Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek?

Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek?

Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek? CHP PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, güvenliği konusunda tartışmalar olan seçim sistemi SEÇSİS'in ne zaman bağımsız uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından güvenlik testinden geçirileceğine ilişkin bir soru önergesi verdi. Sezgin...

CHP PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, güvenliği konusunda tartışmalar olan seçim sistemi SEÇSİS'in ne zaman bağımsız uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından güvenlik testinden geçirileceğine ilişkin bir soru önergesi verdi. Sezgin Tanrıkulu, “SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?'' diye sordu.

YUNANİSTAN VAZGEÇMİŞTİ

Tanrıkulu'nun, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istediği önerge şu şekilde:

Uzun zamandan beri Yüksek Seçim Kurulunun kullanmış olduğu sistem ve sistem güvenliği hakkında kamuoyunda ciddi tartışmalar mevcuttur. Türkiye’de kullanılan SEÇSİS seçim sitemine benzer sistemlerin Yunanistan’da kullanılmış olduğu ve seçim güvenliği tartışmalarından dolayı bu sistemlerin kullanılmasından vazgeçildiği bilinmektedir. Ayrıca bu tip seçim sistemi kullanılan birçok ülkenin, özel kriptolama tekniklerini kendisin,  geliştirdiği ve sisteme dışarıdan müdahalenin önünü kesildiği bilinmektedir. Bilgisayar üzerinden işlem gören seçim sistemleri ana terminal Linüx sistemden çalışmakta, ilgili Seçim Kurullarında da giriş yapılan bütün terminaller Linux kullanmaktadır. Ancak, Türkiye’deki seçimlerde, ilçe seçim kurullarının kullandığı Windows XP üzerinden işlem görmektedir ve Windows ortamında yapılan girişlerin tüm dünyada güvenli olmadığı bilinmektedir.

Bu bağlamda;

1.    7 Haziran - 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra SEÇSİS sistemi üzerinde bir güvenlik araştırması yapılmış mıdır?

2.    Kullanılan programın güvenlik portalını oluşturan yazılımın incelemesi yapılmış mıdır? Konu ile ilgili alternatifler hususunda çalışmalar yapılmakta mıdır?

3.    Güvenlik portali üzerindeki yaşanan tartışmalar dikkate alınıp bu konuda inceleme yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir?

4.    Yazılımın açık kaynak kodları siyasi partilerin incelemesine açılacak mıdır?

5.    Seçim sonuçlarının girişinden sonra datalar üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığını tespiti için kullanılan yöntemler nelerdir?

6.    Tüm vatandaşlarımızın kendi sandıklarını anında kontrol edebilmesini ve seçim sonuçlarının şeffaf bir şekilde izlenmesini sağlamak amacıyla, yapılacak olan referandum seçimleri ysk.gov.tr sitesinden yayınlanacak mıdır?

7.    Türkiye genelinde şaibe uyandıran 1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçlarının yüklendiği Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi-SEÇSİS’te kullanılan ana yazılım sistemine giriş ve müdahale yapılabilmesi için güvenlik şifreleri hangi yetkililerde bulunmaktaydı? 1 Kasım 2015 günü SEÇSİS giriş şifreleri kimler tarafından kullanılmıştır?

8.    Yüksek Seçim Kurulu’nda SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin güvensiz olduğu ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddiaları doğru mudur?

9.    İddia doğru ise, bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?

10.  Önceki dönemlerde, SEÇSİS ile ilgili olarak verilen bir yazılı soru önergesine gelen yanıtta, “SEÇSİS CMMI 3.seviyesinde sertifikasyona sahip HAVELSAN uzman personeli ile Başkanlığımız teknik personelinin ortak çalışması sonucu gerçekleştirilmiş özgün ve milli bir yazılımdır'' ifadeleri basına yansımıştır. Ancak, SEÇSİS’in UYSM sertifikasyonunun neden bulunmadığı sorusuna yanıt verilmediği göz önüne alındığında, SEÇSİS’in UYSM sertifikasyonunun bulunmamasının gerekçesi nedir? UYSM sertifikasyonu olmayan ve denetime açık olmayan SEÇSİS’e isteyen bir kişinin girip seçim sonuçlarını istediği gibi değiştirebilmesinin önüne nasıl geçilmektedir?

11.  SEÇSİS’e bilgi girebilen kurum personeli dışında belirtilen “geçici seçim personeli’ kimlerdir? Seçim zamanı SEÇSİS’in çok daha fazla kişiye açılması ile artan güvenlik zaafının önüne nasıl geçilecektir?

12.  SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?

"Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek?" haberi, 26 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tanrıkulu: SEÇSİS ne zaman test edilecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:29 Galatasaray-Pendikspor Maçı: Liderlik Koltuğu İçin Kritik Karşılaşma Öncesi Heyecan Dorukta
  2. 14:25 Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: 8 Şüpheli Yakalandı, Büyük Miktarlarda Uyuşturucu Ele Geçirildi
  3. 14:22 Trabzonspor, Yıldız Transfer İçin Hazırlıklara Başladı: Olympiakos'un Fortounis'i Radarında!
  4. 14:17 İzmir'de Şiddetli Yağışın Ardından Foça Açıklarında Hortum Oluştu
  5. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  6. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  7. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  8. 14:00 İzel-Çelik-Ercan grubu birleşmişti! O grup yeniden dağıldı!
  9. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  10. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  11. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  12. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  13. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  14. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  15. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  16. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  17. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  18. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  19. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
  20. 13:31 Tüketiciyi Koruma Adına Sert Müdahale: Reklam Kurulu Yanıltıcı Reklamlara Büyük Cezalar Kesti!
Politika Haberleri