Son çıkan ışığı kapatsın!

Son çıkan ışığı kapatsın!

Son çıkan ışığı kapatsın! Ali Rıza ÖzkanMüzisyen Alaaddin Us Bornova’da, trafik ışıklarında durmayan bir kamyonun altında can vermiş. Tutuklanan kamyon sürücüsü marifetmiş gibi, kamyonun frenleri arızalıydı, duramadım, demiş. Adaletine kurban olduğumun...

Ali Rıza Özkan

Müzisyen Alaaddin Us Bornova’da, trafik ışıklarında durmayan bir kamyonun altında can vermiş. Tutuklanan kamyon sürücüsü marifetmiş gibi, kamyonun frenleri arızalıydı, duramadım, demiş. Adaletine kurban olduğumun Türkiye’sinde sürücünün en geç ikinci celsede, “tutukluluk nedeniyle daha fazla mağduriyet oluşmaması'' gerekçesiyle salıverileceğini hepimiz biliyoruz. “Cumhuriyetçi ve demokrat'' yargıçlar gereğini yapacaktır!

Gitar çalan nasırlı eller
Alaaddin Us’un önce sesiyle tanıştım. Hasan Hüseyin Demirel Berlin’e bir kayıt gönderip, bu sesi dinlememi ve değerlendirmemi istemişti. 1991’de dönünce, İstanbul’da yüz yüze tanıştık. O arada, ''Ateş Hırsızları’ albümü de bitti ve yayınlandı.

Alaaddin Us tersane işçisiydi. Akşama kadar kaynak yapıp, çekiç sallıyor, sonra da bir barda şarkılar söylüyordu. Sol/protest müziğe sayısız solist/besteci yetiştirmiş olan Hasan Hüseyin Demirel’le tanıştıktan sonra ''kaderi’ değişmiş ve çekiç tutan ellerinin kavradığı gitarıyla Anadolu’yu dolaşıp yürüyüşlerde, grevlerde türküler söylemeye başlamıştı.

unnamed-(1)-100.jpg

Ardından, İstiklâl caddesindeki eski postanenin üstünde, ''Gökyüzü’nü kurduk. Hasret Gültekin, Kadir Karakoç, H. H. Demirel gibi Alaaddin Us da ekibin parçasıydı. ''Timur’un bize emanet ettiği “fil'' ve bir komiserin seyirliğinde ''Gökyüzü’ kısa sürede sosyalist ve genç “sanat işçilerinin'' uğrak yeri oldu. Kendimizi “sanat işçileri'' olarak tanımlıyorduk. Nitekim, bu nedenle kısa süre içerisinde kurduğumuz müzik grubunu da “müzik işçileri'' olarak adlandırdık.

Metin Kahraman, Okan Kovancı, Serdar Keskin, Tuncay Akdoğan, Şivan Perwer, Ciwan Haco, Nizamettin Arıç müzik üzerine ortak tartışmalarımızın, üretimlerimizin, deneylerimizin öznesi olurken Özcan Deniz, Haluk Levent gibi solistler de ilk albümlerini yapma çabalarına ''Gökyüzü’nden başlıyorlardı.

''Mem û Zin’ filmini yeni bitiren Ümit Elçi ile birlikte Erhan Bener’in hikâyesi ''Böcek’i çekme çalışmaları sürüyor, edebiyat ve şiir işçilerini de aramıza almamızı konuşuyorduk. Sonra, bir anda dağıldı, bu üretken kolektif.

Türkiye’nin her geçen gün muhafazakârlaşması, psikolojik olarak çıldırması ve şiddetin hâkimiyeti sanat üretimini de etkiliyordu. Bir yandan sanatın ışığı sönerken, diğer yandan toplumda veba gibi yayılan akıl sanrısı insanları sanattan uzaklaştırıyordu. 

Ben daha sonra kurduğum müzik şirketimde Alaaddin Us’la ''Yurdumun Trenleri’ albümünü yaptım. Müzikalitesine ve metinlerine halen çok güvendiğim bir albümdür. Murat Köseoğlu, Senem Diyici, Janet&Jak Esim Ensemble, Aynur, Arif Sağ&Musa Eroğlu vd. gibi, Türk müziğinde köşe taşı koymuş/olmuş müzisyenlerle çalıştık. Alaaddin Us da türkülerini söylemeye devam etti. Sonra iki albüm daha yaptı. Tayfun Talipoğlu ile çok nitelikli bir şiir&müzik performansı gerçekleştirdiler.

İstanbul’un köhnemişliğinden, çürümüşlüğünden kaçmak isteyen herkesin ilk tercihi olan güneye taşındı, Alaaddin. Son yıllarda artık İzmir’e yerleşmişti. Her ortak tanıdığımızla davet gönderir ya da İstanbul’a gelince mutlaka görüşelim, derdi. Müzik emekçilerinin meslek birliği MESAM kongresi öncesinde de kararlaştırdığımız buluşmayı gerçekleştiremedik.

unnamed-015.png

Ölüm adın kalleş kalsın!
Önce, Hasret Gültekin’i Madımak’ın uğursuz karbon monoksit dumanlarına kurban verdik. Bir süre sonra sevgili Tuncay Akdoğan da karbon monoksit zehirlenmesiyle ve Hasan Hüseyin de aynı nedenle hayatını kaybetti. Kadir Karakoç ve şimdi de Alaaddin Us ise trafik kazalarına kurban gitti.

Türkiye eceliyle ölümü neredeyse unuttu. İnsanların yaşlarını yaşayıp, Hak emri vaki olduğunda ölüm artık olağanüstü, imrenilecek bir ölüm şekline dönüştü. Normal süresinde, vücudun işlevini tamamladığında ölümü arar olduk!

Bozulmuş psikolojilerle insanlar bu yeni durumu da olağanlaştırdılar. İstismarcı sinsi tacirler insanlara bu yeni durumu kader olarak kabul ettirmeye çalışıyor. Halbuki, tüm bu insanların ölümü Türkiye’nin yaşadığı kaos sebebiyledir.

Türkiye büyük bir terör cenderesinin içerisindedir. Gıda terörü, trafik terörü, ekonomi terörü, siyaset terörü, toplum mühendisliği terörü, medya terörü, dinsel ve etnik vd. terörlerle kuşatılmıştır. Çevrenize bir bakın, 100 ölümden 99’unun terör çeşitlerinden birisinin kurbanı olduğunu göreceksiniz.

Bütün kötülüğünü üstümüze kusan bu terörlerle tek başımıza baş etmemiz mümkün değil. O nedenledir, kurbanlık koyun gibi, yönümüz salhaneye çevrilmiş bekleyişimiz.

Çevremizin nasıl bir kötülükle kuşatıldığını göremeyen siyaset liderlerinin sahneyi terk etmekteki isteksizliği, artık bende de, pek çok dostumda olduğu gibi, biran önce, bu dünyayı değiştirmek arzusunu güçlendiriyor. 

O nedenledir, son isteğim, son çıkan ışığı kapatsın!

"Son çıkan ışığı kapatsın!" haberi, 21 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Son çıkan ışığı kapatsın! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Son çıkan ışığı kapatsın! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Kültür Sanat Haberleri