'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak isteniyor!

'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak isteniyor!

'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak is... AKP hükümetinin özellikle kadın erkek eşitliği ilkesinin karşısında olduğunu, bu karşıtlığı her alanda gösterdiğini, kadının Cumhuriyet Devrimleriyle sağlanan  tüm kazanımlarını teker teker ortadan kaldırmaya yönelik...

AKP hükümetinin özellikle kadın erkek eşitliği ilkesinin karşısında olduğunu, bu karşıtlığı her alanda gösterdiğini, kadının Cumhuriyet Devrimleriyle sağlanan  tüm kazanımlarını teker teker ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar yaptığını  dile getirdi.

Kadınların temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını oluşturan kişi haklarından olan ve  evlilik, miras, velayet, nüfus ve ikametgibi hukuksal  işlemlerden doğan hak ve özgürlüklerinin Türk Medeni Kanunu değiştirilerek, güvencesiz bırakılmasının amaçlandığını belirten Sarıhan,bu alanın  bütünüyle bir dinin belli bir mezhebinin ritüellerine bırakılmak istendiğini vurguladı. Buna örnek olarak, TBMM ''de AKP ''nin önerisiyle kurulmuş olan“Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırması Komisyonu’nun'' hazırladığı  rapordaki önerileri anımsattı. Raporda çocukların, istismarcılarıyla/tecavüzcüleriyle evlendirilmesi, çocuk evliliğinin teşviki,  hem şiddet başvurularında hem de boşanma davalarında arabuluculuk ve uzlaşma uygulanması,tedbir süresinin kısaltılması, aile hukukuyla ilgili tüm duruşmaların gizli yapılması, boşanmanın zorlaştırılması, kadının nafaka hakkının süreye bağlanması, mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması, eşin ölümünde, kadının mal rejiminden kaynaklı %50 payının verilmek istenmemesi gibi,  hak kazanımlarında büyük bir geriye gidişi gösteren önerilerin yer almakta olduğunu belirtti.

Sarıhan, soru önergesinde; “Türk Medeni Kanununda kanun koyucu, her hukuki işlemin yaratacağı kişisel ve toplumsal  sonuçların ve bu sonuçların yaratacağı  yeni durum ve koşulların gerçekleşmesini, bu hukuki işlemlerin belli bir şekilde, belli kişilerin katılımı ile gerçekleşmesine bağlamış durumdadır.Nüfus ve nikah, başka deyişle evlendirme bu işlemlerdendir. Bu işlemlerin Türk Medeni Kanunda tanımladığı şekilde, bu işlemleri gerçekleştirmekle görevli, sıfatı kadrosu ve sorumlu olduğu birim ve kurumlar bu göreve özgü olan kişi ve kurumlardan oluşan nüfus müdürlüklerince  yapılması, idarenin eylem ve işlemleriyle bütünlüğü ilkesinin bir gereğidir. Bu ilkeyi ihlal edecek her yetki devri ve yetki genişletilmesi girişimi, hukuk güvenliğini, temel hak ve özgürlüklerin kullanım alanlarının güvenceye alınmasını ortadan kaldıracaktır'' dedi.

“Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına ve  il ve ilçe müftülerine  resmi nikah kıyabilme yetkisi verilmesi, Türk Medeni Kanununun lafzı ve ruhu ile  bağdaşmakta mıdır? Sorusunu yönelten Sarıhan,  bu soru ile birlikte aşağıda yer alan soruların yanıtlanmasını istedi.

-Resmi nikah kıyma yetkisi, hangi mesleki özellik, donanım ve görev nitelikleri nedeniyle muhtarlar ve il, ilçe müftülüklerine devredilmektedir?

-Böylesine bir yetki devri hangi ihtiyaçtan doğmaktadır? Nikah memurları  ve belediyeler bu talepleri karşılamada  yetersiz mi kalmaktadır?

-Bu yetki devirlerinin bir adım sonrasında, Türk Medeni Kanununun hükümlerinin değiştirilmesi, evlenme ve boşanmaların resmi, sivil hukuk alanından çıkarılması ve bu işlemlerin kadınlar açısından hak eşitliği oluşturan  hukuksal bir statü özelliğinin kaldırılması mı amaçlanmaktadır?

-Evlenme ve boşanma işlemleri kadınları miras, boşanma, mal ortaklığı velayet gibi haklardan bütünüyle yoksun bırakan dinsel bir ritüele mi dönüştürülmek istenmektedir?

-Bu değişiklik ile ortaya çıkacak koşullarda, Türkiye’de zaten yeterince yaygın olan, büyük bir toplumsal sorun ve hak ihlali  oluşturanküçük yaşta çocukların“evlilik'', “imam nikahlı eş'' konumları altında sürekli bir   cinsel taciz ve sömürü altında yaşamak zorunda bırakılmalarının önüne geçilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?

-Böyle bir düzenleme sonrasında, müftülerin  yapacakları işlemlerde konuya bütünüyle  kendi kişisel görüş, dinsel inanış ve geleneksel anlayışlar doğrultusunda bakmalarının önüne nasıl geçilecektir?

-Muhtarların bu konuya ticari bir kazanç alanı olarak yaklaşmaları önlenebilecek midir?

-Bu düzenlemenin gerçekleşmesi halinde yaşanacak her türlü  yetkiyi kötü kullanma, hak ihlali, belirsizlik ve zararlardan  kimler sorumlu olacaktır? Yurttaşların mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

"'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak isteniyor!" haberi, 01 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak isteniyor! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türk Medeni Kanunu bütünüyle kaldırılmak isteniyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:30 İş Bankası'nın 100. Yıl Bonosu Yeşil Finansman halka arzında rekor talep gördü
  2. 13:27 Kahramanmaraş'ta 4 Yaşındaki Çocuk Vahşice Katledildi
  3. 13:20 İçişleri Bakanı: DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 23 Şüpheli Yakalandı
  4. 13:14 Dolar ve Euro, Türk Lirası Karşısında Sabitleniyor: 25 Nisan 2024 Güncel Değerler
  5. 13:10 Altın Piyasası Dalgalı: 25 Nisan 2024 Güncel Fiyatlar!
  6. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  7. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  8. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  9. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  10. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  11. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  12. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  13. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  14. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  15. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  16. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  17. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  18. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  19. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  20. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
Politika Haberleri