TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten geri adım

TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten geri adım

TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten ge... AKP hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) emir komuta zincirini bozmak ve federatif olarak orduyu parçalamaya yol açmak şeklirdeki eleştiri ve tartışmalar üzerine kuvvet komutanlıklarını Milli Savunma Bakanlığı’na bağlayan...

AKP hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) emir komuta zincirini bozmak ve federatif olarak orduyu parçalamaya yol açmak şeklirdeki eleştiri ve tartışmalar üzerine kuvvet komutanlıklarını Milli Savunma Bakanlığı’na bağlayan kanun hükmünde kararnamede (KHK) değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Milli Savunma Bakan Fikri Işık, kuvvet komutanlıklarının harekat-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay Başkanlığı’na, personel ve lojistik yönünden ise Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına ilişkin bir çalışma yaptıklarını söyledi.

KOMİSYON ZİYARETİ

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ı ayrı ayrı ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, her iki görüşmede de muhalefet milletvekilleri TSK’nın yapısını değiştiren son KHK ile ilgili eleştirilerde bulundu. Bakan Işık, bazı ülkelerden örnekler vererek dünyanın her yerinde eline silah verilen gücün sivil denetim altında olduğunu söyledi. Bunun üzerine CHP’li üyeler, “Örnek verdiğiniz ülkelerin hiçbirinde darbe olmuyor. Çünkü hukuk devleti ve demokrasi açısından güçlüler'' görüşünü dile getirdi.

ASKERİ OKULLAR

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasını eleştiren muhalefet vekilleri, “Terörle mücadele sırasında görev yapan birliklerin yanında sıhhıye birliğinin olması gerekiyor. Bunun için GATA’da özel eğitim veriliyor. Askeri liselerin kapatılması da doğru değil'' görüşünü dile getirdi.

KOMUTA BÜTÜNLÜĞÜ

CHP’li üyeler, KHK ile kuvvet komutanlıklarının bakanlığa bağlanması, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kuvvet komutanlıklarının altındaki askerlere doğrudan emir verebilmesine ilişkin getirilen düzenlemeleri de eleştirdi. Bazı üyeler, “Ordunun komuta bütünlüğünün ortadan kaldırılması doğru değil. Öyle bir gün olur ki Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakan farklı düşünceden olabilir. Hiçbir askeri bilgisi olmayan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan emir vermesi çok vahim sonuçlar doğurur'' dedi.

Bakan Işık, bir hata varsa düzeltileceğini, bir çalışma yaptıklarını ve Meclis’e getireceklerini söyledi. Işık, kuvvet komutanlıklarının harekat-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay’a, personel ve lojistik yönünden de bakanlığa bağlanması üzerinde çalışıldığını belirtti.

BİRLİKSİZ KOMUTAN

Bir CHP’li üyenin, “Bu şekilde orduya nasıl komuta edeceksiniz. Adeta birliksiz bir komutan gibisiniz'' demesi üzerine Akar, “Bizim dışımızda siyasi otoritenin kararı. Biz saygıyla karşılaşırız. Bir çalışma yapıyoruz, hükümete bir rapor sunacağız. Ortak yol bulunabilir. Çekincelerimizi söyleyeceğiz. Zaten siyaset kurumu bizi anlayışla karşılıyor'' dedi.

UZAKTAN KUMADYLA YÖNETİLERLER

Akar, darbeci askerlerle ilgili olarak da “Bunların beyinlerinin yerine çip yerleştirilmiş. Uzaktan kumandayla yönlendirilen, milletin iradesini başka yere veren TSK’ya sızmış, ama TSK’yı temsil etmeyen kişiler bunlar'' değerlendirmesini yaptı.

"TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten geri adım" haberi, 12 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten geri adım haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TSK yapılanması değişikliğinde hükümetten geri adım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:31 Beyaz Saray: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok"
  2. 22:24 Beyaz Saray, Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Biden ile görüşme olmayacağını açıkladı!
  3. 22:17 Anlaşma açıklandı ve transfer kesinlik kazandı: O isim NOW TV'den Kanal D'ye geçti
  4. 22:17 AKP'den ayrılıp CHP'ye geçti! Özel, kendi rozetini taktı: "Doğru yolu seçtim"
  5. 20:14 Ahmet Davutoğlu: "15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin"
  6. 19:54 Emeklilere Müjde! 15 Bin TL'ye Kadar Nakit Promosyon Fırsatı Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!
  7. 19:54 ÇAYKUR'da İş İmkanı! İşte Başvuru Şartları ve Tarihleri
  8. 19:54 Kuş Gribi Kabusu Geri Geldi: Yumurta Fiyatları Artıyor!
  9. 19:54 Petek Dinçöz'ün Annesi Estetik Yaptırdı! Görüntüsü Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  10. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  11. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  12. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  13. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  14. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  15. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  16. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  17. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  18. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  19. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  20. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
Gündem Haberleri