Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı?

Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı?

Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı? Suriyeli Kürt silahlı hareketlerine ilişkin bu güne kadar çok değişik şeyler yazıldı. Özellikle PYD’nin çok hareketli siyasal duruşunu Suriyeli Kürt siyasi hareketlerine ilişkin kafaları karıştırdı. PYD ve diğer Kürt...

Suriyeli Kürt silahlı hareketlerine ilişkin bu güne kadar çok değişik şeyler yazıldı. Özellikle PYD’nin çok hareketli siyasal duruşunu Suriyeli Kürt siyasi hareketlerine ilişkin kafaları karıştırdı. PYD ve diğer Kürt örgütleri Suriye sahasında ne kadar egemenler ve gerçekte ne yapmak istiyorlar. Suriye devlet güçleriyle savaşacaklar mı yoksa bir anlaşma sağlanıp birlikte yaşam yolu yeniden oluşturulacak mı?

Son günler de özellikle Kamışlı kenti civarında Kürt silahlı güçleriyle Suriye devlet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların meydana geldiği belirtiliyor. Daha önce de benzer çatışmalar kimi zamanlar yaşanmış ancak bir biçimde sonlandırılarak ortak düşmana karşı tavır alınabilmişti.

Özellikle Türkiye sınırının sıfır noktasında ki 3 kasabada (Tel Abyalt, Rasul Al Ayn ve Ayn AL Arab) tamamen kontrolü elinde bulunduran Kürt silahlı güçleri, bu bölgenin civarında ki diğer kimi bölgelerde de kontrolü ele geçirmek için askeri operasyonlar düzenlemektedirler. Kamışlı Suriye Kürtleri açısından önemli bir bölgedir. Nüfusun önemli oranda Kürtlerden oluştuğu Kamışlı kentinde Suriye ordu birlikleri ve gönüllü vatan savunma birlikleri beş yıllık süreçte kontrolü sağlamaktadırlar. Bazı bölgelerin de zaman zaman kontrol Kürt güçlerinin eline geçmiş olsa da Kamışlı Suriye ordusunun kontrolünde kaldı. Bölgede yaşayan Kürt halkını silahlandıran Suriye devleti, diğer silahlandırdığı kesimler gibi Kürt silahlı gruplarına da desteğini hiç kesmedi. Bu desteklerle Kürt silahlı grupları bölgede etkin olarak bulunan IŞİD’a karşı ciddi kazanımlar elde ettiler ve yaşam alanlarını savundular.

FEDERASYON AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu başarılardan sonra geçtiğim ay kurduklarını iddia ettikleri federasyon açıklaması Suriye devleti ile iplerin gerilmesine neden oldu. Nüfusu yaklaşık olarak 200 bin kadar olan 3 kasabanın tamamen kontrolünü elinde bulunduran Kürt güçlerinin Federasyon açıklaması, reel olmaktan çok siyasal bir tavır olarak algılandı. Suriye halkının Emperyalizme ve gerici güçlere verdiği yeniden var olma mücadelesinde, Kürtlerin bu açıklaması bir biçimde bu mücadeleyi sekteye uğratma girişimi olarak görüldü. Özellikle devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalar bu açıklamaya karşı tepkileri açıkça ifade ederek, tanınmadığı vurgulandı.

Şam'da görüştüğüm yetkililerin neredeyse tamamı Kürt silahlı hareketinin Federasyon açıklamasına ciddi tepkilerin olduğunu göstermekteydi. Ancak yoğun tepkiye rağmen yaşanılan bu riskli süreçte askeri bir müdahalenin de doğru bulunmadığı ifade ediliyordu. Özellikle askeri yetkililer Suriye ordusunun buna asla izin vermeyeceğini çok sert biçimde belirtiyorlardı. Tüm tepkilere rağmen hemen her kesim şimdiki süreçte askeri bir müdahaleyi düşünmediklerini açıkça yansıtıyorlardı.

BAAS PARTİSİ YENİDEN ÖRGÜTLENECEK

Yaklaşık 30 bin civarında bir savaşçıya sahip olan ve bütün bir halkı askerleştiren Kürt silahlı yapısının bu tavrında ısrarlı olmayacağı düşüncesi genel olarak hakim. Siyasi çevrelerde ise Suriye’nin artık eski Suriye olmayacağı, devlet yapılanmasının yeniden ele alınması gerektiği düşüncesi var. BAAS partisinin Arap partisi olmaktan çıkıp herkesi kapsayıcı bir içerikle yeniden örgütlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Suriye halkını oluşturan tüm bileşenlerin kendini ifade edeceği bir devlet yapılanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Suriye sosyalistlerinin ise önümüzdeki süreçte daha etkin olacakları bekleniyor.

SURİYE DÜŞMANLARININ İŞİNE YARAR

Kürtlerin Federasyon açıklamalarını Suriye’ye ihanet olarak görenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Özellikle Suriye halkının emperyalizme ve gericiliğe karşı yaşam mücadelesi verdiği bu süreçte böylesi bir tavrın Suriye devletini zayıflatmaya dönük fırsatçı bir tavır olduğunu belirterek asla desteklemiyor. Ağırlıklı olarak Ulusalcı kesim tarafından seslendirilen bu tepkinin zamanla oturacağı ve çözüm odaklı biçimleneceği beklentisi var. Ancak hemen her kesim birlikte yaşam şansının sonuna kadar zorlanması gerektiği noktasında ısrarlılar.

Küresel cihatçı güçlere karşı kesin bir zafer elde edilmeden olası bir çatışmanın her iki tarafı da ciddi olarak yıpratacağı ve şimdiye kadar Suriye coğrafyasında yaşanmayan etnik bir çatışmanın kıvılcımlarını ateşleyebileceği uyarısında bulunuyor. Böylesi bir çatışmanın Suriye düşmanlarının işine yarayacağı belirtilirken herkesin temkinli olması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca bölgede aldığım özel bilgiler içerisinde Suriye devletinin Kürt askeri hareketi ile iletişim zeminini aradığı bilgisi de var. Karşılıklı sağlanacak bu iletişim önemli bir adım olacak ve beklide Suriye’nin geleceğinin planlanmasında ciddi bir misyon üstlenecektir.

"Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı?" haberi, 21 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriyeli Kürtler devletle savaşacak mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri