TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit ediyor

TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit ediyor

TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit... Makine Mühendisleri Odası restoranlarda yer alan mutfak bacalarının havalandırma ve filtre sistemlerinin yetersizliğinin halk sağlığını tehidt ettiğine yönelik bir açıklama yaptı. İl, ilçe, belediyelereine çağrı yapılarak...

Makine Mühendisleri Odası restoranlarda yer alan mutfak bacalarının havalandırma ve filtre sistemlerinin yetersizliğinin halk sağlığını tehidt ettiğine yönelik bir açıklama yaptı. İl, ilçe, belediyelereine çağrı yapılarak konu hakkında önlem alınması çağrısı yaptı. 

Makine Mühendisleri Odası'nın açıklaması şu şekilde; 

İstanbul Seyrantepe Sanayi Mahallesi Eski Büyükdere Caddesi'nde bir siyasi partinin de yer aldığı iş merkezinde restaurant bacasından kaynaklanan yangın; restaurant ve endüstriyel mutfak bacalarının neden olduğu veya olabileceği tehlikeleri bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Restaurant ve endüstriyel mutfaklarda yapılan pişirme işlemlerinde ortaya çıkan yağ ve yemek buharları kent yaşamında büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Yangın ve zehirlenmeler bu tehlikelerin başında gelmektedir.  

Pişirme işlemleri sırasında ortaya çıkan yağ ve yemek buharlarının havalandırma kanallarında birikerek ısının de etkisi ile yanması binalarda yangın riski oluşturmaktadır.

Bu yangınların önlenmesi için; alışveriş merkezleri, konutlar hariç olmak üzere yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100''den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılarak yangın güvenliği sağlanmalı, yangın sistemlerinin yeterlilik ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

Restaurant ve endüstriyel mutfaklarda yapılan yoğun kızartma ve pişirme işlemleri sonucu ortaya çıkan duman ve koku bu restaurant çevresinde yaşayan insanların sağlıklarını tehdit etmektedir. Bu kokular kansere, gebelerde düşüğe ve sakat doğumlara yol açmaktadır. Özellikle restaurantların yoğun bulunduğu şehir ve ilçe merkezlerinde yaşayan insanlar bu konuda büyük risk altındadır. Şehirlerde bu tip işletmelerin yoğun bulunduğu yerlerdeki yoğun duman ve koku ölçüm yapılmadan bile rahatlıkla görülüp hissedilebilir.

Pişirme ve kızartma işlemlerinin yapıldığı restaurant ve endüstriyel mutfakların bulunduğu binalarda havalandırma ve filtre sistemlerinin uygun ve yeterli yapılması temizlik ve bakımları ile periyodik kontrollerinin takip edilmesi yangın ve zehirlenme gibi riskleri önlemek için önemlidir. İl ve ilçe belediyeleri ile AVM yönetimleri bu işletmeleri kontrol etmeli belediyeler ruhsatlandırma aşamasında bu tip işletmelerin havalandırma-filtre sistemleri yeterlilik ve uygunluğu ile baca kontrollerini yapmalı-yaptırmalı bu tip işletmelerin bulunduğu AVM vb. yerlerde yaşayan vatandaşlar belediyelerin beyaz masaları ya da danışma hatları aracılığıyla kontrolleri sorgulamalı, uygun ve-veya yeterli olmayan havalandırma-filtre sistemine sahip işletmeler tespit edilmeli bu tip işletmelerle ilgili gerekli önlemler alınmalıdır.

Filtre sistemleri işletmede kullanılan yakıt (kömür, doğalgaz, elektrik) ve pişirilen ürünlere (et, hamur işi, yemek) göre farklılık göstermektedir. Bu işletmelerde uygun filtre seçimi, sistemlerin kapasite hesapları makina mühendislerince yapılmalıdır. Dolayısıyla bu tip işletmelerde kullanılan sistemlerin merdiven altı ve yetkisiz kişilerce yapılması yerine mühendisler tarafından yapıldığının kontrol edilmesi önemlidir. Ayrıca çalışan sistemlerin filtre değişimi, temizlik ve bakımları periyodik olarak yapılmalı/ yapılması sağlanmalıdır.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak toplum yararını gözetme anlayışımız gereği il ve ilçe belediyelerine birlikte çalışmak için çağrıda bulunur, halk sağlığını ilgilendiren bu önemli konuda her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz. Saygılarımızla.

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri

"TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit ediyor" haberi, 24 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit ediyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TMMOB: Mutfak atıkları halk sağlığını tehdit ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Sağlık Haberleri