Sigaramın dumanı

Sigaramın dumanı

Sigaramın dumanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir"Yoktur yârin imanıAltından köşk yaptırdımGümüşten merdivani"Müzeyyen Senar söylerdi bu şarkıyı. Ne güzel günlerdi o. Müzeyyenli, Hamiyetli, Safiyeli, Münir Nurettinli günler. Beyoğlu'na kravatsız...

Prof. Dr. Coşkun Özdemir

"Yoktur yârin imanı
Altından köşk yaptırdım
Gümüşten merdivani"

Müzeyyen Senar söylerdi bu şarkıyı. Ne güzel günlerdi o. Müzeyyenli, Hamiyetli, Safiyeli, Münir Nurettinli günler. Beyoğlu'na kravatsız çıkamazdık biz. Kadırgalılar, maçlara GS'li, BJK'lı, FB'li beraber gider, takılırdık birbirimize. Baba Gündüz'le Küçük Fikret kol kola çıkarlardı maçtan. Bu yukarıdaki şarkı şöyle devam eder:

"Hanım etme bu nazı
Gel bize bazı bazı"

Bir de Malatya'lı Fahri vardı.Taksim stadında GS-FB muhteliti Admira maçı seyrettim.Ayrılık, gayrılık, kutuplaşma yoktu. Çalışıyor, öğünüyor, güveniyorduk. Yukarıda eşsiz kahraman Atatürk oturuyordu. Devletimizin banisi milletimizin fedakar sadık hadimi eşsiz kahraman Atatürk. Vatan sana minnettardır. İnönü devam ediyor: "Bütün hayatınca bize ruhundaki ateşten canlılık verdin. Emin ol, aziz hatıran sönmez bir meşale olarak ruhlarımızı daima ateşli ve uyanık tutacaktır'' Ateşli, uyanık ve bilinçli olabildik mi dersiniz?

Sigaranın insana düşmanlığı iyi bilinmiyordu. Evlerde misafirler için çeşitli sigaralar bulunduruyor hemen ikram ediyorduk. Sigara reklamı yasağı konulduğunda Amerika'da idim. Bu yasak orada çok başarılı oldu. Ama sigaraya konulan bağımlılığı arttıran kanserojen bir maddeye itiraz eden kimyacı, çalıştığı fabrikadan kovuldu. Bu olay 'Köstebek' adlı filmin konusu oldu. Türkiye, Kanuni Sultan Süleyman sergisi için para arıyordu. Philip Morrisi, 'ithal ederseniz 25 milyon dolar' dediler ,anlaşma oldu. Philip Morris SA piyasaya girdi. Biz de sigara mücadelesine başladık. En azından doktorlar. Dr. Elif Dağlı'yı hatırlıyorum. İyi bir savaş açtı sigaraya. Ben de katıldım. Çapa nörolojide çalışanlar, asistanlar 'Hocam ne yapalım çok stres var' diyorlardı. 'Çocuğum, bu stresi arttırıyor' desem de pek bir işe yaramazdı. Fakültede, Yeşilköy'deki derneğimde Cumhuriyet gazetesinde sigara bırakanlara hediye vaad ettim ve vaadimi tuttum. Ama bazıları 'hocam şu kuyumcuya kadar gidelim' ben bıraktım diyorlardı.Gazetede yetenekli gençler Berat Günçıkan'a ve Miyase İlknur'a ayıptır söylemesi birden fazla hediye aldım. Baktım ki hediye alanlar yeniden sigaraya başlıyor. E Churchill 'sigara bırakmaktan kolay ne var? Ben yüz kere bıraktım' demiş. Ben artık yolumu değiştirdim. Şimdi sigaracılara dostça yaklaşıyor, devam edin arkadaşlar, şu dünya şampiyonluğunu yitirmeyelim diyorum. Sigara ve cep telefonu kullanımında birinciymişiz.Tiryakilerle birinciliklerimiz üzerine sohbete girişiyoruz  Kadın cinayetlerinde rakipsiz olduğumuz konusunda anlaşıyoruz. Trafik kazalarında, yolsuzlukta, hukuksuzlukta, haksızlıkta, düzenbazlıkta hatırımız sayılır mutlaka. Bir sigara ömrümüzden 11 dakikaya mal oluyor. İki tiryakiden biri sigara yüzünden ölüyor. Hiç mi adam gibi birinciliklerimiz olmayacak? Herhalde kutuplaşmada, kavgalaşmada, şiddette, cinayette kusura bakmayın cehalette, okuma özürlülüğünde, bilmeden, öğrenmeden ahkam kesmede en önlerdeyiz. Ey sevgili Atatürk; büyük Gazi Mustafa Kemal neler yaptın bu millet için tam bir mucize. Ama milletinin seni yeterince anlayıp akıl ve bilim yolunu tutmalarını, cumhuriyet-aydınlanma karşıtlarının, yobazlığın önünü kesecek kadar yaşamadın. Uzun yıllardır çok acılar çektik. Gençler sokaklarda birbirini vurdu. Eğitime, aydınlanmaya, çağdaşlığa, laikliğe karşı çıkan politikacı ve yöneticilerden kurtulamadık. Sigaradan da kurtulamayacağız galiba. Allah gönderdi seni diye inanılıyor. Uzaydan geldiğine inananlar var. Ama bu millet Allah'ın bu lütfunu anlamadı. Bir daha benzerini göndermez inancında tam bir birlik var. Senin aydınlığında, senin hümanizminde, senin ilkelerinde ve devrimlerinde birleşinceye kadar bizi affetme.

"Sigaramın dumanı" haberi, 08 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Sigaramın dumanı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sigaramın dumanı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  2. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  3. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  4. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  5. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  6. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  7. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  8. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  9. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  10. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  11. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  12. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  13. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  14. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  15. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  16. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  17. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  18. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  19. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  20. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
ABC Kritik Haberleri