TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birinci oldu

TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birinci oldu

TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birin... ANTALYA'daki özel bir kolejde eğitim gören 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe'nin kimya öğretmeni Gülay Demirci danışmanlığında, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması için...

ANTALYA'daki özel bir kolejde eğitim gören 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe'nin kimya öğretmeni Gülay Demirci danışmanlığında, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması için geliştirdiği proje, TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi, ABD'de dünya çapında düzenlenen yarışmada 54 ülke 2 bin 450 proje arasından altın madalya kazandı.

İzmir'de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu'nda sunum yapan iki öğrenciyle öğretmenlerine plaket verildi. İki öğrenci, yengeç ve karides kabuklarını kullanarak yaptığı nanolif, yaraları yüzde 30'a kadar daha hızlı tedavi edebiliyor.

TED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe TÜBİTAK liselerarası proje yarışmasına katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, iki öğrenci bu kez de ABD'de dünya çapında düzenlenen liseler arası yarışmaya başvurdu.

1-165.jpg 

Türkiye'de ilk dönemlerde pek ilgi görmeyen proje, ABD'de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya 1'incisi oldu. Öğrenciler altın madalya kazandı. İki öğrenci ile öğretmenleri, 20-22 Ocak'ta İzmir'de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu'na davet edilerek bir sunum yapmaları istendi. Öğrencilerle öğretmenlerine sunumun ardından Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından teşekkür plaketi verildi.

'BİRÇOK KULLANIM ALANI YARATILABİLİR' 

TED Antalya Koleji Kimya Öğretmeni Gülay Demirci, proje hakkında bilgi verdi. Demirci, "Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Bu şekilde özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık yaralarında ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Biz bunu TÜBİTAK liselerarası proje yarışması için yapmıştık. Bizim bağlı olduğumuz TÜBİTAK'ın Konya bölgesine sunduk ve ret cevabı aldık. Bunun üzerine biz de ABD'deki dünya çapında olan liselerarası proje yarışmasına başvurduk. Oraya çağırıldığımızda çok mutlu olduk, alanımızda da altın madalya aldık. Türk Bayrağı'nı o sahnede dalgalandırmak çok gurur vericiydi. Birçok kullanım alanı yaratılabilir. Uzun süre iyileşmeyen yaralar mikrop kapabiliyor. Bu ürünün hızlı bir şekilde kanı durdurma özelliği de var. Kitosan'ın toz halinin Irak savaşı sırasında ABD askerleri tarafından kanın durdurulması için kullanıldığını biliyoruz. Bizim amacımız bu ürünü günlük yaşamda insanların kullanabileceği konuma getirmek. Çalışmalarımız devam ediyor, sanayicilerimiz de bize destek olmak istiyorlar. Biz bu ürünün üretime geçmesini istiyoruz ama henüz bir sanayici ile masaya oturmuş değiliz" dedi.

'FİYATI MAKUL' 

Projenin ortaya çıkması öncesinde çok fazla çalıştıklarını dile getiren 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun, "9. sınıfta karbonhidratlarda 'kitin' adlı maddeyi görmüştüm, onu araştırmaya başladım. Daha sonra Kitin'in Kitosan olan başka bir türevini gördüm, bunun da ABD askerleri tarafından yara iyileştirici olarak kullanıldığını fark ettim. Bu konu üzerine daha çok araştırma yaptım. Sonra öğretmenime danıştım, arkadaşımla ortak bir proje hayata geçirdik. Bu projenin herkese ulaşabilmesi ve ürün olarak piyasaya çıkabilmesini istiyoruz. Makul bir fiyatı var ve eğer yaygınlaşırsa ülkemize de yararlı olacaktır. Gelecekte genetik mühendisi veya doktor olmak istiyorum" diye konuştu. 

YARANIN ÜSTÜNE KOYMAK YETİYOR

Nanolifi yaranın üstüne koyduktan sonra kendiliğinden yok olduğunu söyleyen 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, "Projeyle ilgili çok çalıştık. İlk dönemlerde Türkiye'de ilgi göremedik çok üzülmüştük. Sonra yurtdışından sonra gelen teklifle çok mutlu oldu. Hem ülkemizi de temsil etme fırsatı bulduk. Hem de hastalara yeni bir umut vermiş olduk. Projemiz yatalak ve diyabetik hastalara yönelik olduğu için halkımız adına da önemli olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki verilere göre bizim yaptığımız ürünün yaraları diğer ürünlere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştirdiğini gördük. Aynı zamanda bunu vücudunuza koyduğunuzda geri çıkartmanıza gerek kalmıyor orada yok olup gidiyor. Yaranız da hava alıyor, yapay deriden daha pratik. Ben küçüklüğümden beri doktor olmak istiyorum, umarım bu hayalime ulaşırım" dedi.

"TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birinci oldu" haberi, 22 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 22 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birinci oldu haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TÜBİTAK'ın kabul etmediği proje ABD'de birinci oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:42 ABD Üniversitelerinde Filistin Protestolarında Onlarca Öğrenci Gözaltına Alındı
  2. 11:40 Fatih Altaylı: THY’de genel müdür maaşı aylık 1 milyon 400 bin TL
  3. 11:39 Hava Durumu: Yer Yer Sağanaklarla Bulutlu, Sıcaklıklar Artıyor
  4. 11:36 Maliye IBAN Tahsilatlarını Denetliyor: Vergi Kaçağına Karşı Önlem
  5. 11:31 Motorin Fiyatlarında Beklenen İndirim: Araç Sahiplerine Nefes Aldıran Gelişme
  6. 11:29 Ünlü oyuncu Reha Özcan’dan uyarı: Sosyal medyadan seslendi, itibar etmeyin dedi
  7. 11:28 Almanya-Çin Casusluk Krizi: Berlin ve Pekin Arasındaki Gerilim Tırmanıyor
  8. 11:27 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmeler! İslam Memiş'ten Tarihi Uyarı: Almalı mı, Satmalı mı?
  9. 11:26 Sözleşmeliden Kadroya Geçenlerin Dikkatine! Emeklilik Hayaliniz Yanabilir: Uzmanlardan Kritik Uyarı
  10. 11:24 Savcılar: Trump-Stormy Daniels Davası, Sus Payı, Saf ve Basit Bir Seçim Sahtekârlığı
  11. 11:23 Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner: Erdoğan'ı Kürtsüz bırakma operasyonu var
  12. 11:19 Mehmet Şimşek'te "locals" açıklaması: Kullandığım kelime istismar edildi
  13. 11:14 Altın Sahiplerinin Dikkatine! Ekonomistten Şok Tahmin: Herkes Döviz Bürosuna Koşacak
  14. 11:10 23 Nisan tarihindeki AFAD son depremler
  15. 11:09 IBAN Denetimi Korkusu Maliye'yi Kilitledi: Vatandaşlar Birbirini İhbar Ediyor!
  16. 11:06 Eğlenceli Öğrenme: TÜİK ve UNICEF İşbirliğiyle Yeni Çocuk Portalı!
  17. 11:02 Gazze'de İsrail Saldırıları: Son 24 Saatte 32 Ölü, 59 Yaralı
  18. 10:56 Çin Güney Kesiminde Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: En Az 4 Ölü, 10 Kayıp
  19. 10:55 Ağıt yakarken kullandığı ifadeler gerekçe gösterildi: Emine Şenyaşar’a Erdoğan’a hakaretten dava
  20. 10:50 Türkiye Ekonomisine Çare: Prof. Dr. Hakan Kara'dan Çarpıcı Çözüm Önerileri ve Faiz Stratejileri
Teknoloji Haberleri