''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar dolar para verdi’

''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar dolar para verdi’

''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar d... Reza Zarrab’ın büyük ortağı olan Babek Zencani’nin İran’da yapılan yargılaması esnasında elde edilen bilgilere göre Türkiye’nin Suriye’deki iki Kaideci örgüt olan Nusra ve Ahrar’a doğrudan 1 milyar dolar, IŞİD’e...

Reza Zarrab’ın büyük ortağı olan Babek Zencani’nin İran’da yapılan yargılaması esnasında elde edilen bilgilere göre Türkiye’nin Suriye’deki iki Kaideci örgüt olan Nusra ve Ahrar’a doğrudan 1 milyar dolar, IŞİD’e ise Dubai üzerinden 1 milyar dolar teslim ettiği iddia ediliyor.

İran’da yapılan yargılama neticesinde idam cezası alan Zencani’ye dair İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin, “Suç sadece Zencani’ye yıkılarak uluslararası aktörlerin suçlarının üzeri örtülmeye çalışılıyor'' demesiyle süreç bir başka boyut kazandı. Zencani’nin ifadelerinden yola çıkılarak iki ayrı kayıp kalemden bahsediliyor.

137 MİLYON DOLAR 3 BAKANA VERİLDİ, GERİSİ NEREDE?

Bunlardan ilki Türkiye’de verdikleri 8.5 milyar dolarlık rüşvet. Zencani bunun 137 milyon dolarını bizzat üç bakana rüşvet olarak teslim ettiğini kabul ediyor. Ancak paranın geriye kalan 8 milyar 363 milyon dolarlık kısmına dair bilgisinin olmadığını, bu paradan Reza Zarrab’ın haberdar olduğu iddialar arasında.

Kayıp 20 milyar dolar

Diğer kalem ise 20 milyar dolarlık bölüm. Mahkemedeki iddiaya göre, bu para da dönen rüşvet çarkı içerisinde kullanılıyor. Ancak buradaki iddialar daha da kritik. Bu paranın ağırlıklı olarak devletlerin gizli ve suç teşkil eden işlerinde kullanıldığına dair delillerden bahsediliyor.

CİHATÇILARA PARA AKITILDI

İran’da ve Batı’da dile getirilen iddialara göre bu paranın iki milyar dolarlık kısmı İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından İsrail’le savaşan Hizbullah’a, Irak ve Suriye’de Kaideci gruplarla mücadele eden İran’a yakın milislere ve Filistin’deki örgütlere gönderildiği yönünde. Diğer kısımda ise Türkiye’nin bu paranın 1 milyar dolarını El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve Kaide’nin lideri Zevahiri’nin kişisel temsilcisinin kurduğu Ahrar’uş Şam’a verildiği yönünde. Devamında ise Türkiye Dubai üzerinden bir milyar dolar da IŞİD’e transfer ediyor. Bu paranın IŞİD’den gelen petrole yönelik bir ödeme mi yoksa doğrudan yapılan yardımlardan mı olduğuna dair detay bulunmuyor.     

Türkiye’nin Suriye’de savaşan Nusra’yı terör örgütü listesine almasına rağmen örgüte sıcak yaklaştığı biliniyor. İdlib’in Fetih Ordusu denen cihatçı terör örgütü tarafından işgali esnasında Türkiye açık destek sunmuştu. Fetih Ordusu da aslen Nusra ve Ahrar’dan oluşuyor. Kaideci Ahrar, Türkiye’de özellikle İHH’nın pek çok davetiyle paneller verdi ve destek gördü. Bu ilişkiler bütünü de iddiaları destekler nitelikte.

Ahmedinejad’ın görevinin sonlanmasının ardından da sık sık Türkiye’ye gelmesinin, bu ilişkilerin üzerinin nasıl örtüleceğine dair Türkiye ile yürüttüğü ortak çalışmanın bir parçası olduğu tahmin ediliyor.  

Kaynak: Nokta Dergisi

"''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar dolar para verdi’" haberi, 08 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar dolar para verdi’ haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Türkiye, Nusra, Ahrar ve IŞİD'e 2 milyar dolar para verdi’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  2. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  3. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  4. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  5. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  6. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
  7. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  8. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  9. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  10. 17:06 Hastalıklara Veda! Doğal Antibiyotik Kaynağı: Çaya "2-3 Tane Atmanız Yeterli
  11. 17:05 Memur Maaşlarında Kesinti Sürprizi! SGK Uzmanı Ali Tezel Uyardı
  12. 17:05 İYİ Parti'de istifa dalgası büyüyor: Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifa etti!
  13. 17:05 Bitkileri Tehdit Eden Pas Hastalığı: Belirtileri ve Zararları Nelerdir?
  14. 17:05 Altın Ateşi Yeniden Alevlendi! Gram Altın'da Fırsat Penceresi Açıldı!
  15. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  16. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  17. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  18. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  19. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  20. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
Gündem Haberleri