'TSK personel kanununda darbe mağdurları için de hak tanınsın'

'TSK personel kanununda darbe mağdurları için de hak tanınsın'

'TSK personel kanununda darbe mağdurları içi... CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Milli Savunma Komisyonuna da sundukları teklifle, mevcut yasalarla tanınmış olan 1971 Askeri Muhtırasından 2011 yılına kadar yargı denetimine kapalı...

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Milli Savunma Komisyonuna da sundukları teklifle, mevcut yasalarla tanınmış olan 1971 Askeri Muhtırasından 2011 yılına kadar yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askerî Şûra kararları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilenlere, vefatları hâlinde hak sahiplerine tanınan başvuru hakkının, aynı tarihler arasında yargı denetimine açık işlemler sonucu ilişiği kesilen ve hak kaybına uğramış olan kişilere de tanınmasını önerdiler.

BİNLERCE DARBE MAĞDURUNA YENİ HAK TANINSIN

Kanun teklifiyle ilgili bilgi paylaşan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan şu sözleri kullandı:

“Darbe dönemlerinde askeri okul öğrencisi olan binlerce genç, ayrıca fakülte, yüksekokul ve Astsubay Hazırlama Okulu öğrencileri, hiçbir gerekçeyle açıklanamayacak şekilde ordudan atıldılar. Haklarını arayan bu öğrenciler, darbe şartları altındaki yargı süreçlerinde elbette olumlu sonuç alamadılar. Şimdi darbe ürünü yargılamaların ve hak kayıplarının geç de olsa önüne geçmek, devletin görevidir. Biz, darbe döneminin siyasi şartları sonucu, haklarında yürütülen ve yargı denetimine kapalı idari işlemleri evrensel hukuk kurallarına uygun sonuçlanmadığı için hak kaybına uğrayan askeri personele tanınmış olan yasal hakların, bu defa yargı denetimine açık işlemler sonucu orduyla ilişiği kesilen ya da görevinden alınan askeri personele de tanınmasını hedefliyoruz.

ASKERİ OKUL ÖĞRENCİLERİNİN HAKLARI TESLİM EDİLMELİ

Askeri okullardan, fakülte ve yüksekokullardan darbe döneminde atılan dönemin gençleri haklarını aradı fakat o günün koşullarında sonuç alamadılar. Şimdi yeni bir düzenleme getirelim, 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanununa göre subaylar ve astsubaylarla aynı hükümlere tabi olan, orduyla ilişiği kesilmiş eski Harp Okulları, Fakülte Yüksekokulları ve Astsubay Hazırlama Okulları Öğrencilerine de bir defalığına bir başvuru hakkı tanıyalım.''

YARGI YOLU YERİNE BAKANLIK KOMİSYON KURSUN

Kanun teklifi, askeri darbe dönemlerinde orduyla ilişiği kesilmiş bu askeri öğrencilerin, subay ve astsubaylarla aynı kanunlara tabi olduğunu belirtiyor ve bu subay ile astsubaylara tanınan hakların darbe mağduru askeri öğrencilere de uygulanmasını öneriyor. Teklifle, eski askeri öğrenciler yeniden bir mahkeme yolu aramak yerine kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığına başvuracak. Bakanlık başvuruları incelemek için bir komisyon kuracak ve darbe döneminde yargı denetimine açık tutulmuş, ancak dönemin şartları gereği olumsuz sonuçlanmış davalara konu olan idari işlemlerin hukukiliğini denetleyecek.

KOMİSYON DARBE MAĞDURLARININ HAKKINI TESLİM ETSİN

Başvuru uygun görülürse, Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıyken ilişiği kesildikten sonra denkliği bulunan bir fakülte veya yüksekokuldan mezun olanlar ile ilişiğinin kesildiği tarihteki emeklilik için zorunlu asgari süreyi bu yasanın yürürlük tarihinde doldurmuş olanlar, askeri okuldan mezun olmuş sayılacaklar. Böylece darbe mağduru askeri öğrencilere yargı yoluna başvurmadan, komisyon eliyle mezuniyet olanağı getirilecek.

MEZUN OLAMAYANLARA FAKÜLTE HAKKI TANINSIN

Kanun teklifi, darbe dönemlerinde orduyla ilişiğinin kesildiği tarihteki emeklilik için zorunlu asgari süreyi bu yasanın yürürlük tarihinde doldurmamış ve ilişiği kesildikten sonra herhangi bir denkliği bulunan okula kayıt yaptırmamış olan öğrencilere de yol açıyor. Teklife göre; Harp Okulları, fakülte ve yüksekokulları ile astsubay meslek yüksekokulları öğrencilerine, sınıf ve branşlarına uygun fakülte ve yüksekokullara yatay geçiş yapma hakkı tanınacak. Öğrenime devam ve yatay geçiş esasları, Milli Savunma Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenecek.''

"'TSK personel kanununda darbe mağdurları için de hak tanınsın'" haberi, 23 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'TSK personel kanununda darbe mağdurları için de hak tanınsın' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'TSK personel kanununda darbe mağdurları için de hak tanınsın' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  2. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  3. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  4. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  5. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  6. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  7. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  8. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  9. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  10. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  11. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  12. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  13. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  14. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  15. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  16. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  17. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
  18. 00:02 Altın Fiyatında Rekor! Dünya Bankası'ndan Altın Müjdesi, Yatırımcıları Heyecana Sürükledi!
  19. 00:00 Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş yaşandı: 9 aylık seri devam ediyor
  20. 23:47 Survivor'da Kim Veda Etti? İşte Adaya Veda Eden İsim!
Politika Haberleri