dosyanın ucunun nereye kadar gideceğini zaman gösterecek.

Tarihler değişti

İddianamede yapılan değişiklikte işlenen suçların tarihlerinde de değişiklikler yapıldı. Önceki iddianamede suçların işlenme tarihi olarak 2010 ile 2014 yılları gösteriliyordu. Yeni iddianamede ise tarih aralığı 2010- 2015 yılı olarak değiştirildi. Sarraf ile ilgili tüm suçlamaların başına yeni tarih dilimleriyle birlikte, ''Rıza Sarraf, New York, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse’ ifadesi getirildi. İddianamede ayrıca New York’ta ismi gizli tutulan bir Çin bankasının da suçlara aracı olarak dahil olduğu iddiaları yer aldı.

YOK BÖYLE TESADÜF!

Haberde dikkat çeken bir başka unsur da soruşturmanın 17 Aralık 2015 tarihinde işleme konduğunun ortaya çıkması oldu. ABD federal adli sistemi resmi kayıtlarına göre, soruşturmanın başladığı resmi tarih Türkiye’de ''17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Skandalı’ olarak anılan soruşturmanın ikinci yıldönümünde denk gelen 17 Aralık 2015. Haberde soruşturmanın başlatıldığı 17 Aralık’tan itibaren iddianamenin gizli olarak sisteme girdiği, gizlilik kararının da Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasının ardından 21 Mart 2016 tarihinde kaldırılarak iddianamenin kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi.

''Özel anlamı yok’

Savcı Preet Bharara’nın ofisinden Cumhuriyet’e yapılan açıklamada da bu bilgi doğrulandı. Cumhuriyet’e konuşan yetkiliye göre 15 Aralık 2015 tarihinde büyük jurinin (grand jury) görüp kabul ettiği iddianame tekrar Bharara’nın ofisine gönderildi. Sarraf hakkındaki iddiaların ve kanıtlar yeterli görüldüğü ve Savcı Preet Bharara’ya soruşturma açma yetkisi veren juri kararı ile birlikte iddianame 17 Aralık 2015 tarihinde Bharara’nın ofisinde resmi olarak kayıtlara kondu. Tarihin 17 Aralık’ın ikinci yıldönümüne denk gelmesi ile ilgili olarak Bharara’nın ofisi adına konuşan yetkililer herhangi özel bir yorum yapılmaması gerektiğini belirtti.

''Türkiye’ye sinyal mi’

New York Barosu ve Sarraf davasının görüleceği New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut da Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Sarraf davasının ABD’de 17 Aralık tarihinde başlaması çok enteresan. Yılın 365 günü var. Böyle bir tarihi yakalamak 365’te bir şans ve o tarih yakalanmış. Çok çok büyük tesadüf olabileceği gibi Türkiye’de üzeri kapatılan soruşturmanın buradan çok güçlü bir şekilde başka yerlere de uzanabileceğinin ciddi sinyali olabilir'' yorumunu yaptı.

5 GÜNDÜR OTOBÜS BEKLİYOR

Zarrab, ilk durağı Tallahassee Cezaevi'nde bir gece kaldıktan sonra götürüldüğü ikinci durağı Atlanta Cezaevi'nde 5 gündür otobüs bekliyor. Zarrab, ödenek yokluğu nedeniyle cezaevi otobüsleriyle aktarmalı olarak New York'a naklediliyor.

"Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'yi de ekledi!" haberi, 19 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'yi de ekledi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Savcı Bharara iddianameyi yeniledi, Türkiye'yi de ekledi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  2. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  3. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  4. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  5. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  6. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  7. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  8. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  9. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  10. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  11. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  12. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  13. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  14. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  15. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  16. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  17. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  18. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  19. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  20. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
Gündem Haberleri