Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağrı: Gazetecilik suç değildir, serbest bırakın!

Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağrı: Gazetecilik suç değildir, serbest bırakın!

Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağr... Diyarbakır’ın Sur ilçesinde On Gözlü Köprü yakınlarında gerçekleşen ve beş sivilin öldürüldüğü PKK saldırısı sonrası haber takibi yapan Evrensel muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ile serbest gazeteci Sertaç...

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde On Gözlü Köprü yakınlarında gerçekleşen ve beş sivilin öldürüldüğü PKK saldırısı sonrası haber takibi yapan Evrensel muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ile serbest gazeteci Sertaç Kayar’ın gözaltına alınmasına basın meslek örgütlerinden tepki geldi.

Bianet'in haberine göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Matbaa ve Basın Yayın İşçileri Sendikası’nın (Basın İş) yanı sıra Evrensel gazetesi de gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Evrensel: Görevleri başında gözaltına alındılar

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat yazılı açıklama yaptı, olayla ilgili bilgi verdi:

“Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Sertaç Kayar, saldırı öncesinde On Gözlü Köprü yakınlarında çay içiyorlardı ve saldırı anında da bölgede bulundukları için hızla olayı takip edip, haber geçtiler. Akbaş saldırıyı Twitter hesabından duyurdu.

“Ardından dördü de polis tarafından görevleri başındayken gözaltına alındılar. Muhabirlerimizin ve meslektaşımız Sertaç Kayar’ın gözaltına alınmalarının hiçbir haklı ve anlaşılabilir gerekçesi yoktur.

“Dün gece Diyarbakır Temsilcimiz Cumhur Daş’ı arayan bir avukat, muhabirlerimizin elbiselerinin kriminal incelemeye gönderileceğini belirtti. Bunun üzerine de kendilerine yeni kıyafet ulaştırıldı. Gözaltındaki muhabirlerimiz henüz avukatları ile görüştürülmediler. Elbise konusunda aracılık eden avukat da başka bir vesile ile emniyette bulunurken konu kendisine iletilmiş.

“Ortalığın can pazarına döndüğü bir yerde polisin işi, olay yeri incelemesi yapmak ve yaralıların hastaneye intikaline yardımcı olmak yerine neden işini yapan gazetecileri gözaltına almak olmuştur? Arkadaşlarımızın elbiselerinin kriminal incelemeye gönderilmesinin mantığı nedir?''

RSF: Serbest bırakılmalarını talep ediyoruz

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da medya temsilcilerine sanki bombayı yerleştirenler onlarmış gibi bir muamele yapıldığını söyledi.

“Gazetecilerin suçla ilişkilendirilmesi kabul edilemez. Güvenlik kuvvetleri nasıl bir kamu görevi icra ediyorlarsa, ister olay yerine ilk gelen ister son gelen olsun, gazeteciler de halkı bilgilendirme derdindeler.

“Dört gazetecinin, görevlerini yapmaktan başka bir uğraş içerisinde olmadıklarına göre, derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

DİSK Basın İş: Tabii ki olay yerinde olacaklar

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ise her durumda gazetecilerin hedef haline getirildiğini altını çizdi:

“Gazeteci tabii ki olay yerinde olacak. Olmazsa nasıl haber yapacak?

“Basına yönelik bu saldırılar artık iyice çığırından çıktı. Rezalet bir duruma doğru gidiyor. Gazeteciler burada sürekli mağdur oluyor. Tüm toplumun kendi haber alma hakkı için seferber olması lazım.''

TGS: Gazetecilik suç olarak görüldü

Türkiye Gazeteciler Sendikası da “Dört meslektaşımızı serbest bırakın'' dedi:

“Yaşananlar, gazetecilerin İstanbul’dan Diyarbakır’a her yerde tehdit altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“Dört meslektaşımız, gazetecilik mesleğinin en temel ilkesi olan, ''olay yerinden bildirmek’ için patlamanın yaşandığı bölgeye gittive olayı belgeledi. Ancak gazetecilik, kolluk kuvvetleri tarafından suç olarak görüldü.

“Meslektaşlarımızın kıyafetlerinin kriminal incelemeye alınması uygulamasını da suç delili üretme çabası olarak değerlendiriyoruz. Derhâl bu uygulamaya son verilmesini istiyoruz.''

 GÖP: Haber alma hakkına müdahale

Gazetecilere Özgürlük Platformu da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:

“Diyarbakır'daki saldırıyı kamuoyuna ilk olarak olay yerinden duyuran ve fotoğraflar geçen gazetecilerin gözaltına alınmasının savcılık talimatıyla gerçekleştiğini öğrendik.

“Meslektaşlarımızın görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmalarını, halkın haber alma hakkına bir müdahale olarak görüyoruz.''

TGC: Gazetecilik suç değildir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de yine meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi:

“Gözaltında tutulan gazetecilerin avukatlarıyla görüşmeleri engellendi, kıyafetleri kriminal incelemeye alındı. Bu da ''gazetecilik faaliyetinin yine bir suç olarak görüldüğünü’ ortaya koydu.

“Bir kez daha hatırlatıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Meslektaşlarımızın gözaltına alınması ve kıyafetlerinin kriminal incelemeye tabi tutulması halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir. En kısa sürede serbest bırakılmalarını istiyoruz.''

"Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağrı: Gazetecilik suç değildir, serbest bırakın!" haberi, 11 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağrı: Gazetecilik suç değildir, serbest bırakın! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sur'da gözaltına alınan muhabirler için çağrı: Gazetecilik suç değildir, serbest bırakın! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  2. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  3. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  4. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  5. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  6. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  7. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  8. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  9. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  10. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  11. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  12. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  13. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  14. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  15. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  16. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  17. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  18. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  19. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  20. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
Otomotiv Haberleri