'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı'

'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı'

'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı' 82 yaşındaki araştırmacı tarihçi ve TKP kurucuları arasında yer alan Ahmet Karakuş, Türkiye'de Kemalizm'in anlaşılamadığını ve burjuvazinin Kemalizmi kendi çıkarları için kullandığını söyledi.“SOL VE SAĞ KEMALİZM...

82 yaşındaki araştırmacı tarihçi ve TKP kurucuları arasında yer alan Ahmet Karakuş, Türkiye'de Kemalizm'in anlaşılamadığını ve burjuvazinin Kemalizmi kendi çıkarları için kullandığını söyledi.

“SOL VE SAĞ KEMALİZM KARŞITLIĞINDA BİRLEŞTİ''

"... Şimdi gelelim Kemalist devrime. Mustafa Kemal’i sosyalistler anlayamadı ve görüyorum ki hala anlamakta zorlanıyorlar. Bunun başlıca nedeni okumamaları. Pek çok farklı kaynaktan Mustafa Kemal’i okuduğunuz zaman belki anlarsınız. Sana şu tespiti rahatlıkla yapabilirim; SOL ve SAĞ Kemalizm karşıtlığında birleşti. Türkiye’de eğer bunlar bu derece ileri gidebildilerse SOL kesimin Mustafa Kemal konusundaki çekinceleri yüzünden olmuştur. Karşı devrimi alık alık izlediler. Bunun geçmişteki bazı saplantılarla ve Mustafa Suphi konusuyla da ilişkisi var. Oraya da geleceğim. Burjuvazi Mustafa Kemal’i öyle bir konuma getirdi ki ona artık ulaşamaz durumdayız. Mustafa Kemal önce yüce bir nesne haline getirildi. Sonra dinle barıştırıldı. Olacak iş değil bunu da yaparken yine Atatürkçü çevreyi kullandılar. Burjuvazinin bu yeteneğini takdir etmek zorundayız. Nedir bu yetenek; karşıtını kendi amaçları için kullanmak. Mustafa Kemal tartışmasız bir ateistti. Tartışmasız bir liberalizm karşıtıydı ve en önemlisi Mustafa Kemal antiemperyalistti. Bugünkü Mustafa Kemal figürüne bakın kapitalizmle derdi yok, emperyalizmle derdi yok bu figür yaratılırken burjuvazi sosyalist cenahı pek güzel kullandı. Mustafa Kemal Anadolu’da yapılabilecek en doğru işi yapmıştır. Tek sorunu kadro eksikliği ve yanındaki adamların Osmanlı geleneğinden geliyor oluşuydu. Hatta Şevket Süreyya Aydemir “Tek Adam'' kitabında Atatürk’ün şunu ifade ettiğini yazar “Ben bu adamlarla ne yapacağım'' Mustafa Kemal devrimi öyle kolay yapmadı. Bin yıl Anadolu insanını kör inançlarla uyuttular ve mahvettiler. Şimdi her şey uzaktan hoş geliyor, devrimin bir günde olup bittiğini sanıyorlar. Tarih bilimine uzak olmaktan kaynaklanıyor bu okuma hataları. Mustafa Kemal’in Suphi’nin öldürülmesi konusunda da bir ilişkisi yok. Zaten akla yatkın bir durum değil..."

Söyleşinin tamamı için

"'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı'" haberi, 14 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türkiye'de sol da sağ da Kemalizmi anlamadı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  2. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  3. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  4. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  5. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  6. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  7. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  8. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  9. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  10. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  11. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  12. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  13. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  14. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  15. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  16. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  17. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  18. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  19. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  20. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
Politika Haberleri