THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmeye zorladı!

THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmeye zorladı!

THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmey... Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, IŞİD’in Atatürk Havalimanında gerçekleştirdiği bombalı terör saldırısının sabahında çalışanları, kan kokuları ve yıkıntılar arasında çalışmaya zorladı. Olayın şokunu bile henüz...

Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, IŞİD’in Atatürk Havalimanında gerçekleştirdiği bombalı terör saldırısının sabahında çalışanları, kan kokuları ve yıkıntılar arasında çalışmaya zorladı. Olayın şokunu bile henüz üzerinden atamayan hosteslerden de şirket politikası gereği denilerek gülümseyerek hizmet etmesi istendi. İşyeri Hekimi Uzman Doktor Gökmen Özceylan, çalışanların en az 15 gün dinlendirilmeleri gerektiğini, böyle bir travma altında uçuş güvenliğinin sağlanamayacağı uyarısında bulundu.

PATLAMA SONRASI ÇALIŞMA DAYATMASI

Evrensel'den Sinem Uğurlu'nun haberine göre, Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde 28 Haziran gecesi gerçekleşen bombalı saldırının ardından 45 kişi yaşamını yitirmiş, 230’u aşkın kişi de yaralanmıştı. Ancak, bu katliamın sabahında bile uçuşlar devam etti, THY çalışanlarına çalışma dayatması yapıldı. Patlamanın gerçekleştiği gece sabaha karşı saat 06.12’de THY’den çalışanlarına gönderilen şu mesajla çalışanlar uçuşa çağrıldı: “Atatürk Havalimanında uçuş operasyonunun normale dönmesi nedeniyle ekip planlama başkanlığı tarafından herhangi bir görev değişikliği tebliğ edilmeyen ekiplerimizin planlı görevlerini gerçekleştirmek üzere zamanında görev başı yapmaları gerekmektedir.''

''KAN KOKUSU ARASINDA UÇUŞA GİTTİK’

Gazetemize konuşan bir THY kabin memuru, sabah saatlerinde uçuş için gittiği havalimanındaki atmosferi şu sözlerle anlattı: “Gittiğimde her yer yıkılmış, camlar kırılmıştı. Savaş alanı gibiydi. Kan kokusu vardı havada. O kokunun ve bu atmosferin içinden geçerek uçuşa gittik.''

THY: YOLA DEVAM EDİYORUZ

Görüştüğümüz kabin memuru, çalışanlar ekip odasındayken THY yönetim kurulu üye ve yetkililerinin gelip,  “Sizinle gurur duyuyoruz, saatler sonra bile gelip çalıştınız. Yola devam ediyoruz. Brüksel patlamasından sonra uçuşlara ara verilmişti. Ama biz profesyoneliz. THY dünyanın en iyi markaları arasında'' dediğini iddia etti ve bu sözlerin ardından uçuşa gitmelerinin istendiğini söyledi.

''ZANGIR ZANGIR TİTREYEREK GİTTİM GELDİM UÇUŞA’

Uçağa bindiklerinde herkesin suratının buz gibi olduğunu ama kendilerinden mutlaka gülmelerini ve güler yüzlü bir şekilde hizmet vermelerinin istendiğini öne süren kabin memuru, “Zaten sabaha kadar haberleri izledik. Çünkü patlamanın olduğu yer bizim de en çok kullandığımız geçiş noktasıydı. Sürekli telefonlar geldi tanıdıklarımdan, iyi misin diye. Uçuşlarımız iptal mi değil mi bilmiyorduk sabah saatine kadar. Bu durumda, hiç uyumadan çağrıldık ve uçuşa gittik. Elim ayağım zangır zangır titreyerek gittim geldim uçuşa'' diye konuştu. 

BRÜKSEL’DE 12 GÜN UÇUŞLAR İPTAL EDİLMİŞTİ

Brüksel Havalimanında 22 Mart’ta gerçekleştirilen saldırının ardından 12 gün boyunca havalimanı kapatılmış, uçuşlar gerçekleştirilmemişti.

''ÇALIŞMAYA ZORLAMA UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATAR’

Konuyla ilgili görüştüğümüz İşyeri Hekimi Uzman Doktor Gökmen Özceylan, bu tip patlama, büyük çaplı ölümlü olaylardan sonra en az 15 gün çalışanların dinlendirilmesi gerektiğini ifade etti: “Çünkü olaydan 15 gün sonra travmatik stres süresi başlar. Buna ansiyatik bozukluklar diyoruz. En önemli belirtisi de uykusuzluk. Uykusuzluk iş güvenliği ve can güvenliği açısından önemlidir. Çünkü, burada çalışanlar insanlar başka insanların da güvenliğinden sorumlu Uykusuzluk, uçuş güvenliğini riske atar. Böyle bir travmanın içinde, uçuş güvenliğini sağlamaları mümkün değil.''  

Bu olayın hemen ardından çalışanları uçuşa çağırmanın tartışmasız yanlış olduğunu ifade eden Özceylan, “15 gün dinlendirilmeli ve bu süreçte iyi bir rehabilitasyondan geçirilmeli çalışanlar. Ondan sonra yavaş yavaş iş yerine dönmesi, kabullenerek mücadele etmesi gereken durum. Kişinin kendini hazırlayarak, kendi isteğiyle gitmesi başka bir şey, olayın ertesi sabahı çalışma dayatması altında gitmesi başka bir şey'' dedi.

''KALICI HASARLAR OLUŞABİLİR’

Bu süreçte bunlar yapılmadan çalışan işe zorlanırsa, 3 aydan sonra kalıcı hasarların olabileceğini belirten Özceylan, “Posttravmatik stres bozukluğu oluşabilir. Uyku bozukluğuna ek olarak organik bozukluklar da oluşabilir'' dedi.   

Bu tür durumlarla baş etme yönteminin de gizlememek, durumu paylaşmak olduğunu ifade eden Özceylan, “Yönetimin hemen işe başlama kararında, çalışanlar bu tür streslerini paylaşamıyorlar. Olay geçmiş, bitmiş gibi oluyor. Ancak uykularında, rüyalarında stres yoğunlukları çok daha yüksek olabiliyor'' dedi.
 

"THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmeye zorladı!" haberi, 06 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmeye zorladı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. THY, kan kokusu geçmeden çalışmaya ve gülmeye zorladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  2. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
  3. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
  4. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
  5. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
  6. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
  7. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
  8. 14:45 Futbol Efsanesi Romario, 15 Yıl Aradan Sonra Sahalara Geri Dönüyor
  9. 14:41 BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında Yükselişte
  10. 14:35 İsrail'in İran'a Karşı Misilleme Planı İptal Edildi: Gerilim Devam Ediyor
  11. 14:31 Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri
  12. 14:22 Rizespor'un Genç Yıldızı Dal Varesanovic: Avrupa Yolunda Kararlı Adımlar!
  13. 13:43 Monica Lewinsky, siber zorbalık konusundaki deneyimlerini paylaşmak için İstanbul'a geliyor
  14. 13:42 İran ABD ile ilgili açıklama yaptı
  15. 13:42 Son dakika: Bakan Yerlikaya, "Mahzen-28" operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurdu
  16. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  17. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  18. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  19. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  20. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
Gündem Haberleri