Suriye'de hangi örgütler savaşıyor?

Suriye'de hangi örgütler savaşıyor?

Suriye'de hangi örgütler savaşıyor? Büyük devletler Suriye'de hangi örgütlerin terörist, yani meşru hedef olup hangilerinin olmadığına dair görüşmelerde henüz sonuç alamayarak ülkede barışın sağlanmasına yönelik çabaların ilerlemesi önündeki başlıca...

Büyük devletler Suriye'de hangi örgütlerin terörist, yani meşru hedef olup hangilerinin olmadığına dair görüşmelerde henüz sonuç alamayarak ülkede barışın sağlanmasına yönelik çabaların ilerlemesi önündeki başlıca engeli 

Diplomatik sürecin içinde bulunan ülkeler, Birleşmiş Milletler'in (BM) belirlediği üzere IŞİD ve Nusra Cephesi'nin terörist örgüt olduğu ve barış müzakerelerine alınmaması üzerinde uzlaşmış durumdalar.

Ancak beş yıldır devam eden iç savaştaki diğer grupların hiçbiri hakkında bir görüş birliği bulunmuyor. Rakip devletler düşman gördükleri örgütleri kara listeye yazdırmak için mücadele ederken, İran bir noktada listeye ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) eklenmesini, desteklediği örgütlerin ise çıkarılmasını istedi.

Liste üzerindeki anlaşma sağlanamaması geçen ay Cenevre'de başlayan barış görüşmelerinin başlar başlamaz askıya alınmasına neden olan bir engelin ötesinde bir anlam taşıyor.

Suriye'de savaşan taraflar, üzerinde uzlaşılan bir liste olmadığı sürece düşmanlarının terörist olduğunu iddia edip çatışmayı sürdürüyorlar.

Üst düzey Avrupalı bir diplomat, "Listeye Aralık ayından bu yana dokunulmadı. Karşılaştığımız zorluk sahada yüzlerce farklı grubun bulunması ve her gün isimlerini veya bağlılıklarını değiştirmeleri" dedi.

BM Güvenlik Konseyi Aralık ayında oybirliğiyle Suriye'deki iç savaşı bitirmek için uluslararası bir planı kabul etti. Plan Suriye'deki silahlı örgütlerin ve hangilerinin terörist olduğunun belirlenmesini öngörüyordu.

Örgütlerin belirlenmesi konusu 12 Şubat'ta aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin Suriye'de çatışmaların sonlandırılması üzerine mutabık kalmasının ardından tekrar gündemin ön sıralarına geldi.

Batılı ülkeler, Arap ülkeleri ve Türkiye'den diplomatlar, Rusya'nın kendi ülkelerince desteklenen muhalifleri ezmeye çalıştığını, Beşar Esad yönetiminin ise tüm muhalif grupları meşru hedef olarak gördüğünü belirtiyorlar. Rusya Suriye'de hava saldırılarıyla Esad yönetimine destek veriyor.

Batılı bir diplomat, "Bu liste işi Rusya'nın tartışmaları mevzu dışı konulara yöneltmek için kullandığı bir taktik gibi duruyor. Bir süre işe yaradı" dedi.

Suriye'de barış sağlanmasına yönelik BM öncülüğündeki çabaları destekleyen ülkelerden oluşan Uluslararası Suriye Destek Grubu, üye ülkelerden önerileri alıp nihai listeyi oluşturması için Ürdün'ü görevlendirmişti. 

BM Güvenlik Konseyi'nin 18 Aralık'taki toplantısı öncesinde hazırlanan ve Reuters tarafından görülen taslak liste birbirine zıt görüşlerin bir araya geldiği düzensiz bir görünüm arz ediyor. 

Listede birçoğu hem Suriye hem de Irak'ta aktif 163 örgütün adı yer alıyor. Listede ülkeler terörist olarak gördükleri örgütleri işaretlerken, hangileri üzerinde daha fazla görüşülmesi gerektiği hakkında da notlar bulunuyor.

TUTARSIZ LİSTE

Taslak liste, tutarlılıktan uzak bir görünüm sergiliyor. Mısır, Lübnan ve Katar çok sayıda örgütü terörist olarak nitelerken, ABD'nin listesinin Ürdün dışında hiçbir ülkeyle uyuşmadığı görülüyor. Çin sadece üç örgütün adını verirken, Umman, İran ve İngiltere'den hiçbir isim gelmediği görülüyor.

Türkiye ise IŞİD ve Nusra Cephesi dışında sadece YPG, PKK ve KCK'yı terörist olarak niteliyor. Türkiye YPG'yi PKK'nın bir uzantısı olarak görürken, Türkiye'nin dışında bir tek Katar YPG'yi terörist olarak niteliyor. 

Jund el Aksa örgütü ABD, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin terörist listesinde yer alırken, Rusya, Mısır ve Lübnan'ın listesinde yer almıyor.

Washington, Suudi Arabistan'ın desteklediği ve Riyad'ın barış görüşmelerinde görmek istediği Ahrar üş Şam ve Ceyş ül İslam örgütleri üzerinde görüşmelerin sürmesini istiyor. Fransa iki örgütü de terörist olarak görmüyor.

Diplomatlar kapalı kapılar ardında görüşmeleri ise didişme olarak niteliyorlar.

Mısır'ın terörist listesinde ise İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif'i hiddetlendiren bir isim yer alıyor. Kahire Esad'ı destekleyen İran Devrim Muhafızları'nın İran dışındaki birimi Kudüs Gücü'nü terörist örgüt olarak niteliyor.

Batılı bir diplomat, "Zarif İran'ın CIA'i de listeye eklemeyi teklif edebileceğini ima etti" diyor.

Basra Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkelerinden üst düzey bir kaynak, Suriye'deki cephelerde savaşan 8 ile 10 arasında temel örgüt olduğunu, ayrıca bunlara ek olarak 50 ile 150 arasında "yarı derecede önemli" örgütün ve tek amacı hayatta kalmak olan 1,200 silahlı grup bulunduğunu belirtti.

Yetkili, "Etrafta gezinen atomlara benziyorlar. En büyük 10 grup ise ihtiyaçları doğrultusunda atomları yutan kara deliklere benziyorlar" dedi ve Kudüs Gücü ve Lübnanlı Hizbullah'ın cepheyi derhal terk etmemesi halinde listeye alınması gerektiğini belirtti.

"Suriye'de hangi örgütler savaşıyor?" haberi, 19 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Suriye'de hangi örgütler savaşıyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriye'de hangi örgütler savaşıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri