Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş üssü!

Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş üssü!

Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş ü... IŞİD'e katılmak Antep'e gelen militanların hangi ağ üzerinden sınırdan geçirildiği ve örgüte katılımlarının sağlandığı, emniyet tarafından yapılan telefon dinlemeleriyle ortaya çıktı. DİHA'nın haberine göre, kalınan...

IŞİD'e katılmak Antep'e gelen militanların hangi ağ üzerinden sınırdan geçirildiği ve örgüte katılımlarının sağlandığı, emniyet tarafından yapılan telefon dinlemeleriyle ortaya çıktı. DİHA'nın haberine göre, kalınan otellerden ticari taksiye kadar geniş bir ağ üzerinden yürütülen geçiş ağı, Türkiye'den alınan bir telefon hattıyla çalışan "iletişim bürosuna" bağlı çalışırken, buradan şifre almayanların sınırdan geçirilmediği de kayıtlarla ortaya çıktı. 

IŞİD'e katılmak isteyenlerin ilk olarak "iletişim bürosu" olarak tabir edilen bir numarayı aradıkları ve sonrasında geçiş için kurulan ağla irtibata geçtikleri telefon görüşmelerine yansıdı. 16 Aralık 2014'te gerçekleşen bir görüşmede, "X erkek şahıs" olarak kayıtlara geçen bir kişi, bu yapılanmanın içerisinde yer alan Uğur Mazlu isimli bir kişiyi aradı. Ankara'dan geldiklerini söyleyen Mazlum, karşısındaki şahsa 5 kişi olduklarını ve Suriye'ye geçmek istediklerini söyledi. 
Ancak karşıdaki kişinin "İletişimi aradınız abi. İletişimin numarası var, onları aradınız mı?" diye sorması üzerine Mazlu, "Ebu İbrahim'i aramıştım" yanıtını verdi. 

Ancak karşıdaki şahıs, geçişler için söz konusu ismin değil "iletişim bürosunun" aranması gerektiğini yönünde uyarıda bulunarak şöyle yanıt veriyor: 
X erkek: Abi o değil. Şimdi beni kim arıyor biliyor musun? Beni iletişim bürosu var, onlar beni arıyorlar. Sizin telefon numaranızı bana gönderiyorlar ve benim telefon numaramı size gönderiyorlar. Çünkü ben aramızda onla bir şifre var, onlar söylerse ben sizi kabul edebilirim."

Bunun üzerine karşıdaki şahıs, Mazlu'ya iletişim bürosu olarak 0537 ile başlayan ve Türkiye hattı olan ancak şu an kullanılmayan bir telefon numarası vererek, "iletişim bürosu" ile yapılacak olan görüşme sonrasında verilecek şifre ile geçişlerin kabul edilebileceğini söyledi. 

Geçiş için havayolu ya da karayoluyla IŞİD'e katılmak için Antep'e gelenlerin, geçişleri sağlanıncaya kadar kimi otellerde konaklattırıldıkları da söz konusu tape kayıtlarına yansıdı. 

20 Kasım 2014 günü, Oleksandr Pushchuk ismine ve İstanbul'un Bağcılar ilçesinde bir adres üzerine kayıtlı olan bir telefondan IŞİD'in emiri olduğu belirtilen Balı arandı. Numarasını Ebu Haris isimli birinden aldığını söyleyen şahıs, Balı'ya 11 kişi olduklarını ve Antep'te Murat Otel'de olduklarını söyledi. Bu sırada karşıdakine "Rus musun" diye soran Balı, otelde geçiş için bekleyenlerin yanına birini göndereceğini ve onun aracılığıyla sınırdan geçirileceklerini söyledi. Bunun için de kendisini arayan şahıstan kaldığı odanın numarasını istedi. 203 yanıtını alan Balı, otelin "Büyük Murat mı ya da küçük Murat mı?" olduğunu sorarken, Büyük Murat Otel yanıtını aldıktan sonra kısa bir süre sonra gelecek kişinin ilk olarak 5 kişiyi ardından da geriye kalan 6 kişiyi alarak sınırı geçireceğini söyledi. 

Bu ağ üzerinden sınır hattına kadar ulaşan IŞİD'lilerin büyük bir bölümü doğrudan kuryeler aracılığıyla sınırdan geçirilerek, Balı'ya ya da onunla birlikte hareket eden diğer çete üyelerine ulaştırıldı. 
Bu geçişler için kimi zaman ise sınırın sıfır noktasındaki köylerde doğrudan Balı'ya çalışan Kuşçu Mehmed'in evi kullanıldı. Yine Ankara'dan geldiğini belirterek Balı'yı arayan Sedat Yener isimli bir şahsın da İbrahim'in arkadaşını olduğu, Antep'e geldiği ve sınırı geçmek istediği içeriğine yönündeki görüşmesi de kayıtlara girdi. Balı, kendisini arayan bu kişiden Elbeyli'ye bağlı Beylerbeyi köyündeki Kuşçu Mehmed'in evine geçmesini istedi. 

18 Kasım günü gerçekleşen o görüşmede kayıtlara şu şekilde geçti: 

"Sedat Yener: Elbeyli'nin neresine geleyim?
Balı: Neresini biliyon abi?
Sedat Yener: Vallaha hemen hemen her tarafını biliyorum ya.
Balı: Beylerbeyi.
Sedat Yener: Elbey köyünde de gelebilirim ama geçen hatırlarsan mezarlık için konuşmuştuk, orada jandarma çevirdi bizi, mezarlık olmasında. 
Balı: Beylerbeyi'nin oraya gel abi, Beylerbeyi'ni biliyon mu?
Sedat Yener: Beylerbeyi köyünü biliyorum.
Balı: Evet. Kuşçu Mehmed'in direk evine git abi. 
Görüşmede ismi geçen Kuşçu Mehmed, söz konusu tape kayıtlarında onlarca kez ismi geçen DAİŞ kuryelerinden birisi. Öyle ki kimi zaman lojistiklerin geçirilmesinde, kimi zaman giriş çıkışlar için yapılan birçok görüşmede Kuşçu Mehmed'in ismi sık sık geçiyor."

"Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş üssü!" haberi, 01 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş üssü! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Telefon kayıtlarıyla IŞİD'in Türkiye geçiş üssü! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  2. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  3. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  4. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  5. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  6. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  7. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  8. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  9. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  10. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  11. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  12. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  13. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  14. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  15. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  16. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  17. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  18. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  19. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  20. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
Gündem Haberleri