Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı’dan veda

Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı’dan veda

Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelç... “1979 Camp David barış Anlaşmalarından sonra Kudüs’ten getirilen zeytin ağacının dikilmiş olduğu UNESCO yerleşkesi içinde "barış meydanı" olarak tanımlanan bir sembol.UNESCO anayasasının, örgütün kurucu statüsünün...

“1979 Camp David barış Anlaşmalarından sonra Kudüs’ten getirilen zeytin ağacının dikilmiş olduğu UNESCO yerleşkesi içinde "barış meydanı" olarak tanımlanan bir sembol.UNESCO anayasasının, örgütün kurucu statüsünün birinci maddesinde kayıtlı olan ''savaşlar insanların zihinlerinden doğduğu cihetle barışın mevzilerinin de yine insanların zihinlerinde inşa edilmesi gerekir’ temel şartının bütün birleşmiş milletler resmi dillerinde üzerinde kazınmış, işlenmiş olduğu duvar.. UNESCO’nun dünyada kültür ve eğitim yoluyla, yumuşak güç, (soft power) yoluyla barışın tahkim edilmesi ve kalıcılaştırılması misyonunu temsil ediyor.'' diyen Botsalı, UNESCO’nun zor bir dönemden geçtiğini, bu örgütün  2. Dünya Savaş’ından sonra uluslararası ilişkilerin barışçıl yöntemlerle sürdürülmesini temin etmek için kurulan mekanizmaların önemli aktörlerinden, unsurlarından birisi olduğunu belirtti. 
Botsalı, “Biz ilk kurucu 20 üye arasında yer alan bir ülke olarak UNESCO’da hep saygı ve itibar gördük. Kültür ve tarih mirasıyla, doğal ve kültürel miras alanlarında Türkiye, UNESCO’nun 195 üyesi arasında hakikaten öncü ve lider sayılan belki ilk onbeş ülke arasında zikrediliyor.'' dedi. 

Botsalı konuşmasının devamında şunları kaydetti “UNESCO’ya geldiğimde Dünya Miras Listesinde kayıtlı 11 alanımız vardı. Görev dönemimde buna 5 alan daha eklendi. Efes, Bergama, Bursa Cumalıkızık, Diyarbakır surları, Hevsel bahçeleri ve en nihayet son olarak bu yıl ev sahipliği yapmış olduğumuz Dünya Miras Komitesinin 40. toplantısında, temmuz ayında İstanbul’da ve hatta menfur darbe girişiminden 2 gün sonra yeniden komiteyi bir araya getirmeyi başardığımız aşamada kabul edilen Ani tarihi harabeleri var.

 Hükümetimiz başından beri UNESCO’nun bütün çalışmalarına aktif katkıda bulunmaya çalışıyor. Kültürde gösterdiğimiz başarıyı eğitimde ve bilimde de sergileyebilirsek, ortaya koyabilirsek, UNESCO içinde Türkiye’nin görünürlüğü ve prestiji yükselecektir. Hem de UNESCO yoluyla uluslararası sisteme, uluslararası, barışa yumuşak gücümüz, kültür ve eğitim yoluyla insanlık barışına katkıda bulunma kabiliyetimiz artacak. 

Hükümetimizin belirlemiş olduğu geçici listemizde 69 tarihi ve kültürel ve doğal alan var. Ama bunlar arasında kısa vadede hemen gündemimizde olan, 2017 yılında Polonya’da yapılacak olan 41. Dünya Mmiras Komitesi toplantısında Afrodisias kültürel alanımızın dünya miras listesine girmesini hedefliyoruz. 

Dünya somut olmayan kültür mirasında, bu sene kasım ayında Etiyopya’da Addis Ababa’da 11. Toplantıda çini sanatı ile lavaş geleneğimizin dünya somut olmayan kültür mirasına girişi söz konusu. 

Geçici listemizde 69 yer var, bunlar arasında Kızılırmak Deltası gibi önemli doğal alanlar da yer alıyor.'' 

“İstanbul kara listedeydi'' 
İstanbul’un tehlikeye düşen dünya mirası listesine alınması sürecinden bahseden Botsalı:
“İki yıl önce İstanbul tarihi yarımadasının yeni yapılanma ve mega projelerin tarihi silueti ve eserlerin dokusunu bozduğu gerekçesiyle kara listeye alınması tehlikeye düşen dünya mirasına indirgenmesi riski ortaya çıkmıştı. 
Yerel makamlar, yönetimler, belediye ve Kültür Bakanlığımızın işbirliğiyle İstanbul’un iştiari organlar nazarında stratejik ortak statüsüne yükseltilmesi suretiyle geleceğe dönük projelerde geçmişin hatalarından alınan dersler ve UNESCO kriterlerinin İstanbul kriterleri haline getirilmesi yoluyla bu tehlikeyi bertaraf ettik. Bu çok önemli.  
Dünya Miras Komitesi toplantısının İstanbul'da yapılmış olması Türkiye’nin başkanlığında bir yıl süre ile çalışmalarını sürdürmesi gene bir prestij vesilesidir.'' dedi. 

“Terör saldırılarına rağmen…'' 
Terör saldırılarının olumsuz etkilerine değinen Botsalı, “Atatürk Hava Limanı’nın menfur bir terörist saldırıya uğramasından on gün sonra, 10-20 temmuz tarihleri arasında Dünya Miras Komitesinin uluslararası toplum ve kuruluşların direnişine ve çekincenlere rağmen yapılabilmiş olması çok büyük bir başarıdır. 
Toplantının tam ortasında 15 Temmuz menfur darbe teşebbüsü vuku buldu. Darbe teşebbüsünden bir gün sonra Komite bir gün süreyle çalışmalarını askıya aldı. Sonra tekrar toplandı. Bu da hükümetimizin idari ve güvenlik sistemlerimizin çalışmaları bakımından iftihar edilecek bir şey. O krizin derinliğine rağmen komite çalışmalarının büyük bölümünü tamamladı.'' dedi. 

Türkiye Cumhuriyeti UNESCO Daimi Temsilcili Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı görevini devrederken son olarak şunları kaydetti 
“UNESCO’da bir görev dönemini kapatırken ben bana emanet edilen bayrağı teslim aldığım noktadan, Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğüne; Türk ulusunun yüce melekelerine uygun bir seviyeye tümüyle eriştiremesem de yaklaştırabildiğim ümit ve inancındayım. Bundan büyük bahtiyarlık duyuyorum. Sizlerle her vesile ile birlikte olmaktan her zaman büyük hem onur duydum hem zevk duydum. Bizim işimizi hep kolaylaştırdınız. İyi ki varsınız. UNESCO daimi temsilciliğinin UNESCO’da Türkiye’nin rolünün her zaman yükselmeye devam edeceğini düşünüyorum. Ve buna samimiyetle inanıyorum.''

">

"Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı’dan veda" haberi, 12 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı’dan veda haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı’dan veda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:22 Rizespor'un Genç Yıldızı Dal Varesanovic: Avrupa Yolunda Kararlı Adımlar!
  2. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  3. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  4. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  5. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  6. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  7. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  8. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  9. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  10. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  11. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  12. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  13. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  14. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  15. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  16. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  17. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  18. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  19. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  20. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
Dünya Haberleri