Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere ve Fransa basınında

Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere ve Fransa basınında

Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngilter... Times gazetesi haberi "Erdoğan oylarını satın almak için 2.7 milyon Suriyeliye vatandaşlık öneriyor" başlığıyla verirken,The Daily Telegraph gazetesi de "Türkiye’nin Suriyelilere vatandaşlık teklifi AB anlaşmasını tehlikeye...

Times gazetesi haberi "Erdoğan oylarını satın almak için 2.7 milyon Suriyeliye vatandaşlık öneriyor" başlığıyla verirken,The Daily Telegraph gazetesi de "Türkiye’nin Suriyelilere vatandaşlık teklifi AB anlaşmasını tehlikeye atıyor" yorumunu yaptı.

Times gazetesinin haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tabanını güçlendirmeye çalıştığını" ifade ederken şimdiye kadar biri Suriyeli genç piyanist, diğeri de başarılı bir üniversite öğrencisi olmak üzere yalnızca iki Suriyeliye vatandaşlık verildiğini hatırlatılıyor.

Times ayrıca, 20112de iç savaştan kaçıp Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin, vatandaşlık için gerekli kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olma koşulunu da yakında yerine getirmiş olacaklarına dikkat çekti.

Erdoğan'dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

Haberde, "Türkiye’deki mültecilerin Lübnan ve Ürdün gibi diğer komşu ülkelere kıyasla çok daha yüksek yaşam standartları ve daha fazla özgürlükleri var. Vatandaşlık –ve seçmen olma hakkı- verilmesi yönünde atılan adım, Erdoğan'ın rakiplerinin uzun zamandır kaygılandığı bir meseleydi. Ana muhalefet partisi CHP, tüm Suriyeli mültecileri geri gönderme vaadinde bulundu" dendi.

Gazete, 2013'te CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin'in on binlerce Suriyeli sığınmacının 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldığı' iddiasını da aktarıyor.

2013'ün sonlarından itibaren Türkiye’de ikamet eden üç çocuk babası Suriyeli Anwar Mohammed gazeteye Erdoğan'ın sözleriyle ilgili, "Bence bu iyi bir adım, Ama hala Türkçe konuşamayan Suriyeliler için çok zor olacak. Hükümet, Suriyeliler ile Türkler arasında ilişkileri geliştirmedi" diye konuştu.

Times, ülkedeki Suriyelilere ilişkin şunları aktardı: "Türkiye'de olanlar için hayat son 18 aydır daha zor. Birçoğu özel izin olmadan seyahat edemiyor ve çalışma vizesi almakta zorlanıyor. Türkiye'deki en az 400 bin Suriyeli çocuk okula gitmiyor, çoğu tekstil atölyelerinde, tarlalarda çalışıyor."

Üç yıldır Şanlıurfa'da ikamet eden Mothana el Essa adlı Deyr ez Zor'lu bir sığınmacı da "Birçok kişi bu adımdan memnun olacak. Ama bizi vatandaşlıktan daha çok endişelendiren bir sürü mesele var" dedi.

'AB anlaşması tehlikeye girer'

Daily Telegraph da, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin, Avrupa'ya göç akınının durdurulması için Ankara ve Brüksel arasında varılan anlaşmayı tehlikeye atabileceğini yazıyor.

Gazetenin haberinde şu ifadeler var:

"(Erdoğan'ın) sözleri, bu yıl Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan göçmen anlaşmasının uygulanabilirliğine dair şüphe uyandırıyor. Türkiye, mali yardım, AB üyelik görüşmelerinin hızlandırılması ve Schengen bölgesinde vize serbestisi karşılığında insan kaçakçılarına karşı mücadele sözü verdi. Anlaşmadan bu yana Yunan adalarına ulaşan göçmen sayısında yüzde 90'dan fazla düşüş yaşandı."

"Giderek büyüyen milliyetçi fraksiyonları uzaklaştırmaya çalışan Avrupa, Türk vatandaşlığı alan Suriyelilere vizesiz seyahat hakkı vermekte tereddüt edebilir."

"Suriyelilere vatandaşlık vermek, Türk halkı arasında da hoş karşılanmayabilir. Erdoğan'ın açıklamasından sonra 'Ülkemde Suriyeli istemiyorum' etiketi Twitter'da yükselmeye başladı."

"Muhalifler, Erdoğan'ı Suriyelilere vatandaşlık dolayısıyla seçme hakkı vererek iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne destek kazandırma girişiminde bulunmakla suçluyor."

'TÜRKİYE ONLARIN DA YURDU'

Fransa'nın Direct Matin gazetesi de Erdoğan'ın 'Suriyelilere vatandaşlık' haberini, 'Suriyeli dostlarımıza, eğer isterlerse, Türk vatandaşlığı edinme fırsatı sunarak yardım edeceğiz. Türkiye eşit ölçüde onların da yurdu.' şeklinde duyurdu.

13621563_10154322182121974_1039154140_o.jpg

"Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere ve Fransa basınında" haberi, 04 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere ve Fransa basınında haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere ve Fransa basınında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  2. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  3. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  4. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  5. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  6. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  7. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  8. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  9. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  10. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  11. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  12. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  13. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  14. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  15. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  16. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  17. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  18. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  19. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  20. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
Gündem Haberleri