Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın "suç işlediğini" kabul etti

Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın

Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın "suç işlediğini" ka... Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başkanlık sisteminin halihazırda "fiilen uygulandığı"na dair sözlere değinerek "Fiili durumu hukuki çerçeveye yerleştiriyoruz sözleri tuzaktır. Açık ve net söylüyorum.  Ne siz söyleyin...

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başkanlık sisteminin halihazırda "fiilen uygulandığı"na dair sözlere değinerek "Fiili durumu hukuki çerçeveye yerleştiriyoruz sözleri tuzaktır. Açık ve net söylüyorum.  Ne siz söyleyin ne de kimseye söyletin" dedi. Türkeş ayrıca "Bu lafı bu şekilde kullanmak tuzaktır. Bu lafı savunursanız zımnen siz mevcut cumhurbaşkanının yetkisini aştığını ve suç işlediğini kabul etmiş olursunuz" dedi.

Ancak Türkeş'in "tuzak" ve "suç" olarak nitelediği sözler, hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından, hem de Başbakan Binali Yıldırım tarafından defalarca söylenmişti.

"SUÇ İŞLEMİŞ OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ OLURSUNUZ"

Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalara değinerek şunları söyledi:

"Fiili durumu hukuki çerçeveye yerleştiriyoruz sözleri tuzaktır. Açık ve net söylüyorum.  Ne siz söyleyin ne de kimseye söyletin. 12 Eylül 1980 sonrası Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığına göre düzenlenmiş bir anayasa ile Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yapıyor. Kenan Evren'in kullandığı yetkilere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kullandığı yetkiye bakın. Muhalefet iyi bir şey söyler gibi söylüyor. Bu gaflete düşmeyin. Bunun Türkçesi nedir? 'Aslında şimdi Sayın Cumhurbaşkanı suç işliyor da biz bunu bir kılıfına uyduracağız'. Yok böyle bir şey. Bu lafı bu şekilde kullanmak tuzaktır. Bu lafı savunursanız zımnen siz mevcut cumhurbaşkanının yetkisini aştığını ve suç işlediğini kabul etmiş olursunuz."

Tuğrul Türkeş'in sözleri, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Bekir Bozdağ'ın "fiili başkanlık" açıklamalarını akıllara getirdi:

BİNALİ YILDIRIM: BAŞKANLIK SİSTEMİ FİİLEN UYGULANIYOR

Başbakan Binali Yıldırım, Haziran 2016'da yaptığı açıklamada, iilen başkanlık sistemine geçildiğini savunarak, "Başkanlık fiilen uygulanıyor. 21.5 milyon insanın önüne gidiyor, ne olacağını söylüyor. Ortada bu gerçek varken, anayasa fiili durumla aynı hale, uyumlu hale getirilmeli. Doğrusu yeni bir anayasa yapmak. Ya da partili cumhurbaşkanı da dahil, yarı başkanlık sistemi de dahil mevcut durumla uyumlu hale getireceğiz." demişti.

ERDOĞAN: YAPILMASI GEREKEN FİİLİ DURUMUN ANAYASAL OLARAK KESİNLEŞMESİDİR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Ağustos 2015'te yaptığı bir konuşmada, artık ülkede ''sembolik'' değil, ''fiili gücü'' olan bir cumhurbaşkanı olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanı elbette yetkiler çerçevesinde, ama doğrudan millete karşı sorumlu olarak görevini yürütmek durumundadır. İster kabul edilsin ister edilmesin. Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken, bu fiili durumun hukuki çerçevesinin anayasal olarak kesinleştirilmesidir'' ifadelerini kullanmıştı.

ADALET BAKANI: İSTEDİĞİNİZ KADAR YOK DEYİN, FİİLİ BAŞBANLIK VAR

"Fiili Başkanlık" sözlerini kullanan bir diğer isim ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dı. Ekim 2016'da Uluslararası Hukuk Kongresi'nde yaptığı bir konuşmada Bozdağ, "Türkiye'de bugün Sayın Bahçeli'nin dediği gibi fiili başkanlık durumu yok mu? İstediğiniz kadar yok deyin var. Bu işin adını koymamız kadar doğru ne olabilir. CHP farklı düşünüyor. Siz farklı düşündüğünüzde durum değişiyor mu? Gerçek çok açık ortada" ifadelerini kullanmıştı.

HKP'li hukukçular, Bozdağ'ın sözleri üzerine Bozdağ hakkında Anayasa'yı ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

"Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın "suç işlediğini" kabul etti" haberi, 08 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın "suç işlediğini" kabul etti haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tuğrul Türkeş Erdoğan'ın "suç işlediğini" kabul etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Politika Haberleri