'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretlendirici'

'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretlendirici'

'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretl... İstenilen sigara bırakma oranlarına düşülmesi için daha fazla kişinin sigarayı bırakması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, şöyle konuştu:"1O milyon sigara kullanıcısının en büyük özelliği günde 1...

İstenilen sigara bırakma oranlarına düşülmesi için daha fazla kişinin sigarayı bırakması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, şöyle konuştu:
"1O milyon sigara kullanıcısının en büyük özelliği günde 1 paket ve üstü içmesi. Aslında bütün bunlar endişe verici veriler. Çünkü sigaranın içindeki birçok madde vücudun bütün hücrelerini olumsuz şekilde etkiliyor. Sigara, sadece akciğer kanseri değil, bildiğimiz bütün kanserleri tetikliyor, kalp hastalıklarının her türünü çok ciddi şekilde etkiliyor. Kalp hastalıkları Türkiye?deki ölüm nedenlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Bu oranın bu derece yüksek olmasının bir sebebi de fazla sigara kullanımı diye düşünüyorum. O yüzden halk sağlığı ve bireylerin kendi yaşam kalitelerini artırmaları açısından sigaranın bırakılması son derece önemli bir konu."

KİMLER RİSK ALTINDA?
Sigara kullanan herkesin risk altında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çarkoğlu, "Sigara herkesin sağlığı için son derece zararlı ancak bir takım gruplar var ki onlar daha da kırılgan oluyorlar. Örneğin bütün kronik hastalığa sahip olanlar ki burada en önemli grubu diyabet hastaları oluşturuyor" dedi. Hamile olan ve hamile kalmak isteyen kadınların da sigaradan uzak durması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çarkoğlu, "Çünkü sigara kullanımı hamileliğin oluşmasını engelleyici bir faktör. Ayrıca erkeklerin de çocuk sahibi olma ihtimallerini düşüren maddeleri içeriyor. Böyle baktığımız zaman sigara kullanımında herkes bir noktadan sonra risk altına giriyor" diye konuştu. 

"SİGARAYI BIRAKMADA HER DENEYİM BİR ÖĞRENMEDİR"
İnsanların sigarayı bırakma deneyimlerinin farklılık gösterebileceğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, şöyle konuştu:
"Sigarayı bazı insanlar bir defada bırakıyor, bazı insanlar 10 defada bırakıyor. Kimin ne zaman, neyi deneyerek bırakacağı çok kişisel bir deneyimdir. O yüzden 1-2 kere denedim ben bunu bırakamıyorum diyerek vazgeçmemek, tekrar tekrar denemek gerekiyor. Çünkü her deneyim bir öğrenmedir. Bu öğrenmelerle daha önceden neyi deneyip işlediğini bildiğiniz gibi, nelerin işlemediği de anlaşılmaya başlıyor."

"ELEKTRONİK SİGARANIN SATIŞI YASAK"
Çarkoğlu, sigarayı kullanmak isteyenlerin başvurduğu yöntemler arasına giren elektronik sigarayla ilgili ise şunları söyledi: 
"Sağlık Bakanlığı erken bir zamanda Türkiye'de üretimini ve satışını yasakladı. Bunu genel olarak olumlu karşılıyoruz. Çünkü elektronik sigaraların sigara bırakmada ne kadar etkin olduğu hala çok ciddi tartışılan bir konudur. Örneğin Amerika?da yapılan bir araştırmada elektronik sigaranın sigaraya başlama konusunda özendirici olduğu sonucunun ortaya çıktığını görüyoruz. Elektronik sigaranın özellikle gençler arasında kullanımının çok yaygınlaştığını ve bunun çok ciddi bir sağlık problemi olduğunu görüyoruz. O yüzden sigarayı bırakmak için bu yöntemi tavsiye etmiyoruz. "

"'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretlendirici'" haberi, 23 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretlendirici' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Sigara içen kişi sayısındaki düşüş cesaretlendirici' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  2. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  3. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  4. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  5. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  6. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  7. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  8. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
  9. 13:05 İtalyan Devi CFM Soğutma ve Otomasyon'u Satın Aldı:Türkiye'deki Ekonomik Krizin Etkisi Devam Ediyor
  10. 13:03 Macron, "Olimpiyat Ateşkesi" çağrısında bulundu
  11. 12:56 Anayasa Mahkemesi Başkanvekili belli oldu: Basri Bağcı kimdir?
  12. 12:55 Filenin Sultanları 2024 VNL sezonuna başlıyor: Geniş kadroda yer alacak isimler belli oldu
  13. 12:49 Birleşmiş Milletler: İsrail'in Gazze'ye insani yardım kısıtlamaları devam ediyor
  14. 12:42 Yurtdışında da projeleri olan Türk inşaat devi iflasını açıkladı
  15. 12:41 "En büyük" yıldız kaynaklı kara delik bulundu
  16. 12:41 AKP'nin emeklilere yönelik vaadi boş çıktı: SGK Uzmanı "İndirimler nerede?" diye sordu
  17. 12:41 Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracatın devam ettiği yönündeki iddialara yanıt verdi
  18. 12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek Arasındaki İddialar Yalanlandı
  19. 12:28 Sergen Yalçın İddiaları Hakkında Beşiktaş'tan Açıklama: Henüz Görüşme Yok
  20. 12:27 Beşiktaş'a iki önemli oyuncudan kötü haber!
Sağlık Haberleri