Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları

Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları

Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in ki... Cüneyt Ayral“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış. İkisi de Halil Bezmen’in son kitapları...Halil Bezmen’in yazarlık serüveninin hemen hemen...

Cüneyt Ayral
“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış. İkisi de Halil Bezmen’in son kitapları...

Halil Bezmen’in yazarlık serüveninin hemen hemen ilk gününden beri tanığı olduğum için, okurların söyleceklerimi dikkate alacağını umuyorum.

Bezmen, örselenmiş bir adamdır.

Çok iyi bir tahsil görmüştür, kaç dili çok iyi bildiğini bilmiyorum, ama Fransızcayı, Almancayı, İngilizceyi ana diline yakın değerde kullanabildiğini biliyorum, muhtemeldir ki İtalyancayı, Osmanlıcayı ve Rumcayı da, Latinceyi bildiği kadar biliyordur. Ciddi bir kütüphanenin sahibidir, bunun birebir tanığıyım, çünkü bazı kitaplarının özel ciltlerini Paris’te ben yaptırmıştım.

unnamed-(1)-012.jpg
Fotoğraf: Cüneyt Ayral

İş adamıdır!

Türkiye’nin yok edilen önemli bir sanayi kuruluşunu, Mensucat Santral’ı başarı ile yönetmiş, ama sermayenin el değiştirmeye başladığı dönemlerde özgüveninin ona yaptırdığı yanlışlarla yok olup gitmiştir.

Yok olması bir yana, devlet tarafından suçlanmış, ülkesinden kaçmak zorunda kalmış, ABD’de tutuklanmış, hapis yatmış ve devletler arası suçlu değişimi ile geri gelmiştir, ne var ki mahkemelerinin (bildiğim kadarı ile) hepsinden beraat etmiştir.

Etmiştir etmesine ama, lekeyi temizlemek güçtür! Bunun sıkıntısını yıllarca çekmiştir, hâlâ çekip çekmediğini ise bilmiyorum, çünkü birkaç yıldır uzak kaldık, görüşüp sohbet edemiyoruz.

Halil Bezmen’in ilk kitapları kendisi ile hesaplaştığı kitaplardır. Hem kendisi, hem de yakın çevresi ile hesaplaşmıştır bu ilk kitaplarında.

“Kendime İtiraflarım'' adını verdiği kitabı, felsefeye merakı olanların okuması gereken önemli bir eserdir. Çok öznel olmasına karşın, bir yaşamın öğrettiklerinin bilgece yazılmış bir özetidir bu kitap.

Bezmen, “Hayatını Boynunda Taşıyan Adam'', “Barbaros Sevgilim'' ve “Estergon Kalesi'' kitapları ile tarihi roman yazmaya başlamıştır. Bunlar arasında “Barbaros Sevgilim'' hem anlatımı, hem de edebi değeri açısından benim gözdelerim arasındadır. Önem verdiğim bir kitaptır.

Gelelim son iki kitabına...

Halil Bezmen yaşamakta olduğu ülkenin farkında olan aydın bir adamdır. Sohbetlerinde acımasızdır, sert eleştirileri ile insanı köşeye sıkıştırmaya bayılır. Çok zeki olduğu için, tartışmalarda, onun kadar bilgili olsanız da, elinden kurtulmak kolay değildir. Ancak bu son iki kitabı ile artık “uysallaştığını'' anlıyoruz. Öte yandan edebiyat açısından da hayli yol aldığını ve “yetkin yazarlığını'' kanıtladığını da görebiliyoruz.

unnamed-(2)-007.jpg
Fotoğraf : Dilara Kutay

Bezmen bu iki kitabı yazmadan önce çok kapsamlı ve ciddi bir okuma sürecinden geçtiğini hissettiriyor okuruna. Bunu yaparken Türkiye’nin siyasi gelişmelerini de çok yakından izlemekte olduğunu da belli ediyor.

Geniş kültürü, yaşam deneyimi, değerlendirme ustalığı ve felsefeye olan bağımlılığı bu iki kitabında iyiden iyiye ortaya çıkıyor.

Kitaplar hakkında pek ip ucu vermekten yana değilim, ancak Osmanlı Tarihi’nin, resmi tarih anlayışı dışında ele alınmış kesitlerinden bugünü değerlendiren iki romanla, iki tarihi romanla karşı karşıya olduğunuzu söylemekle yetineyim.

Zeki, bilge ve yetenekli bir yazarın kaleminden çıkmış bu iki kitapla buluşursanız, onları okursanız eğer, bugün Türkiye’de yaşamakta olduklarınızın kökenini, nedenini çok rahat kavrayabilir ve değerlendirebilirsiniz.

unnamed-017.jpg
Fotoğraf: Rengin Suar

Elbette, bu iki kitabı devlet erkânının da okumasını ve ders almasını çok isterim, ama ne yazık ki Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın İbrahim Müteferrika’ya kurdurduğu matbaanın bastığı ilk kitapları da Osmanlı devlet erkânı okumamıştı, bunu da Halil Bezmen’den öğreniyoruz...

0000000629199-1.jpg0000000677912-1.jpg

“İsyan ve Aşk'', Müptela Yayınları 2015, diğeri ise “Lale, Kan ve Şehvet'' o da aynı yayınevinden 2016'da yayınlanmış.

"Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları" haberi, 27 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarihten ders almak ya da Halil Bezmen'in kitapları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  2. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  3. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  4. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  5. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  6. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  7. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  8. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  9. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  10. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  11. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  12. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  13. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  14. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  15. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  16. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  17. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  18. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  19. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  20. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
ABC Kitap Haberleri