Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonuçlar

Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonuçlar

Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonu... Seçimlere 11 gün kala, Türkiye’de ilk kez denenen bir yöntemle yeni bir anket sonuçları paylaşıldı. Belediyelere danışmanlık ve anket yapan Ankara merkezli Foresight Danışmanlık firmasının Bloomberg kanalı için gerçekleştirdiği...

Seçimlere 11 gün kala, Türkiye’de ilk kez denenen bir yöntemle yeni bir anket sonuçları paylaşıldı. Belediyelere danışmanlık ve anket yapan Ankara merkezli Foresight Danışmanlık firmasının Bloomberg kanalı için gerçekleştirdiği araştırmada, ''seçim sonuçlarının son dakikaya kadar kesin olarak tahmin edilemeyeceği’ vurgulandı.

Duvar'ın Bloomberg'den aktadığı anket haberi şöyle:

HANGİ YÖNTEMLE YAPILDI?

-Foresight Danışmanlık firmasının anketi, 7-11 Haziran arasında, 500 kişi ile yapıldı.

-Anket, çeşitli demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri barındıran, Türkiye’deki son üç seçimin sonuçlarıyla uyumlu oy vermiş bir bölgede gerçekleştirildi. Bu yöntem Türkiye’de ilk kez denendi.

-Örneklem sayısı tipik anketlerden düşük olduğu için, hata payı yüzde 3.5 olarak belirlendi.

'İNCE YÜZDE 30'U AŞIYOR'
Anket sonuçlarına göre, Erdoğan’ın ilk turda yüzde 50.8 oy oranına ulaşması mümkün. CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin oy oranı yüzde 30.1 olarak görünürken, kampanyasını cezaevinden yürütmek zorunda olan HDP adayı Selahattin Demirtaş yüzde 10.5 oranında. İYİ Parti adayı Meral Akşener yüzde 8’de kalırken, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 0.4 oranında görünüyor.

Bloomberg’ün haberinde, hata payının yüzde 3.5 olması nedeniyle bu sonuçların başkanlık seçimlerinin illa ki ilk turda sonuçlanacağı anlamına gelmediği vurgulandı. Haberde, “Buradaki ana fikir şu ki, her sonuç mümkün ve tek kesinlik, sonuçların çok yakın olacağı. Erdoğan ve AK Parti tek başına kazanamaz. Önceki seçimlerde iktidar için muhafazakâr kesimlerin, serbest piyasa liberallerinin veya Kürtlerin desteğini almışlardı. Ankete göre, bu kez başarıyı, kendilerini milliyetçi olarak tanımlayan kesimlerin nasıl oy vereceği belirleyecek'' denildi.

İkinci tur: Anket, başkanlık seçimlerinin ikinci tura kalması halinde Erdoğan’ın farkı açmasının muhtemel göründüğü sonucuna da vardı. Bu durumda, Erdoğan’a destek yüzde 47,4, İnce’nin oy oranı ise yüzde 40,1 olarak saptandı. İkinci turda oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5.

İkinci tura İYİ Parti lideri Meral Akşener’in kalması durumunda ise Erdoğan’a destek yüzde 48’de, Akşener’e destek yüzde 35,7’de görünüyor. Bu senaryoda oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise 8,8.

''GERÇEK KAZANAN MUHARREM İNCE’
Foresight şirketi anket sonuçlarını yorumlarken, “Erdoğan muhtemelen iktidarı kazanacak olsa da, bu seçimlerin gerçek kazananı Muharrem İnce olacak'' ifadelerini kullandı.

''HDP BARAJI GEÇİYOR’
Ankete göre, parlamento seçimlerinde HDP’nin yüzde 11.7 ile barajı geçmesi bekleniyor. MHP’nin oy oranı yüzde 4.5 oranında görünüyor. Bloomberg haberinde, MHP’nin barajın altında kalmasına rağmen Meclis’e AK Parti ile ittifak sayesinde girebildiğini belirtti; bu sonuçların Erdoğan’ı ''parlamento çoğunluğundan mahrum bırakabileceği’ne dikkat çekildi.

'MUHALEFETİN ZAFERİ MÜMKÜN'
Haberde, “Türkiye’de bu ay düzenlenecek seçimlerin sonuçları son dakikaya kadar belli olmayabilir, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iktidarını güçlendirmek için daha zorlu bir mücadeleyle ve hatta bir hayal kırıklığıyla karşılaşabilir'' denildi. Seçimlere dair kesin olan tek şeyin belirsizlik olduğu yorumunu yapan Bloomberg, muhalefetin sürpriz zaferinin hata payı dahilinde olduğunu vurguladı.

'ERDOĞAN HER ZAMAN KOALİSYONLARA İHTİYAÇ DUYDU'
Foresight Danışmanlık firmasının kurucularından Mert Yıldız ise “Erdoğan her zaman koalisyonlara ihtiyaç duydu ve duyacak. Hem başkanlığı, hem de parlamentoyu kazansa bile, siyasi belirsizliğin son bulması muhtemel değil'' dedi.

''SEÇMENİN ASIL ENDİŞESİ EKONOMİ’
''Türkiye’nin en büyük problemi nedir'' sorusuna ise anket katılımcılarının yüzde 34,2’si ekonomi, yüzde 17,7’si terör, yüzde 13,5’i işsizlik, yüzde 13,4’ü eğitim sistemi yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 35.9’u da, yaşam standartlarının son bir yılda kötüleştiğini söyledi

"Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonuçlar" haberi, 13 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonuçlar haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Son anketler: Bloomberg'den ilgi çekici sonuçlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:05 Türk mühendisler bunu da yaptı! Avrupa'da hizmete başladı
  2. 16:02 Hyundai'den Elektrikli Yarış Otomobili: motor sporlarının geleceğini şarj ediyor!
  3. 15:59 Deniz Tekin'in yeni mesleği herkesi şaşırttı: Müziği bıraktı
  4. 15:57 Türkiye'yi eve kapatacak kötü günler kapıda! Bilim insanları korkutan açıklamayı yaptı
  5. 15:51 YSK, olağanüstü itirazlara ilişkin 20 yeni kararını açıkladı
  6. 15:37 Fenerbahçe’de, Olympiakos maçına hazırlandı!
  7. 14:46 Ahmet Tatlıses Babası İbrahim Tatlıses'e Kin Kusan Açıklamalar Yaptı!
  8. 14:38 Hasan Arat'tan Yeni Teknik Direktöre İlişkin Açıklama Yaptı! O Açıklama!
  9. 13:46 Opel’den 474 bin TL’lik indirim! Hem tasarımı hem özellikleri bir harika!
  10. 13:40 Hakan Fidan Katar'a gidiyor
  11. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  12. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  13. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  14. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  15. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  16. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  17. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  18. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
  19. 13:05 İtalyan Devi CFM Soğutma ve Otomasyon'u Satın Aldı:Türkiye'deki Ekonomik Krizin Etkisi Devam Ediyor
  20. 13:04 İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından altına olan talep artıyor
Gündem Haberleri