TRT 'Evet' için kolları sıvadı

TRT 'Evet' için kolları sıvadı

TRT 'Evet' için kolları sıvadı Referandum hazırlıklarının başlaması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yanıt beklenirken, TRT 1 ve TRT Haber kanallarında sosyal medyada yayılan sporcuların, sanatçıların ve bakanların yer aldığı “evet kampanyası''...

Referandum hazırlıklarının başlaması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yanıt beklenirken, TRT 1 ve TRT Haber kanallarında sosyal medyada yayılan sporcuların, sanatçıların ve bakanların yer aldığı “evet kampanyası'' videosu için 2 dakikalık geniş bir haber yapıldı. Ancak “hayır kampanyası'' videosuna hiç yer verilmedi. Referandum kampanyası için 16 Ocak’ta kurulduğu belirtilen TRT Radyo Haber’de de Nuh Albayrak, Kurtuluş Tayiz, Saadet Oruç gibi isimlerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından İlnur Çevik’e program yaptırıldığı, söz konusu programlar canlı yayımlandığı için herhangi bir denetimden de geçmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, siyasi partiler anayasa değişikliği referandumu için meydanlara inmeye hazırlanırken, devletin kanalı TRT de “evet'' kampanyası için çalışmalara başladı.

TRT’nin haber bültenlerinde, tartışma programlarında, sadece “evet'' propagandasına uygun yorumcular konuşturuluyor. Hükümete yakın medyanın temsilcilerinin yanı sıra; kabine üyeleri, AKP’li milletvekilleri, AKP’li hukukçular, hemen hemen her gün TRT ekranlarında yorum yapıyor.

Buna bir örnek olarak sosyal medyada yayılan, sporcuların ve sanatçıların “evet'' oyu verilmesi için yer aldıkları videonun TRT’de yayımlanmasına dikkat çekiliyor. 25 Ocak tarihinde hem TRT 1’de TRT Haber kanalının haber bültenlerinde Rıdvan Dilmen, Murat Boz ve Arda Turan ile AKP’li siyasetçilerin başlattığı “Güçlü Türkiye için Evet'' kampanyasına 2 dakikalık geniş bir haber olarak yer verildi. Ancak seçmeni “hayır'' vermeye davet eden ve yine sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyaya hiç yer ayrılmadı.

Öte yandan TRT, yeni bir radyo kanalı açtı. “TRT Radyo Haber'' 16 Ocak’ta dinleyenlere “merhaba'' dedi. Radyo Haber’in sabah saat 07.00’de yayına “besmele'' ile başladığı öğrenildi. Radyo Haber’de, “Son Nokta'', “Haber-Yorum'', “Türkiye Gündemi'', “Başkent Gündemi'' isimli programlarda ise ağırlıklı olarak anayasa değişikliği ve referandum konularının ele alındığı ifade edildi.

Hükümete yakın medyanın bilinen isimleri Avni Özgürel, Nuh Albayrak, Sevda Türküsev, Ferhat Ünlü. Saadet Oruç, Kurtuluş Tayiz, Meryem Gayberi’nin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından İlnur Çevik’in TRT Haber Radyo’da yapımcı veya sürekli konuk olarak görev yapması dikkat çekiyor. Söz konusu isimlerin programlarının birçoğunun canlı olarak yayımlanması gerekçesi ile denetimden geçmediği ifade ediliyor. TRT’nin daha önce de haber radyosu için girişimde bulunduğuna dikkat çekiliyor. İlkinin 1993- 1996 yıllları arasında yayın yaptığı, ancak daha sonra kapatıldığı belirtiliyor. İkinci kanalın ise 2010 yılında açıldığı, Haziran 2011 seçtimleri için yayınlar yaptığı ifade ediliyor.

AVRUPA DA UYARDI AMA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin önceki gün oy çokluğu ile kabul ettiği “Avrupa’da Gazetecilere ve Medya Özgürlüğüne Karşı Saldırılar'' başlıklı raporda TRT’nin bağımsızlığının kuvvetlendirilmesi gerektiği, aksi halde ifade özgürlüğünün zarar göreceği uyarısı yapıldı.,

Sayısız ceza aldı ama ...

TRT son 10 yılda yapılan referandum ve seçim yayınları nedeniyle 69 yayın durdurma, 11 uyarı cezası aldı. TRT, 2010 anayasa değişikliği referandumunda da sadece “evet'' kampanyasını haberleştirdiği için YSK tarafından uyarılmıştı. 24 Temmuz 2010’da YSK tarafından verilen kararda, “TRT’nin seçim döneminde yapılacak yayınlarda, anayasadaki objektiflik, eşitlik, serbestlik ve dürüstlük kavramlarını gözeterek daha dikkatli davranması ve yasalara uygun yayın yapılması gerektiği'' ifadeleri kullanılmıştı.

"TRT 'Evet' için kolları sıvadı" haberi, 28 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 28 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan TRT 'Evet' için kolları sıvadı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TRT 'Evet' için kolları sıvadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Otomotiv Haberleri